Nokia 3230: zkušenosti s nejlevnějším smartphonem

Nokia 3230 je velmi dobře vybavený telefon s operačním systémem Symbian, který se prodává za vcelku příznivou cenu: pod deset tisíc korun. Má Bluetooth, slot pro paměťové karty i megapixelový fotoaparát. Vyplatí se investice nebo má telefon nějaké skryté mouchy?
Kapitoly článku

Není pro zmlsané uši

S kvalitou zvukového výstupu jsem celkem spokojen, ale... Vadí mi především zkreslený zvuk při vyzvánění. Těžko se to popisuje slovy, ale například oproti modelu 6630 je zvuk nevýrazný a plochý. Jako by byl telefon zavřený v krabici od bot. Pokud nemáte s čím srovnávat, zřejmě budete ze zvuku nadšeni. Reakce mého okolí to jen potvrzuje.

Při telefonování jsem žádné problémy nezaznamenal. Zvuk je čistý a dostatečně hlasitý. Chybí mi pouze tlačítka pro zesilování na boku telefonu. Také kvalita hlasitého handsfree je celkem uspokojivá, pouze při nejvyšších hlasitostech reproduktor trochu nezvládá.

Kvalita zvuku ve sluchátkách při poslechu MP3 nebo rádia mě nijak nepřekvapila. Zvuk není nijak oslnivý a dominují mu především výrazné středy. Pro komorní poslech oblíbené hudby v domácím křesle to rozhodně není, ale do dopravních prostředků a při sportování telefon postačí. Zklamáním může být pouze monofonní přehrávání hudebních souborů, ale při uvedených činnostech asi stejně nepoznáte rozdíl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor Pop-Port • dodávaná stereo sluchátka

Kdo si počká, ten se fotky dočká

Přicházím k hodnocení fotoaparátu. Kvalita snímků mě nijak nepřesvědčila a na výlety s sebou nadále nosím digitální fotoaparát. Na pohotové zachycení zajímavých momentek se však vestavěný fotoaparát hodí a pro připomenutí kvalita snímků dostačuje.

 
Hledáček fotoaparátu • lokální nabídka • nastavení

Fotoaparát má největší problém s vyšší hladinou šumu a občas špatně zafunguje automatické vyvážení bílé. Ostrost je v rámci možností přijatelná a ostré jsou i všechny rohy snímků. Nesmíte ovšem fotografovat z několika centimetrů, zde se již pevné ohnisko projeví.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zde je kašna příliš zelená.. • ..zde je zase trochu do červena • snímky jsou jinak docela uspokojivé


Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další ukázkové fotografie

S telefonem je možné natáčet i videa. Této možnosti jsem nijak nevyužíval, ala přesto jsem několik záznamů natočil. Jejich kvalita je pro mě zklamáním. Snímkování je pomalé a zoom reaguje pouze skokově. Takto si video nepředstavuji.

Ukázky videa:

Naprosto hrůzná je pro mě doba ukládání snímků. Při plném rozlišení a nejlepší kvalitě se snímek ukládá celých 15 sekund a to jak na paměťovou kartu, tak do interní paměti telefonu.

Rychlost telefonu jako takového je na přijatelné úrovni. Závisí samozřejmě na počtu aplikací, které máte v telefonu nainstalovány a hlavně na tom, kolik z nich je spuštěno na pozadí. Telefon není tak svižný jako vyšší model 6630, ale je rychlejší než třeba model 7610. Samozřejmě zde hodnotím pouze subjektivně. Při běžné práci s telefonním seznamem nebo se zprávami mě telefon nijak nezdržoval a reagoval okamžitě.

Ve víru Symbianu

Co se ovládání týče, pokud k Nokii 3230 přejdete z jiného symbianového telefonu, budete se cítit jako doma. Prostředí čerpá především z velkého displeje. Ten mě mile překvapil svoji dobrou čitelností i na přímém slunečním světle.

Z přichystaných barevných schémat jsem si nevybral a raději si stáhl jiné. Hlavní nabídku jsem si hned uspořádal podle svých představ a jednotlivým směrům navigační klávesy a kontextovým tlačítkům přiřadil nejvyužívanější funkce.

 
 
Připravená grafická témata

O Symbianu již bylo mnoho napsáno a jen bych se opakoval popisem svých poznatků. Zmíním zde pouze maličkosti, které mě potěšily nebo zklamaly.

Telefonní seznam je přehledný a hlavně velkokapacitní. Ke každému jménu můžete přiřadit mnoho záznamů a kapacita je omezena pouze velikostí sdílené paměti. Nesynchronizovat zde kontakty s Outlookem je přímo hřích. Všechny záznamy máte vždy po ruce v telefonu, včetně plných adres. Při synchronizaci jsem však zjistil, že Nokia 3230 nemá vyhrazené pole pro druhé mobilní číslo. To je nutné přepsat do jiné položky.

Vyhledávání je rychlé, pro někoho může být překvapení současné vyhledávání v křestním jméně i příjmení záznamu. Díky velkému displeji je adresář velmi přehledný.

 
Zadávání čísla • adresář • detaily kontaktu

Stejně tak si pochvaluji práci s editorem textových zpráv. Na displej se vejde celá zpráva, nechybí odpočítávání a upozornění na počet odeslaných zpráv. Díky pohodlné klávesnici je psaní svižné. Samozřejmě jsem byl ale rozčarován ze zkracování zpráv vinou diakritiky a proto jsem si nainstaloval aplikaci NaSMS, která před odesláním zprávy diakritiku ořeže.

S editorem pro tvorbu multimediálních zpráv jsem se také velice rychle sžil. Ocenil jsem možnost rychlého zmenšení velké fotografie při vložení do zprávy.

 
Složky • psaní SMS • upozornění na přítomnost speciálních znaků • editor MMS

E-mailový klient plně nevytěžuji, mám zde přesměrovanou pouze soukromou schránku, kde obdržím jen několik e-mailů týdně. Proto jsem nevyužil možnost automatického stahování zpráv a ze schránky jsem si nastavil možnost upozornění na příchozí e-mail prostřednictvím SMS zprávy. Jakmile se tímto způsobem dozvím o novém e-mailu, stáhnu si jej do telefonu ručně. Vše probíhá bez sebemenších problémů, stejně jako odesílání zpráv. Telefon si rozumí i s českými znaky.

 
Stažené hlavičky e-mailů • čtení e-mailu

Těžko mohu něco vytýkat organizačním funkcím. Opět plně využívám synchronizaci a to jak kalendáře, tak poznámek a úkolů. Prostředí opět těží z velkého displeje a je velmi přehledné.

 
Kalendář a úkolovník


V poslední kapitole se zaměříme na zábavné a datové funkce. Nakonec si řekneme, zda se nevyplatí koupit některý z jiných symbianových modelů

Témata článku: Nokia, Nokia 3230, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson P900, Nejlevnější smartphone, SMA, Smartphone, Pevné ohnisko, Zkušenost