Nokia 3200: Finové musí být šílení (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Je to první Nokia s vestavěným fotoaparátem a cenou pod deset tisíc. Má velmi dobrý displej, trochu podivná tlačítka a kryty, které si můžete sami namalovat. Přečtěte si rozsáhlou recenzi s více než 130 obrázky.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Rychlé odkazy

 • megarecenze pro ty, kdo mají čas
 • parametry telefonu v katalogu mobilů
 • novinka: fotogalerie se všemi obrázky   

Nokia 3200 je další mobilní telefon z řady Series 40. Je určen spíše mladším uživatelům, nebo lidem, kteří kladou větší důraz na styl. I přesto je to výborně vybavený malý a lehký telefon, který se při srovnání funkcí může řadit k těm nejvybavenějším.

Model 3200 patří do nové řady, v níž Nokia nepodporuje funkci AoC. Nelze jej tedy podobně jako Nokii 6600 používat s předplacenými kartami Go. Přečtěte si o tomto problému samostatný článek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky telefonu ve třech barevných variantách

Design a konstrukce

Design Nokie 3200 mohl být velmi inovativní, nebýt Panasonicu, který s papírovými vložkami pod zadním průhledným krytem přišel už před rokem v modelu GD67. Nokia jde ale v tomto nápadu ještě trochu dál, protože kryty 3200 jsou kompletně průhledné a obrázek lze vkládat i pod přední plochu.

S telefonem také dostanete sadu bílých papírků s napůl vyříznutými tvary předních a zadních krytů. Můžete si na ně sami nakreslit nebo na tiskárně vytisknout motiv, který vložíte pod plastovou skořepinu mobilu. Vyplněním papírové objednávky nebo formuláře na internetu si také můžete objednat řezačku, s níž bude možné vytvářet kryty třeba rovnou z fotografií.

Lesklý a průhledný povrch telefonu se bohužel velmi snadno upatlá, je na něm vidět každý otisk. Nad to je také dosti náchylný k poškrábání; už po několika dnech jsou na něm vidět vlasové škrábance a nezabránil tomu ani vyvýšený okraj matně upraveného plastu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryty jsou úplně průhledné, až na matný vyvýšený okraj

Oranžový vypínač na čelní plošce mobilu je vyřešen lépe než u většiny ostatních Nokií: je větší a lze jej lépe stisknout. Vedle vypínače je otvor pro upevnění poutka, které také rovnou dostanete v balení, kousek vedle je infraport. Dvě malé bílé světelné diody ve spodní části promění Nokii 3200 ve svítilnu s velmi intenzivním světlem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti • čelní pohled • vestavěná svítilna

Baterie je typu Li-Ion a podle údajů výrobce s ní má telefon vydržet šest až dvanáct dnů v pohotovosti. Nemohu přispět vlastní zkušeností, ostatní Nokie řady Series 40 ale patří mezi mobily s nadprůměrnou výdrží – alespoň při porovnávání telefonů s barevnými displeji.

Klávesnice 

Nokia 3200 má málo tlačítek, protože dvě čísla jsou vždy sloučena do jedné dvojklávesy. V prvních chvílích jsem tento přístup proklínal, ale postupem času si člověk zvykne. Klávesnice je kvalitní, i když stisknutí tlačítka není tak zřetelné jako u některých jiných Nokií. Pochvalu si zaslouží podsvětlení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici je jen polovina běžného počtu tlačítek

Displej mobilu je pasivní, dokáže zobrazit až čtyři tisíce barev. V řadě Series 40 najdeme telefony s dobrými i horšími displeji, model 3200 řadím do první kategorie – patří k těm lepším. Na displeje, které používají aktivní technologie, ale samozřejmě nemá.

Ovládání

Ovládání Nokií je neustále stejné, můžeme si všímat pouze detailů. Třeba pravá funkční klávesa není u posledních mobilů napevno přiřazena k ovládání adresáře, lze jí nastavit uživatelskou nabídku. Všem čtyřem směrům kulatého ovládacího tlačítka jsou pevně přiřazeny čtyři funkce, rychle lze vejít do telefonního seznamu, editoru textových zpráv, do kalendáře, nebo spustit fotoaparát. Novinkou u posledních Nokií je volitelná maticová nabídka.


Nový maticový styl nabídky

Telefonování

Zvuk ve sluchátku při telefonování je čistý, poměrně vyvážený a dostatečně hlasitý. Až nezvykle hlasité je rovněž vestavěné handsfree. Přístup do telefonního seznamu je rychlý, stačí stisknout šipku dolů a vyhledávat postupným psaním počátečních znaků jména. Do vnitřní paměti telefonu se vejde jen 256 jmen ve vícepoložkovém seznamu, další musí být na kartě SIM; oba dva seznamy mohou ale být zobrazeny současně. Ke jménu můžete přiřadit obrázek, například fotografii, která se zobrazí při příchozím hovoru.

  
Vyhledávání v telefonním seznamu • seznam s obrázky 

Zařazením kontaktu do některé ze skupin volajících mu lze nastavit jinou než běžnou vyzváněcí melodii. V nastavení vyzváněcích profilů je možné vybrat, které skupiny budou vyzvánět a které jen tiše poblikávat. Stejně jako u všech jiných Nokií, i zde jsou k dispozici časové profily.

