Nokia 3330: stojí rozdíly opravdu za to? (test)

Nokia 3330 je nástupcem známé a populární Nokie 3310. Jen drobná změna v názvu dává tušit, že změny nejsou nijak velké. Jaká je tedy nová Nokia 3330? Jako první jsme mohli ochutnat jsme její kvality přímo v redakci.
Nokia 3330 je nástupcem známé a populární Nokie 3310. Jen drobná změna v názvu dává tušit, že změny nejsou nijak velké. Jaká je tedy nová Nokia 3330? Jako první jsme mohli ochutnat její kvality přímo v redakci.

Když se na trhu loni v září objevila Nokia 3310, sklidila od části příznivců i zapřísáhlých odpůrců této značky kritiku – neměla WAP a oproti Nokii 3210 ani patřičnou dávku inovací. Byla však menší, lehčí a stylovější a snad právě díky tomu má takový úspěch. Překypuje totiž spoustou dalších funkcí, které jsou určeny zejména textujícím teenagerům, kteří chtějí měnit loga a melodie. Je však docela drahá.

Jaká je? Inu hodně podobná

Stejně jako Nokia 3310 je i třitřitřicítka (zkuste to říct desetkrát za sebou) docela malá a nemá anténu. Na svoji velikost však docela dost váží, za to může především těžká baterie typu Ni-MH, která však na druhou stranu vydrží docela dlouho. Nemáme sice zatím po ruce dlouhodobé testy, ale protože jde o stejnou baterii jako má 3310, lze předpokládat, že vydrží stejně (v testu Mobilit 136 hodin při 90 minutách volání). Nabíjení trvá přibližně pět hodin.

Protože je velikost a vzhled totožný s Nokií 3310, můžete také použít stejné výměnné kryty. Nicméně základní barvy jsou trochu jiné, 3330 má výraznější oblast kolem displeje a Nokia ukazuje veřejnosti fotografie s podstatně bláznivějšími barvami.

Aktualita: ve třetím kvartálu bude pro Nokii 3310 i předchozí model 3210 k dispozici plnohodnotná (těžká) sada hands-free do vozu přímo od Nokia. Vlastníci těchto mobilů už nebudou odkázáni na méně použitelné sady typu plug-in.

     

Do menu, za menu nikdo nesmí stát

Displej je též stejný, pětiřádkový. Jeho rozlišení je shodné se starou dobrou Nokií 3210 a koneckonců i Nokií 5110 nebo 6110. Podsvícení je dobré, displej je dobře čitelný a kontrastní.

Rovněž ovládání mobilu zůstalo nezměněno – NaviKey, klávesa C a kurzorové klávesy. Toto maximální zjednodušení má svoje výhody i nevýhody, mě osobně vyhovuje více způsob Nokia 6110 a 6210, kde mám navíc klávesy pro zvednutí a položení hovoru.

Don’t tell me I am crazy

Nokia 3330 je stejně jako mobily trojkové a pětkové orientovaná na teenagery. Ti přivítají zejména možnost psát dlouhé textovky – jedna může mít až 460 znaků – a chatovat. Pokud odešlete textovku delší než klasických 160 znaků, dojde rozdělena na více částí (logicky) a je-li na druhé straně Nokia 3310 nebo 3330, spojí se v jednu.

Nokia 3330 bohužel stejně jako 3310 neobsahuje paměť na SMS v telefonu! To je u mobilu, který má sloužit převážně pro posílání textovek, hodně velká nevýhoda. Máte-li Oskara, jste relativně v pohodě (25 nebo 30 míst), pokud ale ve vašem mobilu buší srdce Paegasu nebo Eurotelu, budete muset hodně promazávat starší textovky, protože paměť na SIM jich uloží pouze deset. Tohle Nokii vytýkám. Dobré však je, že se po prvním velkém písmenu věty editor textovek automaticky přepne na malá písmena, po tečce hned napíše velký znak. Hodně to urychluje psaní, pokud nepíšete všechno jednou velikostí písma. Méně skvělá je absence českého slovníku T9, který Nokia pro řadu 33xx neustále oddaluje. Ještě před Vánoci Nokia tvrdila, že 3310 bude prvním mobilem s českou T9 u nás.

Další textovací funkcí je chat. Na jedné „obrazovce“ lze posílat zprávy podobně jako třeba v ICQ – místo příchozích a odchozích zpráv se všechny textíky budou ukazovat pouze na displeji. Stejnou funkci má ale i Nokia 3310, takže se o ní nebudu zbytečně rozepisovat. Můžete také chatovat ve skupině, ale u nás operátoři tuto funkci nepodporují (resp. dělají to jinak než Nokia 3310 a 3330).   

Ve frontě na oběd hraje med

Z předchozího textu vyplývá jediné: Nokia 3330 je pro mlaďochy, kteří žijí aktivně (nebo si to myslí). Pokud právě čekají ve frontě na lístky do kina, můžou si hrát jednu z pěti her. Je tu Space Impact, stejná střílečka jako v 3310, Snake II, Bantumi a Pairs II – opět stejné jako dřív. Novinkou je ale Bumper, hra, kterou možná více znáte pod názvem Pinball. V základu jsou dva stoly, ovšem nové se dají nahrát přes WAP! Podobně si můžete přihrát nové úrovně do hry Space Invaders a Snake II (do každé hry po dvou levelech). S hrami také souvisí možnost odeslat nahrané skóre do klubu Nokia, kde se můžete srovnat s ostatními hráči.

