Nic není zadarmo. Nothing Phone (1) překvapí a zaujme, ale zásadní revoluci nečekejte

  • Vyzkoušeli jsme nový Nothing Phone (1)
  • Na zádech nabídne světelnou show, která má i šikovné využití
  • Potěší i příznivce čistého systému a majitele iPhonů či Tesly

Nebývá časté, abychom představovali úplně novou značku telefonů. Tento model umí rozhodně zaujmout, jde o jeden z nejdiskutovanějších telefonů poslední doby. Samozřejmě nemůžeme mít na mysli nic jiného, než Nothing Phone (1).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na transparentních zádech můžete spatřit některé komponenty telefonu. Hlavně ale pásy LED diod, které zde tvoří piktogramy.

Kontroverzní už je jeho samotný design. Tvarem, čelní stranou i plochými boky totiž velmi připomíná iPhone, ovšem tím podobnosti asi končí. Jak už bývá u značky zvykem i Nothing Phone má transparentní záda, což vám dovolí vidět některé prvky telefonu jako je cívka pro bezdrátové dobíjení. Specialitou je ale sada LED diod se kterými se zde opravdu nudit nebudete, o tom ale až později.

Telefon nabídne 6,55“ OLED displej s Full HD+ rozlišením, ale hlavně 120Hz obnovovací frekvencí. Zajímavostí je, že přestože jde o plochý displej, Nothing k jeho výrobě použil tzv. Flexible OLED který se normálně používá u telefonů se zahnutými okraji. Cíl byl přitom jediný, zarovnat rámečky tak, aby byly stejné po celém obvodu displeje.

Svítící záda s originálním využitím

To co ale dělá telefon tak unikátní jsou již zmíněné diody, které jsou rozmístěny kolem některých prvků a tvoří tak piktogramy. To samozřejmě není jen tak, a výrobce pro to našel užitečné využití. Například diody kolem cívky pro bezdrátové dobíjení se rozsvítí, když na telefon umístíte sluchátka. Po připojení nabíječky pak například začne pulzovat spodní pás LED diod.

Nothing Phone (1) 5G 8GB/128GB Nothing Phone (1) 5G 8GB/128GB
nabízí 1 obchod za cenu 8 989 Kč
Srovnat ceny na Živě

K diodám lze ale přiřadit i různou signalizaci pro příchozí hovory. Stačí je v nastavení zvolit kontakt a vybrat u něj některý se zvuků vyzvánění, které jsou synchronizované se stylem blikání zad. Trochu zamrzí to, že telefon nemá vlajkovou výbavu. Do vínku totiž dostal osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 778G+ doplněný o 8 GB RAM a 128GB paměti. Vše je ale plynulé a pokud vyloženě nehledáte to nejlepší, výkon vám rozhodně chybět nebude.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Styly svícení piktogramů lze napárovat k vyzváněcím tónům různých kontaktů. Jejich pulzování lze využít i k signalizaci notifikací či zpětné vazby Google Assistanta. 

Baterie zde má kapacitu 4 500 mAh a podporuje i rychlé dobíjení, ovšem s maximálním výkonem 33 Wattů se s nejvyšší konkurencí rozhodně rovnat nemůže. Škoda, že výrobce po vzoru Applu odstranil z balení i napájecí adaptér. Nothing Phone (1) překvapivě sází pouze na dvojici fotoaparátů - hlavní a ultraširokoúhly, ovšem oba nabízí vysoké rozlišení 50 Mpx. Ten primární zde navíc přidává optickou stabilizaci. K přísvitu fotoaparátu lze využít jak tradiční blesk, tak i LED piktogramy na zádech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka fotoaparátů Nothing Phonu (1)

Operačním systémem je zde Nothing OS, což je v podstatě jen naskinovaný čistý Android s několika widgety v tečkovaném designu Nothing. Je tu ale také pár specialit jako je přímé napojení na automobily Tesla, které pak můžete ovládat přímo ze stahovací lišty nebo si můžete na telefon napárovat svou ethereovou peněženku a na plochu si umístit widgety s grafikou vámi vlastněných NFT. Ostatní pak potěší slibované 3 roky systémových a 4 roky bezpečnostních aktualizací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nothing OS připomíná čistý Android jen má vlastní ikonické widgety a pár drobností jako je propojení Tesly nebo možnost přidání svých NFT na plochu.

Nothing Phone (1) bude zajímavou volnou pro všechny, kteří hledají něco netradičního a chtějí se odlišit. Cena přitom startuje v přepočtu na sympatických 12 000 Kč a i za vyšší konfiguraci připlatíte jen pár tisíc navíc. Pokud tedy chcete vystoupit z řady dnešních nudných placek, Nothing Phone (1) vám určitě udělá radost.

Nothing Phone (1) (8+128GB)
rozměry a hmotnost: 159 × 76 × 8,3 mm, 194 g
displej: 6,6", kapacitní OLED, 1 080 × 2 400, 402 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 8 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G (8× Cortex-A78, 3 GHz, 6nm)
operační systém: Google Android 12
fotoaparát: 50MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
70 %
vybavenost
cena: 8 090 Kč

Diskuze (2) Další článek: TCL Movetime Family Watch 2. Chytré dětské hodinky umí sledovat polohu a volat přes videohovor

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Nothing, , , , , , , , , , Nothing Phone (1), Záda, Show, Telefon, Revoluce, Nejlepší výkon, Full HD, LED, Piktogram, Qualcomm Snapdragon, Dioda, Pár drobností, Svícení, Nothing Phone,