Nokia 1110: zprávy a volání bez omáčky (test)

Nokia nezapomíná ani na segment nejméně vybavených telefonů s nejnižší možnou cenou. Inverzní displej a mluvicí hodiny, chudá funkční nabídka a velmi kvalitní vyzvánění. To jsou podivné kombinace. Jaká je tedy v současnosti druhá nejlevnější Nokia?
Kapitoly článku

Dvě stovky nejbližších

Do adresáře telefonu se vejde celkem 200 kontaktů. Seznam k jednomu jménu není vícepoložkový, lze zadat pouze jediné číslo, popřípadě přidat ještě jednoduchou postavičku. Je třeba si vybrat, jestli budete používat jenom adresář uložený na kartě SIM, či jen ten uvnitř telefonu.

  
Adresář • vyhledávání postupným psaním • oznámení nepřijatého hovoru

Kontaktům lze nastavit zvláštní vyzvánění, řazení do skupin není možné. Vyhledávání jednotlivých jmen se děje metodou postupného zadávání znaků. Adresář pracuje s češtinou a délka jména je omezena na 16 znaků.

Vyzvánění je dvacetihlasé a velmi kvalitní. Rozhodně to nejlepší, jaké lze v dané cenové kategorii slyšet a předčí i mnohé dražší modely. Klávesnice umí – pokud si to majitel bude přát – poblikávát do rytmu. Melodii lze při příchozím hovoru ztlumit bez odmítnutí volání a během konverzace je možné vypnout mikrofon nebo pustit zvuk do hlasitého handsfree.


Aktivace rytmického osvětlení

Všem číselným klávesám kromě jedničky lze nastavit zrychlenou volbu pro volání přiřazeného kontaktu. Hovory jdou i filtrovat, ale není to zakázání v pravém slova smyslu. Všechna čísla, která se na „black-listu“ objeví, se dovolají, ale telefon nebude zvonit. Každopádně volající pozná, že jste dostupní.

 
Zrychlená volba • nastavení filtrování • a jeho fungování v praxi

Se slovníkem snadno a rychle...

... dá se psát, protože vestavěná T9 pracuje bezchybně. Kdo píše raději bez ní, může činnost slovníku trvale zakázat. Díky nenáročnosti grafického prostředí editoru naskakují písmenka jako po másle a až do poslední (šesté) části dlouhé SMS se můžete spolehnout, že rychlost „neuvadne“.


Psaní zprávy standardním • a zvětšeným písmem

Písmo při psaní se dá změnit na opravdu obrovské, kdy se na displej vejdou jen dva řádky textu. V paměti telefonu je místo pro pouhých 60 textovek.

Stejně jako u Nokie 1600, ani tady nechybí velmi užitečná novinka v nabídce textových editorů značky: položka „vrátit smazání“. Když nechtěně podržíte dlouze stisknutou pravou kontextovou klávesu (v editoru je určena k mazání), celý text zmizí. Jednoduše jej ale můžete celý vrátit právě zmiňovanou položkou v nabídce.


Funkce "undo" při psaní zpráv

Bez kalendáře, bos

Nokia 1110 postrádá kalendář. Pro plánování vašich aktivit se dají využít jen velmi jednoduché upomínky. Těm lze přiřadit upozornění v konkrétní datum a čas, jenže při samotném náhledu události jaksi určení příslušnosti ke dni chybí.


Pozámky jsou velmi jednoduché

Ráno vás probere klasický budík, některá z vyzváněcích melodií anebo mluvicí hodiny. Buzení může být opakované, a to třeba i ve vybraných dnech v týdnu. Zmínil jsem mluvicí hodiny – to je rovněž nová funkce od nedávného uvedení Nokie 1600.

 
Budík • možnosti jeho nastavení

Když podržíte dlouze stisknutou klávesu „hvězdička“, sdělí vám ženský hlas přesný čas. Jednotlivá slova jsou nahrána do samplů a občas se objeví problémy s nepřesným skloňováním slov „hodina“ a „minuta“ vůči některým číselným hodnotám časů. Celkově jde o užitečnou funkci pro osoby se slabším zrakem. Ostatní stihnou časový údaj na displeji přečíst dříve, než jej „žena v telefonu“ sdělí.


Mluvicí hodiny • současně s hlasem se ukáže i grafické znázornění

Nejen herci mají radost z nápovědy

Protože model 1110 je určen nenáročným a začínajícím uživatelům, nechybí v nabídce nápověda nazvaná „Demo“. Nováčky provede základy volání, přijímáním hovorů, odesíláním textových zpráv a nastavením signalizace. V dodatečné sekci „Více“ je ještě průvodce pro ovládání mluvicích hodin a nastavení vyzváněcích tónů.

 
Demo • výběr sekce • předvedení včetně názorné ukázky práce s klávesnicí

Ke každé položce má Nokia přichystanou animaci. Objeví se displej příslušné nabídky, obraz naroluje nad schéma klávesnice a vyznačí tlačítka, která se mají zmáčknout. Potom se zobrazení vrátí na displej a uživatel vidí, jaká bude reakce. Průvodce je přehledný, dostatečně pomalý a srozumitelný. Nezkušeným uživatelům bude jistě velkým pomocníkem.

Pro práci a pro zábavu

V nabídce doplňkových funkcí neschází stopky ani odpočítávání času. Je tu i skladatel pro vlastní vyzváněcí melodie. I ty pak mohou být synchronizovány s podsvětlením – telefon umí zpracovat délku a charakter tónů tak, aby jim rozuměly i diody pod klávesnicí.

Jednoduchá kalkulačka ignoruje přednost početních operací dělení a násobení. Převodník vám pomůže s údaji o teplotách, hmotnostech, délkách, ploše a objemu. Vždy nabídne několik možností světově používaných jednotek. Přepočítávat jdou i měny a pak je tu místo na jednu vlastní sekci převodů.

 
Kalkulačka • převodník měn a jednotek

Na internet s tímto telefonem zapomeňte, GPRS ani jiné datové technologie nejsou podporovány. Dokonce ani komunikace s okolím nepotěší. Není prakticky možná: infraport Nokia 1110 nemá, o Bluetooth nemůže být v této cenové třídě řeč a konektor Plug-and-play je zatím nepoužitelný, protože pro něj Nokia nevyrobila kabel.

Cena... to je, oč tu běží

Funkčně se Nokia 1110 neliší od 1600 prakticky v ničem. Oba jsou to nejjednodušší možné telefony, jaké lze v současné době na trhu najít. Model 1600 má navíc barevný displej a daleko pohodlnější klávesnici. K tomu působí hodnotněji, nevypadá jako hračka. Stojí jen o pět set korun více.

V současnosti najdeme poměrně širokou nabídku mobilů i v ceně do dvou tisíc korun. Z této kategorie můžeme doporučit třeba doprodávaný Sony Ericsson T290i s barevným displejem a slušnou výbavou vzhledem k ceně. Pokud chcete stylovější mobil, levněji než testovanou Nokii lze dnes sehnat například Sagem myC-2.

Podrobné parametry telefonu Nokia 1110 najdete v katalogu mobilů; or in English mobile phones catalogue


Plusy a minusy

+ jednoduchost
+ nízká cena
+ mluvicí hodiny

– žádné pokročilé funkce
– pomalý inverzní displej s nízkým rozlišením
– absence infraportu


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Nokia, , Nokia 1110, Nokia 1600, Sagem myC-2, Sony Ericsson T290i, Materiál použitý, Test, Nedávné uvedení, Užitečná novinka, Volání, Zprávy