Animáci

Novou vlastností jsou animované „šetřiče obrazovky“. O co jde? Každý vyzváněcí profil (v mobilu jich je sedm, z toho šest předem nadefinovaných) má svůj obrázek, který lze zobrazit v pohotovostním stavu místo názvu nebo loga operátora. A právě pět těchto spořičů je animovaných: na displeji létá srdíčko nebo se smějí ksichtíci. Docela zajímavé zpestření.

Jiné jsou také některé z pětatřiceti vyzváněcích melodií (plus můžete zadat nebo si nechat poslat sedm vlastních). Mimochodem, mobil má inteligentní vibrační vyzvánění. Můžete tedy nejprve mobil nechat vibrovat a pak teprve začne zvonit; nemusíte už skládat písničku s mezerami na začátku.

Potlesk: telefonní seznam a WAP

Wapový prohlížeč je velmi podobný tomu, který používá Nokia 6210. Jsou zde stejné funkce, jen o jeden řádek při wapování méně. Pro běžné použití ale tři řádky bohatě stačí – další je použit pro popis aktuální funkce tlačítka NaviKey a druhý pro jméno stránky. Protože se ale stisknutím tlačítka NaviKey dostanete do menu stránky, pro potvrzení odkazu Nokia vyhradila tlačítko jedna. Wapovat lze i offline, z menu stránky vyberete příkaz ukončit hovor. Chcete-li wapování zanechat úplně (tj. vrátit se do pohotovostního stavu), vyberete volbu konec; jinak WAP prostě nejde ukončit.

     

Skvělý je také interní telefonní seznam na 100 čísel. Všechna čísla, jak na SIM, tak v mobilu, vidíte a můžete používat zároveň. Seznam funguje jako na Nokii 6110, 6150 nebo 8210 – u čísla se ukazuje malá ikona, zda je číslo uloženo na SIM nebo v mobilu. Seznam není vícepoložkový, to znamená, že k jednomu jménu lze uložit jen jedno číslo. Čísla je možné kopírovat a přesouvat ze SIM do paměti a naopak, a to po jednom nebo najednou. Výhodou paměti mobilu je, že v ní můžete uložit delší jméno než 14 znaků a používat celou diakritiku.

Možnosti hlasového vytáčení zůstaly stejné jako u 3310 – vytočíte osm čísel. Stejně jako u starších Nokií je u 3330 možné přiřadit různá zvonění různým číslům ze seznamu; jsou to takové zjednodušené skupiny volajících.

Poznámka: I když to vypadá, že Nokii 3330 jenom chválím, musím si i zde rýpnout. Mobil si totiž stále nepamatuje čas a datum, když vytáhnout baterii. A tuto činnost musíte provést vždy, když chcete vyměnit kartu SIM.

Ale ta cena!

Všechno svědčí, že Nokia 3330 je dobrý mobil. Má už všechno, co nám dříve chybělo, a mnoho dalších, i když pro telefonování zase tak ne úplně nezbytných doplňků. Jenomže je hodně drahá, v sadě Go stojí deset tisíc, tedy tolik, kolik při uvedení stála Nokia 3310, která je dnes ve Twistu i Go o dva tisíce levnější.

Nemůžu nezmínit jiný telefon v této cenové třídě. Je to manažerský Alcatel One Touch 501, který v sadě Go stojí jen 7 995 Kč. A přitom je lehčí, menší, má kalendář, úkoly, detailnější displej a velkou paměť na čísla a SMS. Oba mobily ale patří do jiné kategorie a pokud si chcete s mobilem spíše hrát, s OT 501 asi nepochodíte.

Každopádně Nokia 3330 není důvodem, proč upgradovat svoji Nokii 3310. Pokud se ale rozhodujete pro nový mobil, Nokii 3310 už nekupujte.

     

Co přidala Nokia 3330 oproti předchozímu modelu 3310?

Protože z článku nemusí být úplně patrné, jaké změny Nokia v novém modelu udělala, máme pro vás stručný přehled:
  • prohlížeč WAPu;
  • animované šetřiče displeje;
  • nová hra Bumper;
  • úrovně do her lze stáhnout na WAPu;
  • je možné poslat skóre z her do klubu Nokia;
  • vnitřní paměť na telefonní čísla (100 míst);
  • inteligentní vibrace.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Nokia 3330
  • Rozměry: 113 x 48 x 22 mm
  • Hmotnost: 133 g
  • Sítě: EGSM 900 a 1800 MHz
  • Baterie: 900 mAh Ni-MH
  • Pohotovostní doba: 50–260 hodin
  • Doba hovoru: 150–270 minut
  • Doba nabíjení: 5 až 6 hodin
  • Test výdrže časopisu Mobilit (3310): 136 hodin
  • Displej: 5 řádků
  • Zvonění: 35 + 7 vlastních, vibrace (inteligentní)
  • Paměť: 100 místo pro telefonní čísla
  • Další funkce a vlastnosti: časové funkce, budík, odpočítávání, stopky, možnost nahrát logo a zvonění, obrázkové zprávy, chat, T9 (zatím bez češtiny), předdefinované smajlíky, dlouhé SMS (460 znaků), 5 animovaných šetřičů obrazovky (další bez animací – obrázkové zprávy), pět her (možnost stáhnout nové levely), kalkulačka, WAP (14,4 kb/s), profily vyzvánění, vibrace
Diskuze (115) Další článek: Eurotel: ceny nových tarifů a další novinky z tiskovky

Témata článku: Nokia, , Alcatel One Touch 501, Nokia 3310, Nokia 3330, Nokia 6110 Navigator, Nokia 6210 Navigator, Test, Rozdíl, Sto, Velká nevýhoda