Nokia 1110: zprávy a volání bez omáčky (test)

Nokia nezapomíná ani na segment nejméně vybavených telefonů s nejnižší možnou cenou. Inverzní displej a mluvicí hodiny, chudá funkční nabídka a velmi kvalitní vyzvánění. To jsou podivné kombinace. Jaká je tedy v současnosti druhá nejlevnější Nokia?
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 • mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • nízká cena
  • jednoduché ovládání
  • kvalitní polyfonní vyzvánění
  • mluvicí hodiny
  • nová horizontální nabídka
  • průvodce pro začátečníky

Hlavní nedostatky

  • pasivní displej s nízkým rozlišením
  • chybí Java
  • absence wapu a GPRS
  • nemá infraport


V červnu Nokia představila nové zástupce té nejnižší možné třídy mobilních telefonů. Šlo o modely pro začínající uživatele, pro které je prioritou volání a psaní zpráv. O Nokii 1600 jste si mohli přečíst v recenzi před dvěma týdny, teď máme v ruce ještě levnější 1110, údajně poslední model výrobce s černobílým displejem. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 1110 na oficiálních fotografiích

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva nejlevnější sourozenci z jedné stáje - Nokia 1110 a Nokia 1600

Střízlivý plast

Telefon se již prodává za příznivých 2 100 Kč. Za tento peníz dostanete mobil s rozměry 104 × 44 × 17 milimetrů a hmotností 80 gramů – tedy velmi malého a lehkého společníka. Konstrukce je klasická a Nokii 1110 budete moci obléct do pestré škály barev díky výměnným krytům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé fotografie Nokie 1110

Přední strana modrého krytu držela na těle znamenitě, horší to bylo se zadní částí. Je velmi pravděpodobné, že po čase užívání se projeví nedostatek pro levné Nokie tak příznačný: vrzání konstrukce. Použitý materiál je ale příjemný na omak a neklouže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti s platební kartou • telefon v ruce

Na spodní straně najdeme konektor pro připojení nabíječky, zdířka pro osobní handsfree a místo Pop-Portu je tady diskutabilní rozhraní Plug-and-play, pro které Nokia stále nenabízí příslušný kabel. Vlevo ani vpravo není žádný ovládací prvek, jen ouško pro poutko a štěrbina hlasitého reproduktoru. Druhá taková je i na horní straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 1110 z různých úhlů

Prsty na kočičích hlavách

Klávesnice je vyrobena z jednoho kusu pryže. Dovnitř se tak nedostanou nečistoty. Zároveň však není chování tlačítek zcela přirozené. Obzvláště střed klávesnice je špatný. „Poletuje“ ve vzduchu, protože uprostřed nemá žádné úchyty ke konstrukci telefonu. Situaci „hasí“ vybouleniny každého z tlačítek – díky jim si klávesu palec najde rychleji a stiskne jistěji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je vyrobena z jednoho kusu pryže a každé tlačítko je vyboulené

V horní části jsou klasicky dvě kontextové klávesy, pravé lze přiřadit některé z funkcí nabídky. Pod nimi zelené a červené telefonní sluchátko a uprostřed čtyřsměrná klávesa. Škoda, že nemá potvrzovací střed. Na okrajích jsou vyvýšeniny, takže se i přesto, že je relativně malá, ovládá dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní čtyřsměrná klávesa

Materiál použitý pro výrobu klávesnice propouští světlo jen velmi neochotně, takže podsvícení patří rozhodně do podprůměru. Je slabé, nerovnoměrné a zvýrazní spíše mezery mezi tlačítky než znaky a čísla samotná.

Klepněte pro větší obrázek
Nepříliš povedené podsvětlení klávesnice

Obrazem proti proudu

Displej nové Nokie 1110 je široký 27 a vysoký 21 milimetrů. Není to mnoho, ale ani na tak malé ploše nemůže 96 × 68 obrazových bodů vypadat „jemně“. Displej je navíc pasivní a inverzní. Očekávejte tedy něco naprosto odlišného od klasických low-endů. Nabídka vám připomene spíše diodové výstražné tabule než barevné billboardy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě

V místnosti při běžné úrovni osvětlení se dá z inverzního zobrazení těžit – konstrast je na výborné úrovni. Venku na slunci ale není o co stát. Hlavní obrazovce také nelze přiřadit obrázek. Uvidíte jen název operátora.


Jediný možný vzhled hlavní obrazovky

Při vstupu do nabídky se objeví její nová, horizontální podoba. Poprvé jsme ji viděli právě před nedávnem u sourozence 1600. Grafika ikon je přizpůsobena černobílému displeji, jenže ten nezvládá vykreslovat jejich „klouzání“ ze strany na stranu při listování. Nejlepší je řídit se popisky v horní části displeje.


Horizontální nabídka • pasivní displej je pomalý a nestíhá překreslovat ikony


V další kapitole si ukážeme, co všechno telefon umí. Začneme adresářem a přes telefonování a zprávy se dostaneme k doplňkovým funkcím

Témata článku: Nokia, , Nokia 1110, Nokia 1600, Sagem myC-2, Sony Ericsson T290i, Užitečná novinka, Materiál použitý, Test, Nedávné uvedení, Volání, Zprávy