Nokia 3230, 7710 a 6020 na vlastní oči

Měli jsme možnost prakticky vyzkoušet tři nové mobilní telefony Nokia. Přečtěte si, jak na nás zapůsobil dostupný chytrý mobil se Symbianem Nokia 3230, jak se nám líbil experiment s dotykovým displejem 7710 a co si myslíme o levném pracovním telefonu 6020.
Kapitoly článku
České pobočky Nokie, Sony Ericssonu a v poslední době i Siemensu zavedly velmi užitečnou tradici. Hned druhý den po představení nových mobilních telefonů uspořádají jejich prezentaci v České republice. Zde si mobily můžeme vyzkoušet, nafotit je a zeptat se výrobce na všechno, co nás k nim zajímá. Pokud se nemůžeme zúčastnit přímo mezinárodního představení, je to ideální příležitost, jak se k telefonu brzy dostat.

Včera jsme si prohlédli tři nové telefony, které Nokia v úterý představila v Monaku. Už jsme o nich připravili několik článků, nebudu se proto opakovat. Základní charakteristiku a technické parametry najdete ve včerejším článku, sem budu psát jen postřehy z „živých“ telefonů.

Tip: všechny fotografie najdete pro pohodlné prohlížení pohromadě ve fotogalerii:

Nokia 3230: smartphone pro všechny

Chytrá Nokia 3230 byla bohužel jako jediný telefon na prezentaci nefunkční, takže jsem na vlastní oči neviděl uživatelské prostředí. Na druhou stranu jde o telefon řady Series 60, kde mohou být jiné nanejvýš ikonky a tapeta na displeji, všechno ostatní je standardní a známé.

Trochu jsem se bránil dělat si názor na telefon jenom z obrázků. Ty totiž často lžou, ze škaredého mobilu dovede dobrý fotograf udělat krásku a naopak hezký telefon může dopadnout špatně. Nokia 3230 je ale hezká na obrázcích i ve skutečnosti. Je to velmi tenký telefon, jehož malou tloušťku designéři ještě více nechali vyniknout „sendvičovou“ strukturou. Při pohledu z boku je střed telefonu tmavý, obklopuje jej světlý okraj a telefon se díky tomu zdá být ještě tenčí. Při pohledu zepředu jde téměř o obdélník, pouze spodní část s klávesnicí je užší – ale takřka neznatelně. Rohy jsou sice zakulacené, telefon ale celkově působí hodně hranatě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesnice je vzhledem k rozměrům telefonu umístěna možná až příliš nízko, hlavně spodní řada vyžadovala větší zalomení palce. Tlačítka jsou takřka přesně obdélníková, experimenty se tentokrát nekonaly. Z prototypu sice nelze dělat finální závěry, klávesnici ale Nokia umí lepší. Tlačítka neměla tak jistý stisk, jak jsem zvyklý z jiných telefonů řady Series 60.

Na rozmístění funkčních tlačítek v bloku pod displejem si budete muset trochu zvyknout. Na vnějších okrajích jsou speciální tlačítka používaná v Series 60, teprve mezi nimi dvojice klasických funkčních kláves a tlačítka pro ovládání hovoru. Tyto dvě dvojice se ve zkoumaném kousku dosti pohybovaly. Hlavním ovládacím prvkem je mačkací joystick: dostatečně vystouplý, hranatý a vcelku přesný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej má stejné parametry jako jiné Nokie této řady, nad ním je sluchátko. Zadní strana je poctivě plochá, v horní části je jen objektiv megapixelového fotoaparátu a zrcátko pro autoportréty. Konektor Pop-Port ve spodní části je určen k připojení příslušenství a spojení telefonu s počítačem, nahoře je vypínač a štěrbina hlasitého reproduktoru. Na levém boku se našlo místo pro tlačítko, které zřejmě bude sloužit pro funkci Stiskni a mluv, vpravo je očko pro poutko a dole, světe div se, infraport.

To je vše k vnějšímu popisu, telefon nelze zapnout, takže k softwaru nemohu nic psát. Zbývá jen pár zajímavostí, které jsme dostali z Nokie. Model 3230 výrobce cílí na mladé lidi mezi 16 a 35 lety, kteří většinou žijí ve městech a mají zájem o novinky. V telefonu by měl být velmi rychlý procesor, prý dokonce ještě rychlejší než v modelu 6630; a tam je velice rychlý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zeptal sem se samozřejmě, proč Nokie v 3230 použila pomalé EDGE. Po pravdě řečeno, české zastoupení, které má především obchodní roli, mi k tomu nemohlo nic říct. Prostě se Nokia takhle rozhodla, nechce si zřejmě „zabít“ prodeje svých dražších telefonů. Na druhou stranu je zde ještě naděje, že EDGE by nakonec mohlo být rychlejší. Jisté to ale samozřejmě není, stejně ani jako podpora MP3 ve stereu. Z tiskové zprávy vyplývá, že by Nokia 3230 měla přehrávat empétrojky stereofonně, dokud to ale nevyzkoušíme, raději nevěřme.

Telefon podporuje službu Visual Radio. O ní možná ještě napíšeme, ve zkratce jde o to, že spolu s rádiem v pásmu FM se synchronizovaně přes GPRS/EDGE ještě přenáší textově-grafické informace a zobrazují se na displeji. Můžete tak hlasovat v různých soutěžích, hodnotit skladby v hitparádě apod. Nokia chce ve spolupráci se třemi největšími českými rádii tuto službu nabídnout i v České republice. Mohlo by to být do konce příštího roku, ale není to termín, na který si lze vsadit. Podporu Visual Radia bude možné doinstalovat i do jiných Nokií řady Series 60, samozřejmě ale jen těch, které mají vestavěný radiopřijímač.

Nokia 3230 se začne prodávat na konci prvního čtvrtletí příštího roku, zřejmě v březnu. Koncová cena se odhaduje na 12–13 tisíc korun včetně DPH.

Nokia 6020: normální mobil pro normální lidi

Nemohu si pomoci, ale telefon mi na pohled velmi připomíná současnou nejlevnější novinku, Nokii 2600. Má podobný tvar, podobné barvy. Dobře, díky chromovaným lištám vypadá trochu luxusněji, ale ne o moc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Je to malý a lehký telefon řady Series 40, displej je stejný jako na Nokii 6230: jak rozměry, tak vlastnostmi (kvalitou, rozlišením, černým písmem za každých okolností). Nokia designérům opět zakázala experimenty s tlačítky, zřejmě začala mít ráda obdélník. Podsvětlení klávesnice není příliš rovnoměrné, v popiskách prosvítají diody a výsledek je nerovnoměrně flekatý. Tlačítka jsou celkem dobrá, výhrady jsem u zkoumaného prototypu měl jen k tomu, že se ve svém uložení trochu pohybují do stran.

Funkční tlačítka jsou stejná jako u jiných Nokií řady Series 40, hlavním ovládacím prvkem je joystick. Lze jej hodnotit vcelku kladně, není ale moc citlivý, musí se za něj víc „zabrat“ – to je ale možná spíš výhoda než nedostatek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V druhé kapitole najdete dokončení textu o Nokii 6020 a hlavně první dojmy z Nokie 7710 – komunikátoru s dotykovým displejem

Témata článku: Nokia, Nokia 3230, Nokia 6020, Nokia 6230, Nokia 6610, Vestavěný radiopřijímač, Drobné písmo, Nová konstrukce, Podobný tvar, Pohodlné prohlížení, Chytrá nokia, Hezký telefon