Vyzváněcí melodie mohou být až nepříjemně hlasité. Ačkoli Nokia 3200 podporuje šestnáctihlasé vyzvánění, v paměti jsou pouze tři polyfonní melodie, zbytek tvoří pouze jednohlasé pípání.

Práce se zprávami

Do paměti telefonu se vejde padesát textových zpráv, další mohou být na kartě SIM. Psaní je pohodlné, lze využívat český slovník T9 a psát zprávy až do délky 885 znaků. Slovník T9 používá háčky a čárky, přes odesláním je ale ořeže, takže nezkracuje délku SMS. Nokia 3200 podporuje i multimediální zprávy MMS. Ememesky lze stránkovat, do každé části vložit až tisíc znaků a přidat obrázek a zvukový klip.

  
Píšeme textovku s velkým a malým písmem • náhled multimediální zprávy

Digitální fotoaparát

Vestavěný digitální fotoaparát zvládne fotit v nejvyšším rozlišení 352 × 288 bodů ve třech stupních kvality, volbou Portrét lze rozlišení snížit. Snímaná scéna se zobrazuje na displeji, kvalita ale není nijak ohromující, pasivní displej nenabídne rychlé překreslování. Nokia u fotoaparátu nenabízí mnoho funkcí: vybrat lze jen noční režim a případně desetisekundovou samospoušť.

Kvalitou obrázků patří Nokia 3200 do průměru – není to žádná špička, na druhou stranu ale ani nepoužitelný fotomobil.

   
Ukázkové snímky z Nokie 3200

Pořízené snímky se ukládají do Galerie o kapacitě přibližně jeden megabajt. Z telefonu je lze dostat v MMS, dají se poslat do počítače infraportem, nebo pomocí programu z balíčku PC Suite stáhnout přes kabel. Sdílená paměť je kromě obrázků určena také pro ukládání MMS, vyzváněcí melodie, javové programy a zvukové nahrávky. 

Organizace času

Budík v telefonu není opakovaný, jako zvuk mu ale lze nastavit rádio nebo jakýkoli vyzváněcí tón. Vestavěný kalendář se standardně prezentuje měsíčním pohledem, v nabídce má ale místo i nové týdenní zobrazení. Do kalendáře lze vložit několik typů událostí: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka.

  
Měsíční a týdenní pohled na kalendář • přehled událostí vybraného dne

V Nokii 3200 je vestavěný stereofonní radiopřijímač, k telefonu ale dostanete pouze jednosluchátkovou bondovku. Kabel handsfree funguje zároveň jako anténa, proto je nutné sluchátka připojit i při poslechu přes hlasité handsfree. Stanice lze ladit v pásmu 85,5–108,0 MHz a ukládat je do dvaceti vyhrazených pozic v telefonu.

Data a komunikace s počítačem

Nokia 3200 podporuje Javu, do paměti lze nahrát midlety o maximální velikosti 64 kB. Standardně jsou v telefonu jen dvě hry: Bounce a Virtual Me.

 
Bounce a mé zelené virtuální Já

Nokia 3200 jako první model této značky podporuje GPRS třídy 10, tedy rychlosti 4+1 nebo 3+2. Telefon však nelze použít pro připojení k internetu. Jedinou možností, jak využít datové funkce, je spustit wapový prohlížeč. Podpora datových přenosů EDGE zatím pro nás nemá žádný smysl.

 
Wapový prohlížeč

Zhodnocení

Nokia 3200 se právě v těchto dnech začíná prodávat. Z operátorů ji má v nabídce Eurotel za běžnou cenu 9 495 Kč a dotovanou 5 495 Kč. Rovněž běžní prodejci nasadili cenu nad devět tisíc korun a musím proto napsat, že telefon je docela drahý. Nevybočuje sice z cenové strategie Nokie, konkurence ale nabízí lepší poměr ceny a výkonu.

Nokia 3200 je další telefon z nekonečné řady Series 40. Nepřináší příliš mnoho nového, základní funkčnost stále zůstává stejná, ale přesto telefon patří k těm nejvybavenějším. Při rozhodování mezi jednotlivými modely bude určitě hrát velkou roli design – Nokia 3200 je stylový model, a to může mít u někoho velkou váhu. V portfoliu Nokie jde navíc o relativně levný telefon s vestavěným digitálním fotoaparátem; všechny ostatní takto vybavené modely jsou dražší.

Verdikt: drahý a výborně vybavený mobil

Podrobné parametry Nokie 3200 najdete v katalogu mobilů


Plusy a mínusy

+ stylový design
+ integrovaný fotoaparát
+ možnost tvorby vlastních krytů
+ vestavěná svítilna
+ vestavěné rádio

– klávesnice není příliš ergonomická
– málo vyzváněcích melodií
– malá kapacita telefonního seznamu
– nepodporuje datové přenosy
– budík opět není opakovaný
– telefon nelze používat s kartami Eurotel Go


Další informace o Nokii 3200 najdete
ve velké recenzi, u které je také čtenářská diskuse. Nezapomeňte ani na velkou galerii všech fotografií, které jsme při přípravě recenze pořídili.
Další článek: Nokia 3200: Finové musí být šílení (test)

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Síl, F +, Test, Vyvýšený okraj, Fin