Nokia 3200: Finové musí být šílení (test)

Je to první Nokia s vestavěným fotoaparátem a cenou pod deset tisíc. Má velmi dobrý displej, trochu podivná tlačítka a kryty, které si můžete sami namalovat. Přečtěte si rozsáhlou recenzi s více než 130 obrázky.

Rádio s jedním sluchátkem

Vestavěný radiopřijímač je stereofonní, k telefonu ale dostanete pouze jednosluchátkovou bondovku, takže musíte poslouchat mono, nebo zapnout hlasité handsfree (také samozřejmě monofonní). Můžete si ale dokoupit stereofonní sluchátka Nokia HDS-3, případně hudební stojánek Nokia Music Stand.

Kabel handsfree funguje zároveň jako anténa, proto je i při poslechu přes hlasité handsfree nutné sluchátka připojit. Stanice lze ladit v pásmu 85,5–108,0 MHz a ukládat je do dvaceti vyhrazených pozic v telefonu. Tlačítkem na osobní handsfree se potom dá mezi stanicemi rychle přepínat, i když je telefon hluboko v kapse. Během poslouchání rádia lze telefon běžným způsobem používat, při příchozím hovoru se rádio ztlumí a ozve se vyzváněcí tón.

Organizace času

Jsme v kategorii poměrně drahých a vybavených telefonů a to u Nokie znamená, že budík není opakovaný. Ne, opravdu si s touto neustále opakovanou výtkou nedáme pokoj a Nokii nepomůže ani to, že pro buzení lze použít i vestavěné rádio nebo jakýkoli vyzváněcí tón. Když si budíku minutu nevšimnete, nebo stisknete tlačítko Dospat, dá vám přibližně na deset minut pokoj a potom se ozve znovu.

 
Nastavení budíku 

Vestavěný kalendář se standardně prezentuje v měsíčním pohledu, v nabídce má ale místo i nové týdenní zobrazení. Jednotlivé události jsou v něm rozděleny podle dnů a hodin, každý typ má svoji vlastní ikonu.

  
Měsíční a týdenní pohled na kalendář • přehled událostí vybraného dne

A jaké jsou typy událostí, jež lze vložit do kalendáře?

  • Jednání: zadáte předmět, místo, čas začátku a konce, zvolíte, zdali se má událost připomenout. V takovém případě se upozornění může ozvat přímo v zadaném termínu, s pěti až třicetiminutovým předstihem, anebo rovnou v nastavenou dobu, ovšem vždy ve stejném dni. Při následné editaci můžete položku nechat zopakovat: každý den, týden, dva týdny, měsíc nebo každý rok.

     Jednotlivé typy událostí
  • Volat: zadáte, nebo z telefonního seznamu vyberete telefonní číslo a nastavíte čas včetně připomenutí. Rovněž u volání lze nastavit opakování.
  • Narozeniny: telefon požaduje zadání jména a data narození, případně nastavení upozornění. Signál se může ozvat přesně v den události, ale také s denním až týdenním předstihem, případně v pevně zadané datum. U Narozenin se rovnou aktivuje roční opakování a v kalendáři u položky uvidíte, kolik bude dotyčnému zrovna let.

     Narozeniny v kalendáři
  • Poznámka: zadáte text (až 160 znaků) a datum začátku a konce. Lze také nastavit upozornění a opakování.
  • Upomínka: jednoduché upozornění, kde zadáte jen text a čas.

Vestavěná kalkulačka je velice jednoduchá. Nebere v úvahu priority některých matematických operací, na druhou stranu ale umí druhou mocninu a odmocninu, funguje také jako převodník měn. Hlasový záznamník dokáže nahrávat krátké poznámky do délky jedné minuty, do paměti se jich ale vejde víc. Nahrávky lze poslat v MMS, nebo přes infraport – v počítači se uloží ve formátu AMR.

  
Kalkulačka • záznamník zvuku • SIM Toolkit

Data a komunikace s počítačem

Nokia 3200 podporuje Javu, do paměti lze nahrát midlety o maximální velikosti 64 kB. Standardně jsou v telefonu jen dvě hry: už klasická Bounce a jakési Tamagotchi s názvem Virtual Me, jež jsem ale ani trochu nepochopil.

  
Bounce a mé zelené virtuální Já

Nokia 3200 jako první model této značky podporuje GPRS třídy 10, tedy rychlosti 4+1 nebo 3+2. Snad aby to majitelům dražších modelů s GPRS třídy 6 nebylo líto, nelze telefon použít pro připojení k internetu, nemá ani hardwarový modem. Jedinou možností, jak využít datové funkce, je vedle MMS, které se také přenášejí přes GPRS, spustit wapový prohlížeč. Nenašel jsem u něj žádnou zvláštní funkci, kterou by neměly ostatní Nokie, snad jen, že kromě stránek WML dokáže prohlížet i dokumenty xHTML. Podporu datových přenosů EDGE přejděme u telefonu jen tímto konstatováním, protože zatím pro nás nemá žádný smysl.

 
Wapový prohlížeč

Pro Nokii 3200 je na internetu k dispozici programový balík PC Suite. Přehled funkcí programu najdete v některém starším článku o Nokiích řady Series 40, nijak se neliší. Výjimkou jsou jen funkce pro připojení počítače přes mobil k internetu, které Nokia 3200 nepodporuje.


V předposlední kapitole článku zjistíte, jestli Nokia 3200 stojí za cenu, za kterou se prodává, a jaké má konkurenty.

 

Témata článku: Nokia, , Alcatel One Touch 735, Motorola V300, Nokia 3100, Nokia 3200, Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Philips 530, Sagem myX-6, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Sony Ericsson T610, Test, Tamagotchi