NFC se naučí bezdrátově nabíjet. I levné telefony nakrmí chytré hodinky a sluchátka

NFC známe jako technologii, která zjednodušuje párování dvou zařízení s Bluetooth, umožňuje bezkontaktní platby, nebo identifikaci pomocí čipové karty. Teď organizace NFC Forum oznámila standard WLC, který dokáže NFC antény využít také k přenosu energie, k nabíjení.

Výkon však bude malý. Zatímco velké bezdrátové nabíječky pro telefony začínají na 5 W a nejvýkonnější má 30 W, v případě WLC bude maximem 1 W. Technologie tedy cílí na chytré hodinky, bezdrátová sluchátka, nebo aktivní dotyková pera.

Myšlenka je taková, že prvně si zařízení vymění informace, domluví se na nabíjecím výkonu a přes stejnou anténu pak proběhne i přenos energie. V aktuálním oznámení však chybí jedna zásadní informace – zda se naučí nabíjet i stávající NFC zařízení. Zpětná kompatibilita by byla velkým trumfem, takže odhaduji, že by se organizace pochlubila. S největší pravděpodobností se tak dočkáme až s příští generací.

V principu není přenos energie pro NFC nic až tak nového. Když aktivní zařízení skenuje pasivní kartu, také jejímu čipu bezdrátově dodává energii, aby byl schopný předat informace. teď se však změní účel, přesun energie získá vyšší prioritu a vyšší výkon.

Technologie pro bezdrátové reverzní nabíjení už existují, Samsung a Huawei je mají v některých vrcholných modelech a propagují je zejména jako řešení pro pouzdra se skutečně bezdrátovými sluchátky. Tito výrobci si však museli řešení sami vyvinout. NFC Forum dodá hotovou technologii se snadnou integrací a nízkou cenou, takže se začne objevovat i v levnějších mobilech.

Diskuze (2) Další článek: Surface Earbuds: bezdrátová sluchátka od Microsoftu vypadají jako zátky do uší

Témata článku: , , , , , , , , , Sluchátko, Přenos energie, Energie, NFC Fórum, Levný telefon, Telefon, Chytré,