Nokia 3230: nejlevnější smartphone (velký test)

Nokia 3230 je v podstatě první chytrý telefon, který můžeme zařadit do střední třídy. I přesto má velice bohatou funkční výbavu: nechybí mu EDGE, Bluetooth, Push to talk, megapixelový fotoaparát nebo rádio. Důkladně jsme jej otestovali a připravili podrobnou recenzi.

Fotoaparát: miniaturní megapixel

Nokia 3230 je vybavena integrovaným fotoaparátem s efektivním rozlišením 1,23 megapixelu. Vaše snímky tak mohou dosahovat rozlišení až 1 280 × 960 bodů. Snímky jsou ukládány ve formátu JPEG s 24bitovou barevnou hloubkou (až 16,7 milionu barev).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na objektiv fotoaparátu

Pro horší světelné podmínky nechybí podpora režimu šero. Nokia se tentokráte příliš nesoustředila na digitální zoom. Přiblížení je maximálně trojnásobné, přičemž skoky mezi jednotlivými polohami zoomu jsou dle mého názoru zbytečně velké. Zachycený snímek se buď napřed zobrazí na displeji, nebo rovnou uloží do Galerie a fotoaparát tímto připraven na další snímání.

 
Hledáček fotoaparátu • lokální nabídka • nastavení

Telefon navíc obsahuje aplikaci Kodak Mobile Service. Díky ní můžete své snímky pohodlně přes GPRS odeslat na adresu společnosti Kodak, kde vaše fotografie vytisknou a pošlou zpět v poštovní obálce. Pro Českou republiku ale tato služba není k dispozici. Kromě této aplikace najdete v telefonu i editor fotografií. Díky němu lze přímo v telefonu odstranit nepodstatné části snímku nebo z fotografie vytvořit blahopřání, které nakonec odešlete pomocí multimediální zprávy.

   
Kodak Mobile Service • editor snímků

Ukázkové snímky: nejsou nijak upravované, nechali jsme je v originálním rozlišení. Připravte se proto na trochu větší soubory.


 
 

 
Ukázka digitálního zoomu 

S telefonem lze také pořizovat videozáznamy. Jejich délka je omezena pouze velikostí volné paměti. S 32MB kartou zaznamenáte až jednohodinové video. Snímky jsou ukládány v rozlišení 176 × 144 bodů a formátu H.263 se stejnými barevnými vlastnostmi jako fotografie.

 
Hledáček videorekordéru • lokální nabídka • nastavení

Ani video nemusí zůstat v podobě, v jaké bylo zachyceno. S aplikací Movie director jsme se již setkali u dřívějších Nokií. Umožňuje upravit snímky přidávání ohraničení, zvuků apod. Nechybí ani u Nokie 6630 představený program Videoeditor. S jeho pomocí lze výsledné video oříznout, přidávat do něj efekty nebo vlastní hudební podklad. Výsledek pak odešlete buď v MMS, přes Bluetooth nebo infraport.

   
Movie director • Videoeditor

Multimédia: bohužel mono

Nokia vybavila svůj nový model jak FM rádiem, tak přehrávačem hudebních souborů. Rádio hraje hezky ve stereu, ale snad aby vše nebylo tak ideální, přehrávač MP3 si vychutnáte pouze monofonně. Škoda, protože díky modelu 6630 víme, že Nokia stereofonní empétrojky umí.

Hudbu budete poslouchat v dodávaných sluchátkách, která mohou zároveň sloužit jako lehká handsfree sada do auta. Připojuje se pomocí konektoru Pop-Port.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pop-Port • dodávaný stereo headset

I když jde jen o obyčejné pecky, zvuk není úplně špatný. Hlavně při poslechu rádia jsem byl spokojený. Bohužel po krátkém čase začal konektor zlobit a zvuk hrál chvílemi jen monofonně. Ve stereosignálu nebyly nijak výrazné ani výška, ale ani hloubky. Zvuk se mi zdál tak akorát vyrovnaný. Při poslechu MP3 však už tolik kladně mluvit nemohu. Kvalita zvuku dodávaného RealMedia Playeru je opravdu špatná. Je to zkrátka úplně stejné jako třeba u modelu 6260.

Kromě formátu MP3 zvládá hudební přehrávač ještě soubory AAC, AMR a Real Audio, videopřehrávač pak kromě H.263 ještě formáty 3GP, MP4, MPEG-4 video a Real Video. Mimo souborů uložených na lokálních discích je v programu RealMedia možné přehrávat také streamované záznamy.

 
RealPlayer • přehrávání • lokální nabídka • nastavení

Všechna média jsou ukládána do složky Galerie, která je přístupná přímo z nabídky. Galerie je dále členěna na podsložky podle typu multimediálního obsahu.

 
Složky Galerie

Budete-li chtít svůj telefon využívat jako hlasový záznamník, asi vás zklamu. Nokia se z předchozích modelů nepoučila, a proto hlasový záznamník nezvládne více než jednominutový záznam. Vedle neomezeného videa je tento počin dosti špatně pochopitelný. Výsledné nahrávky se ukládají do Galerie. Najdete je postupně v podsložkách Zvukové klipy a Digitální zvuky v paměti telefonu. Seznam vytvořených záznamů je možné exportovat do playlistu neboli seznamu skladeb.

Hlasový záznamník


Příští kapitola se bude věnovat vestavěnému rádiu a funkcím pro telefonování a práci se zprávami

Témata článku: Nokia, , Nokia 3230, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens SX1, Realme, MultiMediaCard, Maska, Celkové zhodnocení, Smartphone, Příští spuštění, Drobná chyba, Bluetooth komunikace, Přední maska, Rychlé vkládání, Velký test, Současný smartphone, Velký, Vzdušný prostor, Spořič dat