Nokia 3250: nejsem tak růžová jako moje kryty (velký test)

Nokia začne za chvíli prodávat nový hudební mobil. Má 2Mpx fotoaparát, vestavěné rádio, nejnovější Symbian 9.1, používá nejmenší karty na světě a dostanete k ní bohaté příslušenství. Jste na vážkách mezi ní a Sony Ericssonem W800i? Přečtěte si podrobnou recenzi a třeba budete mít jasno. Bonus: 2× komentované video

Vždyť to je Symbian jako každý jiný

Ve funkcích pro telefonování toho příliš nového nenajdeme. Všechny vlastnosti jsou prakticky stejné jako u starších symbianových Nokií, je tu jen pár drobností navíc. Kvalitu zvuku jsme už hodnotili pochvalně, sluchátko má čistý plný projev a hlasitý reproduktor se nebývale činí. Hovor se dá nahrávat, ale tady Nokia opět neudělala vůbec nic s omezením délky nahrávky na jednu minutu. Druhá strana bude o probíhajícím záznamu vědět, po každých asi třech sekundách se ozve tlumené pípnutí.


Záznamník hovoru či klasické zvukové stopy

 
Zadávání čísla přímo z pohotovostního displeje

Přijaté, zmeškané a iniciované hovory se ukládají do samostatných záložek aplikace Protokol. U každého hovoru je datum a čas, pokud ale jde o telefonáty na stejná nebo ze stejných čísel, objeví se v přehledu jen jednou s datem a časem posledního pokusu. Z Protokolu lze rovnou volat, poslat na číslo textovku, uložit jej do adresáře. Protokol zaznamenává také délku hovorů a přenesená data. V tomto případě ale nestačí z pohotovostního stavu stisknout zelené tlačítko, aplikaci musíte spustit z hlavní nabídky. Získáte tím také přístup k podrobnému protokolu, ze kterého je přesně vidět, co se s telefonem dělo: tj. jednotlivé hovory a datová spojení. Bohužel není k dispozici funkce pro export těchto údajů. Standardně pracuje protokol v ukládání posledních třiceti dnů.

   
Volá Tomáš • výpis volání • podrobné informace o proběhnutých hovorech

Adresář využívá sdílenou paměť, takže není omezený počtem kontaktů nebo snad dokonce telefonních čísel. Kromě jména a příjmení, které jsou odděleny do samostatných položek, můžete ke každé osobě přidat následující údaje: společnost, funkce, přezdívku, mobily, telefony, čísla pro videohovory (byť 3250 nepracuje v UMTS), faxy, pagery, e-maily, weby, poznámky, kompletní adresy, datum narození. Je toho spousta (napočítal jsem 38 položek) a vypadá, že si telefon nechá líbit třeba i sto telefonních čísel k jedinému kontaktu.

  
Adresář s vyhledáváním postupným psaním • nový kontakt a práce s ním

Do adresáře se dostanete způsobem, jaký nastavíte. Odkaz je standardně na prvním místě aktivního pohotovostního režimu, může být ale také na kontextovém tlačítku. Jakmile jste uvnitř, stačí začít psát počáteční písmena příjmení nebo jména a telefon upravuje výběr.

Vo-lá-Jan-No-vák

Na všechna jména z adresáře lze volat pomocí hlasového vytáčení. U této funkce není nutné nahrávat vlastní hlasové jmenovky, troufá si rozeznat jakýkoli hlas. Funguje to báječně. Po stisknutí tlačítka a vyřčení jména osoby ji telefon zobrazí, přečte jméno automatickým hláskem a vytočí číslo nastavené jako výchozí. K jednotlivým číslům v seznamu lze přiřadit také rychlou volbu podržením příslušeného tlačítka.

Jednotlivé volající odlišíte obrázkem, skupiny kontaktů zase vyzváněním. Opačné rozlišení není možné. Skupiny se dají využít při filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech. Těch je v Nokii 3250 standardně šest plus jeden pro použití telefonu v režimu offline. Další lze vytvořit uživatelsky. V rámci profilů se dá nezávisle nastavit vyzváněcí tón pro hovory, zprávy, e-maily a chat. Volí se zde také hlasitost, vibrace, zvuky klávesnice a už zmiňované filtrování. Zajímavá je možnost, kdy vám telefon oním umělým hláskem při příchozím opakovaně předčítá jméno volajícího, pokud je uložen v seznamu. Ani se nemusíte dívat na telefon a víte, kdo vám volá. Možná proto chybí rozlišení volajících samostatným zvoněním.


Nastavení profilu

Zlobivá T9

Ani zprávy nepřinášejí žádné přílišné novinky. Při psaní SMS, MMS, e-mailů a instantních zpráv je možné využívat služeb slovníku T9 pro rychlé vkládání textu. Při psaní SMS je ve slovníku používána diakritika, která jako tradičně není před odesláním odstraněna. Délka takové SMS je pak maximálně 70 znaků. Obrázek vkládaný do multimediální zprávy může být automaticky zmenšen na velikost pro MMS.

  
Editor zpráv

E-mailová schránka podporuje nejpoužívanější protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Přes rozhraní POP3 stáhne nejdříve jen hlavičky zpráv a až výběrem je možné stáhnout celý text. Problémy nejsou ani s českými háčky a čárkami.


Předposlední kapitola je textově poslední. Zmíníme v ní rychle funkce pro organizaci času a komunikaci s okolím, bude vyřčen konečný ortel

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia N90, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W950i, Komentované video, Dobré zpracování, Krytka Pop-portu, Osvědčené řešení, Velká místnost, Přibalená redukce, Pěkný bar, Kryt, Dozvuk, Náhodné stisknutí, Přibalený kabel, Jak, Velká hala, System Model, Vroubkovaný plast