Nokia 3410: recyklace klasiky (test)

Velmi oblíbená řada mobilních telefonů Nokia 33x0 se konečně dočkala svého nástupce v podobě modelů N3410 a N3510. Měli jsme možnost otestovat si jeden z prvním telefonů N3410 v Česku. Jak test dopadl, se dozvíte v článku.

Jako vejce k vejci

Když před vás položím novou Nokii 3410, asi řeknete - to už tady bylo! A nebudete daleko od pravdy. Na první pohled je Nokia 3410 velmi podobná staršímu telefonu Nokia 3330. Zlí jazykové říkají, že je to Nokia 3330 v jiném krytu. Nokia 3410 je oproti svému předchůdci trochu větší a to ve všech směrech. Rozdíl se počítá na milimetry, ale je tady.

Design telefonu se nese ve stejně jednoduchém stylu jako je tomu u jeho předchůdce. Osobně bych uvítal nějakou změnu, však to znáte: opakovaný vtip není vtipem. Jedním ze dvou rozlišovacích prvků je plastový lem okolo displeje. Když říkám plastový, tak si zatím stojím, protože lem je lesklý a žádné pochyby o použitém materiálu se nepřipouští. Osobně bych uvítal něco, co bude působit méně lacině. Móda všemožných řemínků se dotkla i nové Nokie a proto najdete v pravém horním růžku očko na řemínek, který však není součástí balení.

Zabili NaviKey, vy parchanti !

Zásadní změnu doznalo ovládání telefonu. Jestliže jste si za ty roky již zvykli na klávesu NaviKey, budete si muset rychle odvyknout. Ovládání telefonu je totiž stejné jako u telefonů Nokia od modelu 6110 výše. Pod displejem máte tedy dvě kontextová tlačítka a mezi nima dvě kurzorové klávesy. Specifikem tlačítek u tohoto modelu jsou spojené klávesy, vždy tři v jedné řadě. Materiál, ze kterého jsou klávesy vyrobeny, je čistokrevná pryž. Přestože se na klávesnici stále dobře píše, ztratila mnoho z tradiční lehkosti psaní na klávesnicích v telefonech Nokia 3310 a 3330 a vrací se spíše k modelu 5110.

 
Klasické pohledy...

 
Porovnání s Nokií 3510 a platební kartou

Nabíjejte, kdy chcete

Přes své staromódní rozměry dokázal telefon zhubnout na 114 gramů, které ale v ruce nijak zvlášť nepocítíte. Vzhled telefonu můžete ovlivnit výměnnými kryty Xpress-on a to jak zepředu, tak i zezadu. Pozitivní je, že zadní kryt oproti Nokii 33x0 vůbec neskřípal. Povýšení si zasloužila i baterie, která byla typu Li-Ion. S ní vydrží mobil opravdu dlouho, nenabíjel jsem ji zhruba týden bez vypínání na noc s občasným voláním. Zkrátka i tato Nokie vydrží dlouho jako předchozí modely a Nokia si 3410 určitě nezkazí pověst.

Displej omládl, ale nesvítí

Displej má oněco větší rozlišení než u Nokie 33x0. Subjektivně se mi sice jeví více čitelný, ale méně jasnější než těchto starších modelů. Diody, které displej podsvětlují, zkrátka nezajišťují rovnoměrné podsvícení, což ostatně vidíte na obrázcích displejů níže. V rozmístění informačních prvků na displeji se nic nezměnilo, jen z důvodů odlišného ovládání jsou na spodní straně nabídnuty dvě volby. Počet řádků, které mobil zobrazím, jestejný, jen písmo je více vyhlazené.

 

Na stopě telefonního seznamu

Telefonní seznam zmizel z grafické nabídky a jediná cesta k němu vede přes položku Jména přímo z hlavního menu. Zázraky se nedějí – stále si budete moci uložit jen jméno a telefonní číslo. Pro vícepoložkový seznam si budete muset pořídit jiný telefon. Do paměti telefonu uložíte dvě stě kontaktů a zbytek závisí na kapacitě vaší karty SIM. Kontakty ze seznamu můžete hlasově vytáčet po delším stisknutí kontextového tlačítka Jména. Při brouzdání telefonním seznamem máte zobrazeny pouhé tři řádky. Výrobce nevyslyšel výtky uživatelů nad zbytečným plýtváním místa u tak velkého displeje.

