Nokia 3230: zkušenosti s nejlevnějším smartphonem

Nokia 3230 je velmi dobře vybavený telefon s operačním systémem Symbian, který se prodává za vcelku příznivou cenu: pod deset tisíc korun. Má Bluetooth, slot pro paměťové karty i megapixelový fotoaparát. Vyplatí se investice nebo má telefon nějaké skryté mouchy?
Kapitoly článku

Na zábavu se nezapomnělo

Přestože nejsem fanouškem her v mobilních telefonech, připravené hře Agent V jsem zcela propadl. Úkolem v této hře je ničit viry v okolním prostoru, popřípadě získávat energii z okolí. Hra má několik misí, ale jejich smysl mi byl docela lhostejný. Nejzajímavější na hře je totiž interakce s okolním prostředím. Na displeji vidíte obraz snímaný vestavěným fotoaparátem a slouží tak jako hledáček. Na displeji se zobrazují viry nebo zdroje energie v podobě různých objektů, které se jakoby vznáší a pohybují v okolním prostoru. Objekty zaměříte tak, že na ně telefon namíříte a pak už stačí pálit nebo pohltit zacílenou energii. V konečném důsledku to vypadá tak, že máváte telefonem na všechny strany kolem sebe a okolí se nestačí divit.

V telefonu jsou připraveny ještě dvě kvalitní hry – automobilová rallye a střílečka se stíhačkou, u které můžete telefon obrátit o 90° a přiblížit se tak hraní na konzole. Tyto hry mě ale přestaly bavit.

    
Hra Agent V • automobilová rallye • střílečka naležato 

Ze zábavných funkcí ale zaujalo rádio. Do seznamu je možné uložit dvacet pojmenovaných položek, takže si nemusím pamatovat jednotlivé frekvence. Zvuk je při přehrávání rádia stereofonní a o něco kvalitnější než při přehrávání MP3 souborů. V případě, že někdo zavolá, rádio se ztlumí a ve sluchátkách se ozve vyzváněcí melodie. Při poslechu je možné telefon dál nadále používat. Na pozadí pohotovostního displeje se zobrazuje název naladěné stanice. Jen připomínám, že k poslechu rádia je nutné připojit sluchátka, která zároveň slouží jako anténa.


Hlavní okno rádia • seznam stanic • přehrávač multimediálních souborů • nastavení přehrávače

Přehrávač multimediálních souborů takřka nepoužívám. Jak si Nokia 3230 poradí s přehráváním MP3 či videosouborů se můžete dozvědět ze zkušeností jiných uživatelů v diskusi na MobilFóru.

Infraport se může hodit

Telefon díky softwarovému balíku Nokia PC Suite příkladně spolupracuje s počítačem. Jakmile telefon připojíte k počítači prostřednictvím Bluetooth, příště již bude stačit, když se k počítači pouze přiblížíte a zařízení spolu začnou komunikovat. 

Vzhledem k tomu, že ve svém notebooku nemám Bluetooth a klíč často někde zapomínám, oceňuji možnost připojení prostřednictvím infraportu. Tato zdánlivě archaická maličkost „dospělým“ smartphonům značky Nokia chybí.

Klepněte pro větší obrázek Šikovné okénko

Telefon se mi osvědčil také jako hardwarový modem. Bohužel jsem ale neměl vyzkoušet možnost rychlejšího připojení prostřednictvím EDGE, protože se nenacházím v pokryté lokalitě. I kdybych se však v pokrytém území nacházel, nedozvím se to, protože Nokia bohužel na přítomnost EDGE v síti nijak neupozorní.

Pro prohlížení wapu a textové verze MobilManie mi bohatě dostačuje vestavěný internetový prohlížeč. Telefon jsem však dovybavil klientem pro rychlé posílání zpráv.

Který si vybrat?

Pokud toužíte po mobilním telefonu se Smybianem, možná jste již po Nokii 3230 pokukovali. Zároveň vaší pozornosti jistě neunikla starší Nokia 7610 (6670), případně 6600, které se dnes dají sehnat levněji, přestože je cena modelu 3230 poměrně nízká.

Nokia 6600 Nokia 6670 Nokia 7610

Oproti zmíněným modelům má Nokia 3230 navrch zejména v možnostech datového připojení, dále boduje svými rozměry a mnohým také bude více vyhovovat decentní design. Lepší je také vestavěný fotoaparát a zaposlouchat se můžete do rádia. Výbava je jinak stejná a rozhodovat mohou osobní sympatie nebo pohodlí při ovládání. Právě z hlediska ovládání však může Nokia 3230 mnoho ztratit vinou nepovedených funkčních kláves.

A co nabídne navíc dražší Nokia 6630? Kromě pohodlnějšího ovládání a zcela odlišného designu příliš změn nepostřehnete. Přijdete o rádio, podporu sítí třetí generace zřejmě nevyužijete a zvětší se rozměry i hmotnost. Telefon je však svižnější, je vybaven vyšší verzí operačního systému, fotoaparát vytváří kvalitnější snímky a MP3 skladby můžete poslouchat ve stereu.

Témata článku: Nokia, Nokia 3230, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson P900, Pevné ohnisko, SMA, Zkušenost, Smartphone, Nejlevnější smartphone