Nokia 3250: nejsem tak růžová jako moje kryty (velký test)

Nokia začne za chvíli prodávat nový hudební mobil. Má 2Mpx fotoaparát, vestavěné rádio, nejnovější Symbian 9.1, používá nejmenší karty na světě a dostanete k ní bohaté příslušenství. Jste na vážkách mezi ní a Sony Ericssonem W800i? Přečtěte si podrobnou recenzi a třeba budete mít jasno. Bonus: 2× komentované video

Hm hm, dobré

Pustíme se do vestavěného fotoaparátu. O různých natočeních spodního dílu už byla řeč a tak skočíme rovnou do samotné aplikace. Telefon se při focení drží na šířku jako klasický fotoaparát, hledáček je dostatečně velký a ukazuje přesně to, co uvidíte i na výsledné fotografii, obraz neořezává. Vlevo nahoře je místo pro číslo, které říká kolik snímků se dá ještě pořídit podle zbývajícího místa v paměti telefonu nebo na paměťové kartě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optika vestavěného fotoaparátu

Vpravo je pak ukazatel přiblížení. Čtyřnásobný digitální zoom je plnohodnotný, nedělá výřezy a pracovat s ním můžete v deseti krocích. Poloviční přiblížení je ještě docela použitelné, podívejte se na obrázky. Při plném využití zoomu ale kvalita snímku znatelně ztrácí. Proto pokud vyloženě nemusíte, je lepší pořídit celkový snímek a výřez provést až posléze ve vestavěné aplikaci pro úpravu fotografií. Přiblížení se ovládá buďto joystickem, anebo tlačítky přehrávače pro převíjení dopředu a zpět.


Prostředí fotoaparátu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez zoomu • poloviční přiblížení • plný zoom

Klepněte pro větší obrázek
Poloviční přiblížení na krátkou vzdálenost

Je škoda, že není k dispozici kompenzace expozice. Když jsem pořizoval zkušební snímky, bylo pod mrakem, a i tak měl fotoaparát sklony k přepalům. Nemůžu se zbavit dojmu, že jsou fotografie zamlžené. Způsobuje to ale podání barev, protože detaily jsou vykresleny dobře, rozhodně mnohem lépe než třeba v případě modelu 6280.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky v plném rozlišení

Pro vyvážení bílé jsou připraveny čtyři režimy: automatický, slunečno, zářivka a žárovka. Pak v nabídce najdete i samospoušť s časy 10, 20 a 30 sekund a dá se využít sekvenční snímání. Režim „šero“ nepřidá tolik na světlosti snímku jako typicky na šumu.

 
Nastavení při focení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní režim • režim šero

Naprostá katastrofa je ovšem text. Ať jsem fotil, z jaké vzdálenosti jsem chtěl, nikdy nebyl čitelný. To samé platí logicky i pro velmi blízké předměty, rozhodně by se hodil režim makro. Pokud to někdo využije a chce si s fotomobilem užít trochu uměleckosti, může sáhnout po barevných tónech sépie, černá a bílá či negativ.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blízké objekty nemá smysl fotit

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bohužel ani text

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Normální barevný tón • sépie • černá a bílá • negativ

Zalomení klávesnice při focení je zajímavé, mobil se tak drží velice dobře. Jen musíte dávat pozor, abyste si některým z prstů nezastínili optiku. To se při takovém konstrukčním řešením stane jedna radost. Chyběla mi krytka, která by fotoaparát chránila při nečinnosti.

Velmi špatně se ovládá nabídka fotoaparátu, protože joystick je kvůli přetočenému spodnímu dílu velice špatně přístupný a ještě přidá svůj nepříjemně tuhý chod. Rovnou z aplikace se dá skočit do Galerie, obrázky se budou načítat na šířku a není tedy třeba převracet mobil zpátky do klasické orientace. Pořízené snímky se ukládají do formátu JPG, mají EXIFové hlavičky a většinou velikost na hranici 500 kB. Kromě plných 1 600 × 1 200 jsou k dispozici ještě další dvě rozlišení, 1 152 × 864 a 640 × 480 pixelů. Fotoaparát umí i natáčet, videa ve formátu 3GP s rozlišením 176 × 144 jsou ale dobrá leda tak do multimediálních zpráv.


Obrázková galerie

  

Záznam videa a možnosti jeho úpravy

Je libo Proglas?

Rádio je „Visual“, tedy připraveno na paralelní datové vysílání k běžnému rozhlasovému přenosu. U nás zatím tuto službu nikdo nenabízí, ani si neodvážím hádat, kdy se někdo takový objeví. S rádiem se dá ale ponořit i do klasických pásem FM. Kvalita příjmu je nečekaně dobrá, dá se uložit až dvacítka stanic natrvalo, ale velmi dobře a zejména bleskurychle pracuje i vyhledávání nejsilnějšího signálu. Prakticky okamžitě po stisknutí tlačítka pro přelistování směrem nahoru nebo dolů se ozve silný signál radiového vysílání.

 
Prostředí FM rádia

Zvuk samozřejmě není tak kvalitní jako při přehrávání hudebních souborů, rozhodně je ale dobrý, ve stereu. Kabel sluchátek slouží jako anténa a bez nich rádio nespustíte. Schválně jsem ale zkusil připojit jen redukci končící klasickým 3,5mm jackem, i to stačí a signál se hledá bez problémů. Rádio může běžet na pozadí, pohotovostní režim vám ukáže stanici nebo frekvenci, když není uložená. Nebylo by od věci, kdyby už někdo konečně přidal do aplikace rádia i ekvalizér. Celkově ovšem bez větších výtek.

Klepněte pro větší obrázek
Redukce pro klasická sluchátka s dálkovým kabelovým ovladačem


V následující kapitole budeme pokračovat multimediálně, vyzkoušíme totiž jedno z hlavních zaměření telefonu, přehrávač hudebních souborů a zvukové vlastnosti Nokie 3250

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia N90, Sony Ericsson W800i, Sony Ericsson W950i, Vroubkovaný plast, Staré rozlišení, Sejf, Osvědčené řešení, System Model, Rychlé vkládání, Dobré zpracování, Zobrazovací bod, Náhodné stisknutí, Hlavolam, Klasické sluchátko, Přibalená redukce, Dozvuk, Pěkný bar, Jak