Neznámí výrobci: Maxon – samá stylová véčka

Nokia, Siemens, Sony Ericsson ... To jsou výrobci mobilů, s jejichž jmény a modely se setkáte na každém kroku. Zajímavé telefony ale najdeme i u firem, které se na český trh tak často nedostanou a příliš je neznáme. Jednou z nich je i Maxon.
Kapitoly článku

Všude samé telefony

Vše se točí okolo několika nejznámějších značek mobilních telefonů, jako je Nokia, Siemens, Sony Ericsson a další, které byste jistě dokázali během chvíle vyjmenovat. Je to logické, protože telefony těchto značek jsou u nás zažité, široce dostupné a máme je každou chvíli před očima.

Na světě je ale mnoho dalších výrobců mobilních telefonů. Jejich modely na pultech našich obchodů sice jen tak nepotkáte, ale přesto mnohdy stojí za povšimnutí. Jedním z takových u nás méně známých výrobců je korejská firma Maxon. Není to typický neznámý výrobce, protože několik jeho modelů se v Česku prodává, do všeobecně známých značek má ale daleko.

Než si blíže všimneme mobilních telefonů, sluší se říci si alespoň několik slov o firmě samotné. Společnost Maxon byla založena už v květnu roku 1974 v Soulu. Letos tedy slaví třicet let své existence, což je ostatně dostatečně patrné na jejich internetových stránkách. Začala výrobou bezdrátových telefonů a postupem času se začala zabývat výrobou a vývojem mobilních telefonů pro GSM a také pro CDMA. Mobilní telefony začala firma vyvíjet v roce 1995 a v roce 1996 byly na světě první kusy. Maxon produkuje také komponenty pro výstavbu sítí, což je u těchto firem běžné. Deset let po svém vzniku, v roce 1984, otevřela firma své pobočky v USA, posléze v Japonsku, Thajsku, Velké Británii a v řadě dalších zemí.

A nyní už se pojďme podívat blíže na mobilní telefony, které firma Maxon nabízela a nabízí. Produkce firmy dokonale potvrzuje současné trendy pokud jde o konstrukci mobilních telefonů. Naprostou většinu modelů firmy Maxon totiž tvoří véčka. Nejsou to véčkové telefony se standardní designovou linií v kovově stříbrném kabátě, která je vidět u většiny véčkových modelů.

Fotíme o sto šest

Jednu skupinu současných modelů firmy Maxon tvoří vybavenější modely s vestavěným fotoaparátem. Patří sem pět opravdu zajímavých modelů, které nejsou nijak zázračně funkčně vybaveny, ale pohodlně se vejdou do standardu pro telefony střední třídy. Na první pohled z telefonů však vyzařuje styl a šmrnc.

Na první trojici obrázků je Maxon MX-C90. Je to malý a lehký vysouvací duální telefon o rozměrech 84 × 47 × 23 mm a hmotnosti 88 g, který má vestavěn VGA fotoaparát. Má aktivní displej o rozlišení 128 × 128 pixelů, který dokáže zobrazit až 65 tisíc barev. Další funkce jsou standardní – podpora MMS, wap 2.0, GPRS třídy 8, ale pouhých 250 vícepoložkových kontaktů a 40 hlasů polyfonního vyzvánění. Je třeba zmínit také přítomnost slovníku T9 a podporu Javy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vysouvací Maxon MX-C90

Další ze zajímavých fotomobilů je Maxon MX-C180. Svými funkcemi se téměř neliší od předchozího modelu. Co do konstrukce je ale odlišný. Lehké duální véčko o rozměrech  84 × 44 × 21 mm a hmotnosti 85 gramů má velký vnitřní displej o rozlišení 128 × 160 obrazových bodů, jenž zobrazí pětašedesát tisíc barev. Zvenčí je malý OLED displej, který umí 256 barev. Véčko má velice elegantní design, který je podtržen zářivě červenou barvou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Červený fotomobil Maxon MX-C180

Třetí z fotomobilů Maxon je opět véčko, které je stejně jako předchozí model také laděno do červené barvy. Nese označení MX-A30, má rozměry 90 × 47 × 23 mm a hmotnost 91 gramů. V kombinaci s leskle červenou barvou je použita zlatavě béžová, což působí velice elegantně. Zlatavou barvu najdete také uvnitř véčka. Ani tento mobil se funkčně nevymyká této skupině, má tedy VGA fotoaparát, který je zde umístěn na ose otevírání. Vnitřní displej je stejný jako u předchozího modelu, vnější displej je tu pouze monochromatický. Za zmínku dále stojí třeba sedmibarevná indikační LED kontrolka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Maxon MX-A30 

Ani další véčko z top kategorie, Maxon MX-C80, se funkčně nevymyká předchozím modelům. Rozměrově i hmotností je dokonce na chlup stejné s modelem MX-C180. Má stejné i oba displeje. Od bratříčka MX-C180 se liší jen barvou a celkovým designem. Podívejte se na něj na následujících obrázcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegantní fotomobil Maxon MX-C80

Poslední z fotomobilů v nabídce firmy nese označení Maxon MX-C20. Funkce má opět stejné jako ostatní modely, snad jen s tím rozdílem, že podporuje wap pouze ve verzi 1.2.1. Podobně jako červené véčko MX-A30 má monochromatický vnější displej. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Maxon MX-C180

Mezi fotomobily patří ještě Maxon MX-E80, o kterém ale oficiální stránky Maxonu mlčí. Je i obtížné najít jeho oficiální fotografie. Model má podobné funkce, jako předchozí véčka. Zajímavá je u MX-E80 konstrukce, kterou připomíná třeba Motorolu V80, které se Maxon podobá i označením, nebo Sony Ericsson S700i.

Klepněte pro větší obrázek
Maxon MX-E80


V další kapitole se podíváme na mobily pro dámy, miniaturní véčka a telefony zhodnotíme

Témata článku: Sony Ericsson S700i, Sam, Standardní podpora, Styl, Korejská firma