NFC platby v ČR: pilotní provoz po půl roce

KB, Citibank, Globus, Visa a Telefónica testovali NFC na lidech. Jaké jsou výsledky po půl roce testovacího provozu? Pozitivní. Rok 2012 prý bude patřit NFC platbám.

V červenci 2011 spustily společnosti Komerční Banka, Citibank, Globus, Visa a Telefónica pilotní projekt plateb pomocí technologie NFC integrované v mobilním telefonu. Po půl roce zde máme první výsledky. Komentáře zúčastněných partnerů jsou pozitivní, technologie i infrastruktura jsou prý připravené, počet bezkontaktních terminálů v obchodech roste a rozšiřuje se nabídka NFC-mobilů v síti O2.

Do pilotu se zapojily dvě stovky společných klientů O2 a Citibank a dvě stovky společných klientů společností O2 a Komerční banka, kteří mohli novou technologií platit na pokladnách hypermarketů Globus (Chotíkov u Plzně, Praha Černý Most, Čakovice a Zličín). Visa poskytla platební aplikaci nahranou na SIM karty testovacích mobilních telefonů.

Za půl roku pilotního projektu zaznamenala Komerční banka 4 500 platebních transakcí, Citibank jich hlásí 2 500. Naprostá většina plateb proběhla úspěšně a nebyl zaznamenán žádný závažný technický problém. Průzkum potvrdil, že platbě mobilem budou klienti dávat přednost před kartou. Touhu po komfortu potvrdil i fakt, že ve většině případů klienti platby do 500 Kč nechrání číselným heslem (pro částky přes 500 Kč je povinné). V takovém případě je platba dokonce pohodlnější a rychlejší, než v hotovosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá testovací aplikace a obě testovací zařízení (Samsung Star 5230 NFC a platební terminál)

Pozitivní zkušenost za obchodníky potvrzuje Miroslav Exner ze společnosti Globus: „Ze subjektivních hodnocení našimi pokladními vyplývá, že při bezkontaktních platbách do 500 Kč (tedy bez zadávání ověřovacího kódu), probíhaly platby na pokladně z 80 % bez problémů a na první pokus. Pokud jde o rychlost platby, je považována za stejně rychlou nebo rychlejší, než platba kartou. Doba provedení podlimitních bezkontaktních plateb je o 20 % nižší než u plateb kartou a dalšími opatřeními je možné zkrátit dobu placení až na 25 %, což výrazně urychlí odbavení zákazníků na pokladnách“.

NFC se v příštím roce dostane do ostrého provozu a O2 nabídne svým zákazníkům až dvacet typů NFC telefonů, se kterými bude možné platit. Přístroje dodají tito výrobci: Samsung, RIM, HTC, LG, Nokia a zřejmě přibudou i další. Nyní je v síti O2 kolem tisícovky NFC telefonů, v příštím roce by jich mělo být až 50 tisíc.

Diskuze (12) Další článek: Symbian Belle pro starší Nokie nabírá zpoždění

Témata článku: , , , Samsung Star, Samsung Star Wi-Fi, Zličín, Citibank, Pilot, Plát, Glóbus, Pilotní provoz, Subjektivní hodnocení, PLA, Pro +, Technický problém, Provoz, Půl