Nokia 3310 se potýká s chybami

To, že Nokii 3310 provází od uvedení na trh problémy, není tajemství. V tomto článku najdete nejčastější zádrhely i jejich případné řešení.

Plusy

  • Je celkem malá
  • Baví nás
  • Umí telefonovat a posílat SMS

Minusy

  • Není zase tak moc malá
  • Ale ne tak moc
  • Ještě něco
? 8/10
Hodnocení
redakce

Pořídit si nový telefon, který skvěle vypadá a podle výrobce má vynikající parametry za poměrně přijatelnou cenu je jedna věc, ovšem v praxi může mobil leckdy zklamat. Téměř všichni šťastní majitelé nové Nokie 3310 zaplakali nad výdrží baterie, která měla podle všech informací vydržet déle než legendární maratónec Nokia 5110. A nejen to – mobil trpí i dalšími nemocemi.

Nejprve fakta

Standardně se s mobilem dodávaná baterie typu Ni-MH s kapacitou 900mAh. Udávaná pohotovostní doba se pohybuje mezi 55–260 hodinami, doba hovoru pak do 150 do 270 minut. Doba se udává okolo pěti až šest hodin. Na oficiálním webu Nokie se také můžete dozvědět, že doba hovoru se může prodloužit až o 30 %, pokud je aktivována funkce Half Rate, a snížit až o 5 %, je-li aktivována funkce Enhanced Full Rate. Test výdrže při hovoru 90 minut vyšel podle metodiky časopisu Mobility rekordních 136 hodin.

Praktické zkušenosti s baterií

Baterie po prvním nabití vydrží velmi málo, některým uživatelům dokonce i jen 14 hodin. Baterie se totiž nabíjí nedostatečně dlouhou dobu, jednu až dvě hodiny. Poté ohlásí, že je plně nabitá – a podle toho také vydrží. Přitom udávaná doba nabíjení má být okolo šesti hodin. Kde je chyba? V baterii? Zvláštní je, že uživatelé, kteří si nechali baterii v servisu vyměnit, mívali ty samé problémy s novou.

Jak na tvrdohlavou baterii

Když to vezmeme úplně od základu, baterie typu NiMH mají značně potlačen paměťový efekt. Nicméně na jejich kapacitu má velký vliv počáteční naformátování baterie. I když je u Nokie 3310 udávaná doba nabíjení šest hodiny, při prvním nabíjení by tato doba měla být ještě delší. Určitě tedy nic nezkazíte, když budete nabíjet déle. Po té nechte baterii v běžném provozu úplně vybít (tj. až se telefon sám vypne) a opět ji nabijte. Tento postup alespoň třikrát zopakujte, pak by baterie měla být správně naformátována.

Pokud se stane, že baterie (resp. telefon) oznámí nabití dříve, např. po dvou hodinách, telefon na pár odpojte z nabíječky a poté opět nabíjejte. Tento postup opakujte, dokud do baterie stále poteče šťáva, minimálně však šest hodin. Někdy také pomáhá nabíjení ve vypnutém stavu, kdy se baterie nabije celá na naráz.

A jak poznáte, že je baterie správně „protáhnutá“, tedy naformátovaná? Mobil by měl vydržet v pohotovostním stavu alespoň pět dní – podle testu časopisu Mobility má tento mobil vydržet 136 hodin při 90 minutách volání. Pokud drží méně, opakujte výše uvedený postup.

A pokud i přes všechna tato opatření vaše Nokie 3310 vyplivne po pár hodinách, neváhejte s její reklamací. V servisu výdrž baterie odborně změří a pokud vydrží méně než 75 % udávané doby, pak vám ji vymění.

Jsou i další problémy

Nokia 3310 se ovšem nepotýká jen s baterií. Některým se mobil zničehonic sám vypíná, třeba i 15krát za den. Navíc se některým nedaří otevřít zadní kryt a jsou objektivní problémy s bankovní kartou SIM Paegasu. U veškerých příchozích zpráv se zobrazí pouze první obrazovka a dál nelze listovat. Jednou se mi také stalo, že při pokusu vstoupit do menu Expandia Banka telefon úplně zamrznul. V bankovním menu se občas duplikují položky a někde jsou „díry“, tedy nepopsané položky. Pokud se však SIM dá do jiného telefonu, pracuje v pořádku.

Může za to firmware?

Problémy s bankou, samovolným vypínáním a nabíjením baterie zatím neřeší ani nový firmware. Tyto problémy mají jak majitelé starší verze 03.24 22-08-00 NHM-5, tak i zatím nejnovější 04.02 05-10-00 NHM-5. Snad pomůže další, ovšem do té doby… Mimochodem, verzi firmwaru zjistíte kódem *#0000#.

Jak na zadní kryt

K otevření zadního krytu snad pomůže následující postup: vezměte telefon do levé ruky, displejem k dlani, palec přiložte na konec výlisku na zadní straně krytu a tlačte s ním směrem od sebe. Jakmile se vám to povede a kryt se trochu ošoupe, měl by se mobil otvírat bez problémů. Pokud ne, zkuste si reklamovat ruce; bohužel nevím kde.

Diskuze (137) Další článek: Jeden z nejlepších – zkušenosti s mobilem Siemens M35i

Témata článku: Nokia, Nokia 3310, Dodávaná baterie, Pot, První obrazovka, Expandia banka