NMT aneb analog dosud žije?

Poměrně nedávno zveřejnil Eurotel nové tarify za volání ve své starší analogové síti NMT. Jak to s touto sítí vypadá v současnosti? Vyplatí se analog?

Analogová síť NMT již není žádným mladíčkem. Poprvé ve světě byla spuštěna ve Švédsku a byl to obrovský technický pokrok - jen do jednoho roku od spuštění již používalo padesát tisíc mobilních telefonistů. Ano, stalo se tak teprve roku 1981. V tehdejším Československu byl v oblasti mobilního telefonování klid až do dvanáctého září roku 1991, kdy pět měsíců stará společnost EuroTel Praha zahájila provoz sítě NMT 450, která dnes pokrývá téměř 99 procent všech obyvatel České republiky.

Ptáte se, proč na TIP vsadit? Hlavním a rozhodujícím důvodem pro pořízení Tipu je jeho cena. Sazby za minutu hovoru jsou opravdu velmi příjemné, volání do záznamové schránky je zdarma a při platbách inkasem z účtu neplatíte navíc žádný měsíční paušál. Ano, některé z těchto "výhod" dnes najdete i u některých GSM mobilních operátorů, ale uživatelé Tipu jich využívali jako první ze všech.

Také mobilní přístroje pro síť NMT již dávno nejsou těmi velkými kufříkovými mobily - jsou jen nepatrně větší než některé ze současných digitálních telefonů. Telefony sítě Tip se však prozrazují poměrně nápadnými anténami, které prostě nemohou být integrovány uvnitř telefonů.

Cenově jsou tarify sítě NMT svým digitálním příbuzným určitě zdatnou konkurencí - i když za nimi technologicky hodně zaostávají. Kromě běžných hlasových hovorů umějí tyto přístroje odesílat i přijímat textové zprávy. Tím však výčet nadstandardních funkcí skončíl - analogová síť totho prostě víc nedokáže. Zapomenout tak můžete například na wap, datové přenosy či podobné moderní vymoženosti. Dovoláte se však téměř vždy.

V raných dobách výstavby GSM sítí bylo pokrytí analogovým signálem nesrovnatelně lepší. V dnešní době jsou již obě sítě poměrně srovnatelná - a trofunu si říci, že GSM signál již dnes zachytíte na více místech. Také kvalita hovoru není příliš vysoká. Pokud máte kvalitní a silný signál, slyšíte poměrně dobře. Pokud se však ocitnete v oblasti se silnějším rušením či slabším signálem, jde kvalita hovoru rapidně dolů.

Velkou nevýhodou této sítě ja také absence SIM karet v mobilních telefonech. Telefonní číslo je totiž pevně naprogramováno v paměti mobilního telefonu, takže pro převedení stávajícího čísla do nového mobilního přístroje je nutno telefon svěřit autorizovanému prodejci.

Přestože je tato analogová síť mezi námi již více než dvě desetiletí, má i dnes co nabídnout. Troufám si tvrdit, že díky své jednoduchosti jsou NMT telefon zvláště vhodné například pro starší či handicapované lidi. Také Eurotel podle svých slov nehodlá tuto síť odepsat. Přestože však budoucnost je v sítích třetí generace, dokáží hlavně nízké ceny Tipu stále přesvědčit. Nemyslíte?


Nový tarif TIP najdete zde:

Diskuze (12) Další článek: Oskarovi hackli IQ Test!

Témata článku: , , Analog, Technický pokrok, Analogová síť, Analogový signál, DOS, Stará společnost, NMT