 
První pár detailů

Telefon trpí sklerózou

Zarytí textovkáři nic nového v Nokii 3410 neobjeví. V položce Zprávy se žádná revoluce ani evoluce nekonala. Stále citelně chybí paměť na textovky, protože deset pozic na běžné kartě SIM je žalostně málo (Oskaři mají 25 míst). Je to škoda i z pohledu, kam je telefon cílen – do skupiny mladých uživatelů, který se v textovkách rádi vyžívají.

Při psaní textovek využijete jen tři řádky, o něco lépe na tom budete při samotném čtení textových zpráv. Čtyři řádky i v dnešní době stále ujdou. Psaní vám jistě ulehčí česká T9 bez diakritiky, Slováci nemusí zoufat, slovenská T9 funguje také bez chybičky. Tradičně máte možnost poslat textovku dlouhou až 459 znaků, která se odešle v několika textovkách. Do každé textovky můžete vložit symbol v podobě smajlíku, kterých najdete přednastavených celkem pět a tři pozice čekají na vaše smajlíkovské výtvory. Kdo je pohodlný a nechce se mu psát stejné textovky pořád dokola, zajásá, když objeví osm předdefinovaných zpráv v nejčastějších tématech, které si samozřejmě může upravit.

 
Druhý pár detailů

Vzhůru na Internet

Změny čekejte v položce Služby, která reprezentuje vše okolo WAPu. Prohlížeč je ve verzi 1.1. s podporou pushovaných stránek. Celkem pět profilů můžete využít pro nastavení wapového připojení a jen zopakuji, že toho využijí hlavně ti, kteří často mění karty SIM. Wapování probíhá na čtyřech řádcích a je celkem svižné. Nevím, zda to bylo telefonem nebo špatným signálem, ale wapové spojení mi neustále padalo.

 
Na displeji si můžete sami vytvořit jednoduchý textový 3D-spořič.

Co děláš? Instaluji!

Dostáváme se k podstatné novince – a to k podpoře aplkací v Javě. Z WAPu si nyní nebudete stahovat jen obrázky a vyzvánění nebo další levely her, ale budete mít svobodu ve volbě aplikací. Je jedno, zda se bude jednat o hru nebo aplikaci čistě pracovní. V součastné době se počet aplikací napsaných v jazyce Java na Internetu utěšeně rozrůstá a zanedlouho budete mít z čeho vybírat.

Bohužel, webové stránky Nokie už nic neříkají o tom, zda i v tomto mobilu je velikost javové aplikace omezena na 30 kB jako u Nokie 6310i, ale už to tak asi bude. V telefonu máte stejně jako u 6310i pouze 180 kB volné paměti, proto se budete muset rozhodovat, které aplikace stojí za to uložit a bez kterých se obejdete. Paměť by mohla být větší, ale pro lowendový telefon je to velikost dostačující.

Když budete stahovat Java aplikaci z WAPu, objeví se vám nejdříve obrazovka s názvem programu, jeho velikostí a autorem. Až poté budete mít možnost program stáhnout. Je to chytré, alespoň víte, zda se vám program do paměti ještě vleze nebo ne. Stav paměti zjistíte v nové položce hlavního menu, která nese název Aplikace. Zde vyhledáte položku Paměť, která zobrazí dvě obrazovky. První informuje o celkové kapacitě a volné paměti, ta druhá zobrazuje kolik místa si nárokují stáhnuté aplikace a kolik místa zabraly hry.

Jestli budete hledat aplikace na Internetu (WAPu), nemusíte své úsilí upínat ke Klubu Nokia. Zde žádné aplikace nenajdete, jak vám potvrdí i infolinka Nokie. Jak taková Java aplikace vypadá, se můžete sami přesvědčit v jedné hře, která je pro tyhle případy v telefonu už nachystaná. Další si můžete stáhnout z webu midlet.org.

 
Textovkám by neškodilo více paměti.

Létání v prostoru

Tradičně si můžete displej vyšperkovat logem operátora, které si necháte poslat. Posílání obrázků a melodií již tady také bylo, tedy žádná změna, jen pokračování zavedených zvyklostí. Úplnou novinkou jsou animované 3D spořiče displeje. V položce Další funkce – Spořič displeje jich najdete osm. Všechny jsou editovatelné. Jistě znáte klasický spořič z operačního systému Windows, kdy vámi zvolené slovo rotuje v prostoru. Stejně tomu je i v případě spořiče v telefonu. S vaším slovem můžete dělat doslova psí kusy. Na výběr máte ze čtyř režimů animace slova. Je to jedna z věcí, která vaše přátele nejvíce na telefonu zaujme. Prostorově se pohybující písmena jsou velmi efektní a nejen vy je oceníte.

