Neznámí výrobci: Kyocera – pro nás možná v budoucnosti

Kyocera je dalším z méně známých výrobců mobilů. Ačkoli o firmě tu a tam zmínka padne, Kyocera rozhodně nepatří ke značkám, o kterých na MobilManii často čtete. V jejím sortimentu najdete chytrá i klasická véčka nebo telefony s otočnou a vysouvací konstrukcí.
Kapitoly článku

Kyocera v datech

 

Minule jsme se v nepravidelné sérii článků, které věnujeme méně známým výrobcům mobilních telefonů, věnovali korejské firmě Maxon. Tentokrát ještě zůstaneme na východě Asie, ale z Koreje se přesuneme do Japonska. Pozornost tentokrát zaměříme na společnost Kyocera. A než se budeme věnovat nabídce mobilních telefonů, řekněme si nejdříve stručně něco o společnosti samotné.

 

Firma byla založena v Japonsku ve městě Kyoto a její vývoj se datuje už od roku 1959. Od svého počátku se Kyocera zabývala vývojem a výrobou nejrůznější elektroniky a materiálu pro tyto aplikace. Do dnešní podoby jednoho z předních výrobců mobilních telefonů a příslušenství začala společnost Kyocera, správně tedy Kyocera Wireless Corp., směřovat až v roce 2000. V tomto roce došlo totiž k zásadnímu kroku, kterým bylo odkoupení divize mobilních telefonů od společnosti Qualcomm.

 

V této době Kyocera přesídlila do kalifornského San Diega a zabývá se vývojem a výrobou mobilních telefonů. Firma postupně expandovala do Austrálie, Mexika, Brazílie, na Nový Zéland nebo třeba do Indie. Dnes má přes tři tisíce zaměstnanců po celém světě. Kyocera svoji produkci dělí na tři části: pro japonské operátory, Čínu a pro zbytek světa. Představíme si hlavně zástupce poslední skupiny.

 

Tip: podívejte se na webové stránky výrobce

 

Modely první třídy

 

Než si představíme konkrétní modely mobilních telefonů, chtěl bych hned na začátek poznamenat, že mezi těmito výrobky Kyocera nenajdete jediný klasický mobilní telefon pro sítě GSM. Všechny modely jsou určeny pro digitální sítě CDMA a analogové systémy AMPS, které se používají mj. třeba v USA. A teď už se podívejme na konkrétní modely.

 

Současným mobilním telefonem číslo jedna je model s označením Koi/KX2. Jedná se o fotomobil s rotačním otvíráním, podobně jako je tomu třeba u Motoroly V80 nebo Sony Ericssonu S700i. Kyocera KX2 má rozměry 100 × 50 × 25 mm a hmotnost 114 gramů. Na vnější otáčecí straně má velký displej s rozlišením 132 × 176 pixelů, který dokáže zobrazit až 262 tisíc barev, ale kromě něj tu nejsou už žádné ovládací prvky. Jen na levé boční straně je malé rotační tlačítko pro ovládání telefonu v zavřeném stavu.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Model číslo jedna: KX2

 

Mobil má na zadní straně vestavěn 1,2megapixelový fotoaparát s pětinásobným zoomem, který dokáže natočit i 15 sekund dlouhé video ve formátu MPEG-4. Pro ukládání nahrávek, ale i pro jiná data, lze využít 16 MB vestavěné paměti. Kromě klasických funkcí jako je budík, kalendář, kalkulačka, stopky nebo organizér nabídne KX2 i možnost práce s e-maily, podporu platformy BREW, synchronizaci s PC, polyfonní vyzvánění nebo třeba hlasové vytáčení. Oproti klasickým telefonům je tu i možnost GPS lokalizace. Překvapivě malý je i telefonní seznam, který pojme jen 200 záznamů.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Reálné fotografie KX2, modrá varianta

 

Model je k dostání ve dvou barevných verzích: ve stříbrné a modré. Cenu modelu je těžké určit, našli jsme jen dotované telefony v nabídce amerických operátorů. Existuje také velmi podobný model s označením A5305 v zajímavé barevné kombinaci červené a černé.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jiná barevná varianta KX1

 

Druhý z předních modelů firmy Kyocera nese příznačný název Slider. Je to vysouvací mobil kulatého tvaru, který má rozměry 122 × 48 × 23 mm a váží 96 gramů. Na vnější straně má displej s rozlišením 128 × 128 bodů, který dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev, dále pak kulatou navigační klávesu a čtyři další tlačítka pro ovládání hovorů a dalších funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vysouvací model Slider

Po vysunutí horní části telefonu je na spodní části objeví numerická klávesnice. Na rozdíl od předchozího modelu nemá Slider vestavěný fotoaparát. Jinak jsou ale jeho funkce velmi podobné, a to včetně podpory BREW.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slider ze všech stran 

Telefon Slider má dvě typové varianty, které se od sebe téměř neliší. Varianta s označením SE47 je triální, tedy pro dva typy sítě CDMA a pro analogový systém AMPS. Druhá varianta SE44 je pouze duální a nezvládá tedy analogovou síť.

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jiná barevná varianta • telefon do dlaně
 

V další kapitole si představíme chytrá i klasická véčka, modely klasické konstrukce a ještě něco navíc.

Témata článku: , , , Logo firmy, Soho, Budoucnost, Dlouhé video, Pětinásobný zoom, Pro +