Neznámí výrobci: NEC – véčka, dotykové displeje a čtvercové mobily

Dnes se na cestě za méně známými výrobci mobilních telefonů podíváme opět na východ. Zamíříme až do Japonska za firmou NEC. Mezi jejími modely najdete véčka i klasické modely a rovněž velmi zajímavé kousky.

Z dalekého Japonska

Jako pokaždé se nejprve podívejme na historii firmy. Firma NEC, jejíž současný název vznikl zkratkou původního anglického názvu Nippon Electric Company, byla založena už v 19. století, přesněji v roce 1899 v Japonsku. Zpočátku se zabývala vývojem a výrobou telefonních přístrojů a ústředen. Postupem času se oblast působnosti rozšířila na rádiové vysílače, přístroje a prvky pro satelitní komunikaci, elektronické součástky, zejm. tranzistory. Firma začala postupně otvírat své pobočky po celém světě. začala se také zabývat výrobou výpočetní techniky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Původní sídlo firmy NEC v době vzniku • dnešní sídlo v Tokiu • základna NEC v USA 

Dnes má firma NEC zastoupení v mnoha zemích v Asii, v Evropě, Americe i Austrálii. Kromě výše uvedených oborů se zabývá ještě mobilními telefony, které tvoří významnou součást produktového portfolia. Dále pak vývojem softwaru nebo síťových technologií a komponent. U nás NEC zastoupení nemá, nejbližší pobočku najdete německém Kasselu, v Polsku ve Varšavě nebo v Maďarsku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sortiment NEC: historický telefonní přístroj • tranzistory • anténní systémy

Véčko vedle véčka

A teď už přejděme ke konkrétním mobilním telefonům. Jak by se u firmy z Japonska dalo čekat, je opravdu na co se dívat. Mezi mobilními telefony firmy NEC najdete jednak klasické mobily, tak i telefony pro sítě 3G. Mobilů je opravdu hodně, proto se věnujme pouze jejich základním parametrům. Nejprve se pojďme podívat na telefony pro sítě GSM. Předním modelem je NEC N410i. Jedná se o véčko s rozměry 101 × 49 × 26 mm a s hmotností 118 gramů. Má vestavěný megapixelový fotoaparát a dva barevné displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
NEC N410i na oficiálním obrázku • v reálu

Vnější pasivní displej má rozlišení 108 × 80 pixelů a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Kromě něj je na přední straně k indikaci stavů ještě kontrolka s dvanácti barvami. Vpředu je také objektiv vestavěného fotoaparátu. Vnitřní displej má rozlišení 240 x 320 obrazových bodů a rovněž zobrazí pětašedesát tisíc barev. Funkčně je na tom tento model více než dobře. K fotografování 1,3MPx fotoaparátem můžete využít vestavěný blesk, můžete natáčet i video a k uložení zachycených scén je k dispozici 25 MB paměti. Dále jsou tu standardní organizační funkce, 64 hlasů polyfonie a podpora Javy. Komunikovat může telefon přes GPRS třídy 8, USB a infraport.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další pohledy na N410i

Tomuto modelu je nejen názvem podobný mobil N400i, který má ale na rozdíl od předchozího jen VGA fotoaparát a 4 MB paměti. Designově poněkud odlišné je triální véčko N331i. Má rozměry 101 × 48 × 24 mm a váží 90 gramů. Vnitřní displej je menší než u předchozích modelů, má jen 128 × 160 pixelů a zobrazí 65 tisíc barev. Vnější displej je pouze monochromatický, ale nechybí tu dvanáctibarevná dioda. Funkce nejsou od předchozího modelu N400i výrazněji odlišné, chybí tu pouze vestavěná paměť. Příbuzný mobil je N341i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
NEC N331i na promo obrázcích • skutečné véčko N331i

Za pozornost jistě stojí osmistovková řada véček. Jedním zástupcem je model N840. Má dva barevné displeje. Ten vnější zobrazí 65 tisíc barev, vnitřní na rozlišení 320 × 240 pixelů až 262 tisíc barev. Je vybaven fotoaparátem 2 MPx s vestavěným bleskem. Má všechny běžné funkce, jako je kalkulačka nebo kalendář, podporuje také wap 2.0 a Javu. Z datových funkcí je k dispozici ještě GPRS, USB, infraport, Bluetooth. Je tu také polyfonní vyzvánění se 64 hlasy a podpora MP3 zvonění. Využít můžete také paměťové karty MiniSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dobře vybavené véčko N840

Další model N830 má fotoaparát o rozlišení 1,3 MPx s vestavěným bleskem. Oba displeje jsou stejné jako u modelu N410i, tedy oba se 65 tisíci barvami, vnitřní aktivní. Mobil s označením N820 je velmi podobný, má však fotoaparát jen s VGA rozlišením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Megapixel NEC N830 • levnější VGA varianta N820


V další kapitole se setkáte s mobily s dotykovým displejem nebo s modely pro sítě 3G

Témata článku: , Dotyk, Dot, Displej, Historický telefon, NEC, ? Displej, MOBI, Mobil