Nokia 3120: převlékáme kabáty (test)

Na trhu se objevila nová Nokia. Jedná se o model 3120, který ve srovnání se svým předchůdcem 3100 nepřináší žádné zásadní novinky, má ale povedenější vzhled. Klady a zápory telefonu shrnuje následující recenze.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Při bližším zkoumáním vyjde najevo, že Nokia 3120 mnoho nového a převratného nepřináší; vlastně vůbec nic. Jedná se o dva roky starý model 3100 oblečený do lepších šatů. Nokia tak vytvořila dalšího sourozence do rodiny Series 40. V mobilu nelze čekat žádné nadstandardní funkce, je určen jen pro běžné telefonování a práci se zprávami. 

Nokia 3120 je v současné bodě v prodeji u T-Mobilu, kde stojí 2 799 Kč, případně 3 499 Kč jako sada Twist. Následující řádky by měly napovědět, jestli je tato cena odpovídající tomu, co přístroj nabízí.

Jen nový kabátek

Horní kryt telefonu zaujme lesklou, kov imitující vrstvou, která celému mobilu propůjčuje dojem větší exkluzivity, než jakou by si zasloužil. Klávesnice a zbývající část horního krytu je z neleštěného plastu stříbrné barvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Leštěný povrch krytu propůjčuje 3120 punc jisté exkluzivity

Na bočních partiích není nic, co by oko člověka zaujalo, jen standardní pryžové tlačítko pro vypínání, zapínání a nastavení profilů. V levém horním rohu najdeme otvor pro provlečení poutka a na spodní straně datový konektor, který umožňuje připojit kabel nebo přídavný fotoaparát. Je zde samozřejmě také zdířka na zapojení nabíječky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční strany nenabízejí nic neobvyklého

Zadní strana těla je prostá. Zaujme jen mírně vroubkovaný kryt akumulátoru. Tato úprava ale nemá žádný vliv na držení přístroje, ani na snímání samotného krytu . V horní části krytu se nachází značka výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ani zadní část neskrývá žádná tajemství

Model 3120 se drží příjemně, se svou hmotností 84 gramů jde o lehký drobný mobil. Hrany vás nikde do ruky tlačit nebudou a těžiště je dobře umístěné, takže přístroj je v rukou stabilní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 3120 je decentní lehký mobil

Lithium-iontový akumulátor s kapacitou 820 mAh se ukrývá pod krytem, který se dá lehce sejmout. S jeho nasazováním to ale bylo trošku horší. Baterie podle výrobce vydrží v pohotovostním režimu 410 hodin nebo 360 minut hovoru. Nabíjí se kolem dvou a půl až tří hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot na kartu SIM je skryt pod akumulátorem a kovovým plíškem

Dobrá klávesnice – základ dobrého mobilu

Klávesnice Nokie 3120 je opravdu dobrá. Všechna tlačítka jsou jasně ohraničena, což minimalizuje riziko překlepů při psaní. Jediné překvapení přichystal křížový přepínač pod displejem, u něhož jsem očekával, že střední poloha bude potvrzovat volby. To však byla chyba. Křížové tlačítko umožňuje výběr jen v horizontální a vertikální rovině a výběr je nutné provádět levým kontextovým tlačítkem. S pomocí čtyřsměrného tlačítka se z pohotovostního displeje dostanete do adresáře, na kalendář nebo do editoru zpráv SMS.

Pro materiál klávesnice zvolil výrobce – na rozdíl od modelu 3100 – plast. Ten neklouže a prsty se na něj ani nelepí tak jako v případě gumové klávesnice. Zdá se, že je povrch je dobře odolný i proti oděru.

Tlačítka mají jistý stisk, který doprovází charakteristické cvaknutí. Při psaní zpráv se mobil dobře drží v jedné ruce a všechna tlačítka jsou palcem dobře dostupná. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice nabzí jisté ovládání

Nad tlačítky s čísly jsou dvě klávesy určené pro příjem hovoru a zavěšení, případně pro návrat z nabídky na pohotovostní obrazovku. Pod displejem jsou dvě kontextová tlačítka. U pravého si můžete vybrat mei rychlým přístupem ke kontaktům, nebo mu přiřadíte funkci Jdi na. Ta otevírá uživatelskou nabídku. Levému tlačítku zůstává vyhrazen přístup do menu.

Klávesnice je dobře podsvícena a ani v největší tmě byste neměli mít problém se čtením číslic a písmen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je dobře podsvětlena a je dobře vidět za úplné tmy

Displej – slabší chvíle výrobce

O tom, že Nokia 3120 je typický zástupce nejnižší třídy, svědčí její displej. Je pasivní, má rozměry 27 × 27 mm a rozlišení 128 × 128 bodů se 4 096 barvami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je ve světle poměrně špatně vidět

Pravdou je, že ve tmě displej velmi pěkně svítí a barvy jsou docela věrné. S přibývajícím světlem ale ztrácí na jasnosti a v přímém světle je velmi těžko čitelný. Na pasivní displej je ale dobré překreslování při změně položek. Uživatele nečeká dlouhé čekání, než se žádaná položka objeví. Pokud chcete, můžete nechat displej při zvonění telefonu rytmicky blikat.


V následující kapitole se dozvíte zejména o funkcích telefonu

Témata článku: Nokia, , Nokia 3120, Nokia 3120 classic, Siemens C65, Sony Ericsson T290i, Kabát, Nový kabátek, Test, Převlek, Pře, Přídavný fotoaparát, Pryžové tlačítko