Nokia 3230: nejlevnější smartphone (velký test)

Nokia 3230 je v podstatě první chytrý telefon, který můžeme zařadit do střední třídy. I přesto má velice bohatou funkční výbavu: nechybí mu EDGE, Bluetooth, Push to talk, megapixelový fotoaparát nebo rádio. Důkladně jsme jej otestovali a připravili podrobnou recenzi.

Komunikace: jakkoli

Ať už budete chtít komunikovat s blízkým či vzdáleným okolím, na Nokii 3230 si máte z čeho vybírat. Pro lokální komunikaci jsou k dispozici tři metody: připojení přes USB, infračervené rozhraní a Bluetooth. Pomocí těchto kanálů jednoduše a rychle synchronizujete kontakty, záznamy v kalendáři a další položky. Pro vzdálenou synchronizaci je zde SyncML; zde ale zase musí být v cestě server, doma na koleně do nezvládnete. 

 
Složka připojení • Bluetooth • seznam známých zařízení • možnosti modemu

Pokud si v omezeném prostoru nevystačíte a chcete do světa, nabídne telefon mobilní datové přenosy. S technologií GPRS třídy deset dosáhnete maximální rychlosti 80 kbps, EDGE je třídy pět s maximálním downlinkem 118,4 kbps. Zvláštní je, že EDGE lze použít pouze pro download – sama Nokia to uvádí na svých stránkách. 

Zmiňoval jsem se také o tom, že v balení není dodáváno instalační CD. PC Suite for Nokia určený pro komunikaci mobilního telefonu a počítače si budete muset stáhnout z webových stránek výrobce. Testoval jsem telefon s PC Suite 6.41 a veškerá Bluetooth komunikace probíhala naprosto bez problémů. Tam, kde mi 7610 občas odmítá spolupracovat, běžela 3230 svižně a bez náznaku nějaké komplikace.

Závěr: co dodat?

Po stránce designu jsem s telefonem spokojen. Stříbrná barva lemující celou přední část je velice elegantní a reprezentativní vzhled jistě nepokazí. Je mi však jasné, že v tomto se neshodneme. Prostě jeden holky, druhý vdolky. Vzhledem k tomu, že jde stále o telefon střední třídy, je funkční výbava značně nadstandardní. Velkou výhodou je v dnešní době přítomnost technologie EDGE. Skloubením s operačním systémem tedy dostáváme velice zajímavou kombinaci, které se bude při výběru jen těžko odolávat.

Vytknout bychom toho mohli také dost. Hodně záleží na tom, jak bude vypadat finální verze softwaru, protože testovaná verze byla ještě stále plná chyb. A vzhledem k tomu, že telefon je už v cenících distributora, mají vývojáři co dělat. Oficiální cena bude těsně pod dvanácti tisíci korunami včetně DPH, telefon ale jistě bude možné koupit levněji a cena navíc bude klesat.

Podrobné parametry Nokie 3230 najdete v katalogu mobilův katalogu komunikátorů

Konkurence

Z vlastních řad bude největším konkurentem asi Nokia 6600. Model 3230 nabídne mnoho funkcí navíc, 6600 díky svému stáří zase příznivější cenu. Ve stejné cenové linii se už pohybují i Nokie 7610 a 6670, které jsou funkčně také srovnatelné.

Nokia 6600 Nokia 6670 Nokia 7610

Zabrousíme-li i ke konkurenci, pak by možnou alternativu mohl tvořit Siemens SX1. Už se na něm také začíná projevovat stáří, stále jde ale o jediný současný smartphone řady Series 60, který současně nabídne stereofonní rádio i přehrávač MP3.

Siemens SX1

Obsah standardního balení

  • telefon
  • baterie BL-5B, Li-Ion 760 mAh
  • standardní nabíječka ACP-7 (ve vybraných zemích cestovní nabíječka ACP-12)
  • stereofonní sluchátka Nokia HDS-3
  • paměťovou kartu Reduced Size MultiMediaCard (RS-MMC) s kapacitou 32 MB
  • uživatelské příručky a další dokumenty


Poslední kapitola je vyhražena pro fotogalerii. Najdete v ní snímky, které nebyly v textu vůbec použity

Témata článku: Nokia, , Nokia 3230, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens SX1, Velký test, První stanice, Infračervené rozhraní, Realme, Spořič dat, Velký, Rychlé vkládání, Bluetooth komunikace, SMA, Vzdušný prostor, Test, Smartphone, MultiMediaCard, Nejlevnější smartphone, Přední maska