Nezávislé testy potvrdily kvalitu českých mobilních sítí. LTE je rychlejší než pevné připojení

Německý časopis Chip udržuje letitou tradici a ve spolupráci s firmou Net Check na tamním trhu měří kvalitu mobilních sítí. Díky české mutaci časopisu letos analýza proběhla také v Česku. Testovací vozy najezdily 3 100 km od venkova po větší města, pěšci 27 hodin pobíhali po Praze, Brně a Ostravě.

Testy jsou zaměřené na praktickou stránku věci, hodnotí se například úspěšnost uploadu fotky na Facebook, nebo plynulost videa streamovaného z YouTube. S tím souvisí i použití telefonů Samsung Galaxy S9, tedy staršího modelu, který nemá nejnovější technologie – vždyť podobně je to i v praxi, na teoretická rychlostní maxima dostáhne jen hrstka uživatelů s nejnovějšími mobily.

Podrobné výsledky testu najdete v aktuálním čísle časopisu Chip, obecně se však dá říct, že potvrzují vysokou kvalitu českých sítí. „Celkem 125 000 naměřených vzorků a miliony testovacích dat. Všichni tři čeští operátoři vykázali výborné výsledky i ve srovnání s Německem, kde společnost Net Check testovala několik týdnů před tím.“ Vítězný Vodafone se pochlubil celkovou známkou 1,09 (hodnocení jako ve škole), za mobilní internet má 1,13 a za volání 1,04.

Dlouhodobě sleduje mobilní internetu v LTE sítích také server DSL.cz. I v tomto případě dopadl nejlépe Vodafone, následuje T-Mobile a O2:

  • Vodafone: průměrná rychlost 53,5 Mbit/s (meziroční zrychlení o 67 %)
  • T-Mobile: rychlost 45,2 Mbit/s (meziroční zrychlení o 29 %)
  • O2: průměr 34,4 Mbit/s (meziročně plus 15 %)

Zajímavé je, že i nejpomalejší mobilní operátor je vysoko nad rychlostním průměrem pevného připojení přes telefonní linky xDSL: 23,1 Mbit/s znamená meziroční nárůst o 9 %. Český kabelový internet má průměr 43,4 Mbit/s, ale spíše si jen drží svůj standard, protože jde o symbolický nárůst 1 %.

Diskuze (35) Další článek: Kaspersky: Covid ovlivnil i hackery. Útoků na mobily ubylo, ransomware roste

Témata článku: , , , , , , , Chip, Ostrava, Německo, Kvalita, Česká republika, Časopis, Brno, Mobilní síť, Nezávislý test, Pevné připojení, Net Check