Nokia 1208: můj první barevný telefon (test)

Jednoduchý telefon se základní výbavou, barevným displejem a praktickou svítilnou potěší každého školáka.
Kapitoly článku

 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Nokia 1208 svou výbavou a cenou připomíná svého předchůdce Nokii 1600. Svými malými rozměry 102 × 44 × 17,5 mm, nízkou hmotnostní (77 g) a cenou (okolo 1 500 Kč) se hodí především do kapsy každého malého školáka. Zaujme nejen barevný displej, ale také řada praktických a zábavných funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Klíčové vlastnosti

  • intuitivní ovládání
  • barevný displej (65 tisíc barev)
  • nízká cena
  • možnost změny vzhledu, výměnné kryty
  • polyfonní vyzvánění se zvukem v kvalitě mp3
  • skladatel melodií
  • tři vestavěné hry
  • kalendář
  • možnost nastavení velikosti písma u SMS
  • svítilna

Hlavní nedostatky

  • chybí wap a veškeré datové funkce
  • menší displej
  • absence rádia
Nokia 1208
Podrobné parametry telefonu v katalogu mobilů

Akorát do ruky

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o odolný telefon, ale zdání klame. Tato Nokie sice vypadá, že její plastový materiál umožní časté upouštění na zem, ale jakmile si telefon vezmete do ruky, zjistíte, že konstrukce je křehčí než se zdálo. Vpuštěná pryžová tlačítka jsou v poměru s velikostí přístroje velká tak akorát, sice se hůře mačkají, ale snadno tak nedojde k nechtěnému stisknutí. Tlačítka jsou tichá a jsou navzájem spojená, což zamezí zaneřádění mezer nečistotami. Spojení klávesnice má i své nevýhody, jelikož není uprostřed přichycena ke konstrukci telefonu, dochází při mačkání jednotlivých čísel k mírnému pohybu celé řady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostřední navigační klávesa oproti jiným řadám Nokie chybí, ale po krátkém používání si na tuto odchylku rychle zvyknete. Podsvícení klávesnice je příjemně modré.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výrobce nabízí telefon ve dvou barevných variantách, tělo přístroje může mít buď černou, nebo červenou barvu, klávesnice je ale u obou variant černá. Jestliže jste příznivci jiných barevných kombinací, lze dokoupit výměnné kryty

Po stranách přístroje nenaleznete žádné ovládací tlačítka, zvukový reproduktor je umístěn na pravé straně a na straně horní je bílá světelná dioda, která funguje jako svítilna. Kryt baterie je pevný, k vyviklání by tedy jen tak dojít nemělo. Na zadním krytu je rovněž umístěn protiskluzový povrch. Dojde-li k otevření tohoto krytu jemným sesunutím, objevíte napájecí zdroj přístroje, což je Li-Ion baterie s kapacitou 700 mAh. Baterie má pohotovostní režim až 365 hodin, při hovoru vydrží maximálně 420 minut. SIM karta operátora se vkládá pod baterii a je chráněna otevírací příklopkou, jejíž otevření nedělá problémy. Veškeré vstupy (nabíječka, handsfree) jsou tradičně umístěny na spodní straně telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Očko na uchycení poutka je vcelku běžná záležitost, ale integrovaná svítilna příjemně překvapí

Témata článku: Nokia, , Nokia 1208, Barevná tapeta, Test, Hudební skladatel, Telefon, Libovolný zvuk, Krátké používání, Běžná záležitost, Černobílé provedení, Bar, Levný přístroj, Plastový materiál, Barevný telefon, Známá služba