Nokia 3250: nejsem tak růžová jako moje kryty (velký test)

Nokia začne za chvíli prodávat nový hudební mobil. Má 2Mpx fotoaparát, vestavěné rádio, nejnovější Symbian 9.1, používá nejmenší karty na světě a dostanete k ní bohaté příslušenství. Jste na vážkách mezi ní a Sony Ericssonem W800i? Přečtěte si podrobnou recenzi a třeba budete mít jasno. Bonus: 2× komentované video

Razit uličku bez razidla

Nokia 3250 je první smartphone se Symbianem nové verze 9.1. Tentokrát nepřichází jen s inovovanými funkcemi, ale také s jednou nepříjemnou vlastností. Není kompatibilní se staršími programy. Do telefonu jsem zkusil nainstalovat několik programů a pokaždé se setkal s chybovým hlášením „Instalace není podporována“.

Je to nepříjemné omezení. Výrobci programů nyní budou muset připravovat nové verze, uživatelům nezbude než je hledat a stahovat, provádět přeregistrace. Ze stejného důvodu jsou v této recenzi displeje snímány klasickým fotoaparátem jako u „hloupých“ telefonů, protože náš program pro grabování obrázků ze Symbianu jednoduše nebylo možné nainstalovat. Nefungují dokonce ani původní grafická témata.

Podívejte se na nabídku telefonu a práci v menu v komentovaném videu. Při pořizování záznamu jsme měli Nokii 3250 v ruce horkých pár hodin a na recenzi mělo teprve dojít:

Na hlavním displeji je téměř vše při starém – výrazný čas, datum, den, název operátora a dva indikátory stavu baterie a síly signálu. Ve spodním řádku vidíme názvy dvou aplikací, které jsou přiřazeny tlačítkům pod displejem (dají se změnit). Nové je použité písmo i jeho velikost.

 
Hlavní displej s Aktivním pohotovostním režimem

Uprostřed displeje je dnes už zaběhnutý Aktivní pohotovostní displej. Poprvé se objevil právě u Nokie 6681. V řádku je teď ale místo pěti ikon pro rychlé spuštění nejpoužívanějších programů ještě jedna navíc – uživatel je všechny může nastavit. Pod tímto řádkem jsou pak události aktuálního dne z kalendáře, nebo nejbližší událost následujících dnů. Vidíte zde také počet nedokončených úkolů a při přehrávání MP3 název skladby nebo v případě aktivního rádia stanici či frekvenci. Všechny tyto bloky jsou navíc aktivní – výběrem a klepnutím se dostanete do kalendáře nebo úkolovníku, přehrávače, rádia... 

Protože je ale pro pohyb v aktivní pohotovostním režimu potřebný joystick, nelze jeho jednotlivým směrům v takovém případě přiřadit rychlé spuštění vybraných aplikací. Pohotovostní režim lze ale deaktivovat a Nokia se potom chová stejně jako starší smartphony.

Celý řádek navíc

Hlavní nabídka se standardně zobrazuje jako matice ikon. Původně měly smartphony rozložení v systému 3 × 3, teď přibyl ještě jeden řádek a tak je to 4 × 3. To je jedině dobře, displej je dostatečně velký a tak pojme více položek bez problémů. Jen znovu připomínám, že by se hodilo vyšší rozlišení. Ikonky už nemohou být tak pěkně prokreslené jako dříve, doplácejí na menší množství zobrazovacích bodů.

 
Nemusí to být jen matice

Volitelně se dá nabídka zobrazit jako dlouhý pruh pod sebou. Ikony reprezentují jednotlivé aplikace, dají se ukrýt do složek – ale nanejvýš do první úrovně. Můžete je libovolně přeskládat a přizpůsobit nabídku svým potřebám tak, aby nejčastěji používané aplikace byly nahoře.

Vzhled prostředí telefonu lze ovlivňovat grafickými tématy. Kromě tapety na hlavním displeji změní i pozadí v nabídkách, upraví ikony, barvy, symboly atd. V Nokii 3250 je několik předpřipravených témat, další se dají najít, stáhnout, koupit, nebo i vytvořit v PC Suite.

   
   
Všechna vestavěná témata

Ovládání chytrého telefonu je logické, noví uživatelé ale mohou tápat. Hodně dlouho jim třeba bude trvat, než se vůbec dostanou do hlavní nabídky. Proto Nokia připravila aplikaci Výuka, která by měla být (telefon měl někdo před námi) po zapnutí připravena hned na pravém kontextovém tlačítku a vysvětlí základy práce s telefonem. Vše je samozřejmě česky a k lokalizaci celého telefonu nelze mít žádné připomínky.

Tak jako u Nokie N70 je ale bohužel přítomna i jedna nemilá vlastnost. Aplikace se zavírají ihned po stisknutí červeného tlačítka, když se chcete jen dostat na hlavní displej. Takovou vlastnost dřívější chytré telefony neznaly a bylo to jenom dobře, nechtěně si teď totiž můžete zavřít důležitou aplikaci, třeba ICQ klient s právě probíhajícím rozhovorem.

Šnekový rychlík

Jako ostatně všechny smartphony, i Nokia 3250 je znatelně pomalejší než běžné telefony. Samotný start telefonu trvá přibližně půl minuty. Ve srovnání s Nokií 6681 jsem skoro nepoznal rozdíl. Většinou byla rychlost práce a pohybu v nabídce na stejné úrovni, někdy byla ta či ona Nokia pomalejší.

Výborné výsledky však podala 3250 v rychlosti Javy. Testoval jsem klasicky pomocí aplikací JBenchmark a vyšlo toto:

  • JBenchmark 1.0: 5 897 bodů
  • JBenchmark 2.0: 534 bodů

Pro srovnání výsledky Nokie N70:

  • JBenchmark 1.0: 4 534 bodů
  • JBenchmark 2.0: 194 bodů

Stejné komentované video jako na začátku kapitoly v menším rozlišení, které se vám rychleji načte:


V další kapitole vyzkoušíme 2Mpx fotoaparát a vestavěné rádio

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia N90, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W950i, Klasické sluchátko, Sejf, Hlavolam, Velký, Velká místnost, Vroubkovaný plast, Náhodné stisknutí, Jak, System Model, Nepříjemná vlastnost, Pěkný bar, Přibalený kabel, Přibalená redukce, Test, Zobrazovací bod