Nokia 3109 classic: levná pracovní síla

Chybí mu fotoaparát a rádio, ale nabídne pohodlné ovládání a solidní funkce. Bude to váš příští firemní mobil? Podrobný test!

Telefonování: uložíte si čísla až dvou tisíc kolegů

Každý správný pracovní telefon by měl obsahovat telefonní seznam pro velké množství kontaktů. Většinou se počet kontaktů zastaví na jednom tisíci. Nokia 3109 classic jde ale ještě dále a umožňuje uložit až dva tisíce kontaktů. Ke každému kontaktu samozřejmě přidáte velké množství údajů. Namátkou to je například pět telefonních čísel, e-mailovou, webovou a poštovní adresu, narozeniny, firmu, pracovní zařazení a přezdívku. Jméno je rozděleno na křestní jméno a příjmení. Díky tomu odpadnou problémy při synchronizaci telefonu s Outlookem. Kontakty lze odlišit rozdílnými vyzváněcími melodiemi a ke každému přidat obrázek nebo videoklip, který se zobrazí, pokud vám dotyčný zavolá. V telefonním seznamu můžete nalézt jen kontakty uložené v telefonu, na SIM kartě nebo obojí společně. Vyhledávání mezi nimi probíhá postupným psaním. Zvuk ve sluchátku je kvalitní. K dispozici je i hlasité handsfree a záznamník hovorů. Třídění kontaktů do skupin volajících a filtrování jejich hovorů je samozřejmostí.

Nokia_3109_displej_20.jpg Nokia_3109_displej_24.jpg Nokia_3109_displej_23.jpg Nokia_3109_displej_21.jpg
Nabídka telefonního seznamu • telefonní seznam • detail kontaktu a jeho editace

Nokia 3109 classic pracuje v GSM sítích na frekvencích 900/1800/1900 MHz. Podpora sítí třetí generace chybí a ani bychom ji od takto levného telefonu neočekávali.

Nokia_3109_displej_22.jpg Nokia_3109_displej_25.jpg Nokia_3109_displej_26.jpg Nokia_3109_displej_27.jpg
Ke kontaktu lze uložit velké množství informací • vyhledávání postupným psaním • výpis hovorů • výběr vyzváněcího profilu

Vyzváněcí profily nabízejí široké možnosti personalizace telefonu. V telefonu je jich celkem sedm, přitom každý umožňuje nastavit vyzváněcí melodii, zvuky Push-to-talk, vibrace, tón zprávy i kláves. Každý profil lze aktivovat i dočasně s nastavením doby, kdy má vypršet. Jeden z profilů má název Letadlo a po jeho aktivaci se zcela odpojí vysílací část telefonu. Všechny další funkce ale zůstanou v provozu. Totéž se stane, pokud telefon zapnete bez vložené SIM karty. Telefon zvládne vyzvánět čtyřiašedesátihlasou polyfonií nebo jakýmkoliv souborem ve formátu MP3, AAC, WMA a AMR. Propracované hlasové vytáčení a ovládání telefonu bez nutnosti namlouvání hlasových poznámek, které známe z jiných Nokií, najdete i v tomto telefonu.

Zprávy nabízí i e-mail

Textová komunikace je zastoupena zprávami SMS, MMS, zprávou na displej, zvukovou zprávou a e-mailem. Před začátkem psaní si zvolíte, který typ zprávy chcete vytvářet. Editor textovek nabízí ihned po aktivaci políčko pro číslo příjemce. Číslo sem můžete vložit prostým napsáním, výběrem z telefonního seznamu, skupin volajících nebo ze seznamu posledních příjemců, což je velmi praktické a ušetří vám to čas. Poté se stačí jedním stiskem přepnout do pole pro vkládání textu a můžete začít psát. Pomáhat vám bude slovník T9, který má kvalitní slovní zásobu. Píše s diakritikou, kterou ale před odesláním ořeže. O plnou délku zprávy tak nepřijdete.

Nokia_3109_displej_13.jpg Nokia_3109_displej_14.jpg Nokia_3109_displej_15.jpg Nokia_3109_displej_19.jpg
Nabídka zpráv • výběr typu zprávy • psaní textové a multimediální zprávy

Editor zpráv nabízí tři velikosti písma. Nejmenšího fontu se vejde na displej osm řádků, největšího pak jen tři řádky. Písmo by ale v tomto případě měli přečíst i osoby s horším zrakem. Neustále jste také informováni o počtu zbývajících znaků a části, do kterých bude dlouhá esemeska rozdělena. Odpočet ale začíná od nepříliš praktického čísla 1 000. Pro čtení zpráv telefon nabízí čtyři až deset řádků textu.

Editory pro MMS zprávy najdete v telefonu překvapivě dva. Jeden je klasický, tak jak jej známe z jiných telefonů Nokia poslední doby. Druhý vytváří multimediální zprávy plus, do kterých můžete kromě klasických objektů vložit prakticky jakýkoliv soubor v telefonu i v nepodporovaném formátu. Přidat lze i fotografii v plném rozlišení, vizitku nebo záznam z kalendáře. Oba editory ale maximální velikost MMS zpráv omezují na hodnotu 300 kB.

Nokia_3109_displej_17.jpg Nokia_3109_displej_18.jpg Nokia_3109_displej_16.jpg
Výpis doručených zpráv • čtení SMS • zprávy uložené v konceptech

E-mailový prohlížeč je opět vestavěná javová aplikace. Jeho načítání i reakce jsou proto pomalejší. Zvládá pracovat s protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Při odesílání dokáže e-mailovou adresu najít v telefonním seznamu. Automatické stahování zpráv ale nastavit nelze. Obsahuje také jednoduchý filtr nevyžádané pošty. Maximální velikost odesílaných příloh není omezena. Stahovat se můžou jen hlavičky nebo celé zprávy s přílohami do 300 kB. V telefonu samozřejmě nemůže chybět ani Push to talk.

Mezi nabídkou zpráv se nachází také aplikace Yahoo! Go, která vám služby tohoto internetového portálu přenese až na displej vašeho telefonu. V nastavení ale v nabídce zemí Česká republika chybí.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3109 classic, Nokia 3110 classic, Nokia 3110 Evolve, Síla, Rýha, MiMoji, Síl, Class, Pracovní síla, Esemeska, Nepodporovaném formát, Třetí pokračování, Firemní telefon, Učebnicový příklad