Nezapomnělo se na pařany

Chvíle čekání na tramvaj vám zpříjemní jedna z pěti vestavěných her a jedna hra jako Java aplikace. Některé tituly dobře znáte: Snake II, Space Impact, Bumper, Bantumi a Link5. Jako ukázková Java aplikace byla vybrána hra Munkiki’s Castle. Najdete ji v položce Další hry. Po delším nabíhání je hra celkem svižná. Hra spočívá v ovládání opice, která má za úkol vzít všechny noty v jednotlivých úrovních. Pohybujete se na plošině, která plave na vodě, a která má podobu čtverců a krychlí naskládaných na sebe. Když váš pokus skončí ve vodě, máte smůlu a musíte kolo opakovat. Jako ukázka možností nové platformy je hra dostačující. Pokračování a nové úrovně si budete moci stáhnout z wapového Klubu Nokia. Týká se to zejména prvně zmiňovaných pěti her.

 

Blikající vyzvánění

Polyfonické vyzvánění, které by lowendu prospělo, chybí. Alespoň můžete využít kompatibility s předchozími modely. V telefonu naleznete 35 různých vyzváněcích tónů a sedm volných pozic pro vámi vytvořené melodie nebo stažené z Internetu. K dispozici máte i vestavěného skladatele, kterého znáte z předešlých modelů. Už u outdoorového modelu N5210 jsme se potkali s blikající klávesnicí, která blikala přesně do rytmu vyzvánění. Stejně tomu je i u Nokie 3410. Blikají sice jen dvě části – ovládací tlačítka a zbytek kláves, ale je to efektní. Blikajícího efektu využijete i při hraní her.

Nezaspíte

Nový model trpí opět neduhem, který je v dnešní době již přežitkem. Po vyjmutí baterie musíte vždy nastavovat nový čas a datum. Zbytečně to zdržuje a je ostudou, že takovou základní věc ještě nové Nokie neumí. Za to v práci s budíkem se kluci s finské Nokie pochlapili. Budík nabízí opakované buzení, sami si zvolíte, ve které dny vás má budík probouzet. Profily si zvolíte z šesti přednastavených, časové profily v telefonu chybí. Pro snadnější naplánování vašeho dne slouží položka Upomínky. Zde si můžete zadat deset upomínek, které vás ve stanovenou dobu upozorní, že nadešel jejich čas. Mezi ostatní doplňkové aplikace můžeme ještě zařadit kalkulačku, stopky, timer a editor obrázků.

Verdikt

Kromě několika nových položek v menu (Aplikace a Stáhnout), podpory aplikací vytvořených v jazyce Java, blikající klávesnice a změny ovládání, telefon v zásadě nic nového nepřináší. Na druhou stranu to ale ani nebylo nutné, protože 3410 má jen nahradit postarší modely 3310/3330 a to málo, co má navíc, dostačuje. Ovládání se sice může zdát složitější, ale ti, co jsou na tento způsob zvyklí, to jen uvítají. Protože NaviKey už nemá aní 5210 a 3510, lze předpokládat, že populárnímu čudlíku zvoní hrana.

Chcete-li se na první pohled odlišit od předchozích modelů, sáhněte raději po Nokii 3510, která je designově odvážnější. Podpora Javy v telefonu je hezká věc, ale rozumnější by bylo, kdyby výrobce zaměřil třeba přidání místa na textovkynebo kvalitnější podsvícení displeje; Javu použijete občas, ale na displej se musíte dívat stále. Cena Nokie 3410 je ale rozumná, pohybuje se okolo šest a půl tisíce korun, což je na mobil s Javou hodně dobré.

Plusy

  • podpora Javy
  • baterie Li-Ion
  • opakovaný budík

Minusy

  • málo podsvícený displej
  • chybí paměť na SMS
  • pryžová klávesnice

Ve zkratce

  • Mobilní telefon Nokia 3410
  • Zapůjčil: Nokia ČR
  • Cena: 6 436 Kč (Cybex)

Podrobné informace o mobilu najdete v naší databázi.

Diskuze (353) Další článek: Kontroverzní SAGEM MY-X5

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3310, Nokia 3330, Nokia 3410, Opice, Test, Klasik