Nokia 3510i: barevná střední třída pro každého (test)

Cenově nečekaně příznivá a přitom funkčně nadstandardně vybavená, to je nová Nokia 3510i. Tento mobil má na to, aby zaujal masy a zařadil se mezi nejprodávanější telefony. Přesvědčte se sami, co můžete od Nokie 3510i očekávat.

Počítejte do čtyř tisíc

Hlavním rozdílem a vylepšením Nokie 3510i oproti 3510 je bezesporu barevný displej. Dnes je již více než jisté, že éra mobilů s černobílým displejem se chýlí ke konci a výrobci, kteří svým telefonům dali do vínku displeje s méně než 256 barvami budou mít určitě handicap.

Když jsme měli v rukou betaverzi, nebyl displej ještě příliš povedený a tak jsme s napětím čekali na finální vzorek. Oproti betaverzi se displej rozhodně zlepšil, je na něm ale trošku vidět, že je z levnějšího kraje než například displeje luxusnějších Nokií 6610 nebo 7210. Ačkoliv zvládne zobrazit 4096 barev na ploše 96 krát 65 bodů (Nokia 6610/7210 má 128 na 128 bodů), jsou na něm více patrné rozdíly mezi jednotlivými body, použitý font písma není graficky tak propracovaný a také odstín i intenzita podsvícení je o něco slabší.


Kvalita displeje není nijak vysoká.

Přesto je ale displej Nokie 3510i tím nejlepším, co ve střední třídě najdete, protože konkurenční mobily mají pouze 256 barev a hrubší texturu. Je docela velký a nechybí mu ani moderní funkce typu spořiče obrazovky, vlastního loga či nastavitelné pozadí (tapety) a sestavy barev displeje. Komu by nestačily tapety předpřipravené v mobilu, může stahovat další přes WAP a uložit je do složky Grafika v menu Galerie. Můžete si také vybrat, zda chcete mít na displeji trvale zobrazeno datum a čas. Vzhledem k barevnému displeji, který je velký žrout zásoby akumulátoru, se cení poměrně dlouhá pohotovostní doba – Nokia slibuje 300 hodin v pohotovosti, mně při docela častém používání vydržel pět dní. Nabíjení zcela vybité baterie pak zabere přibližně tři hodiny.

 
Menu je klasické.

Máte hodně kamarádů?

Při pohledu na funkce je Nokia 3510i velmi dobře vybaveným přístrojem ze střední třídy, stejně jako třipětdesítka, nabízí ale některá vylepšení a funkce navíc. Při pohledu na kapacitu telefonního seznamu v přístroji, který může tvořit až pětistovka záznamů, mi není příliš jasný důvod, proč Nokia v manažerské kategorii (například u nových Nokia 6610/7210) ubrala dvě stě míst. Ale to jen tak mimochodem. Pět set záznamů se do íčka vejde jen tehdy, pokud k nim budete ukládat pouze jméno a telefonní číslo. Záznamy mohou být i vícepoložkové - k jednomu jménu uložit několik čísel, e-mailových a poštovních adres, webových stránek či poznámek – pak se už ale úměrně snižuje celková kapacita telefonního seznamu.

Telefonní seznam využívá tzv. sdílenou paměť (při rozbalení mobilu z krabice je z ní volnách 214 kB), do níž se kromě kontaktů ukládají také textové a multimediální zprávy, obrázky a vyzváněcí tóny, položky kalendáře a javové aplikace. Bude-li telefon hlásit nedostatek místa, uvolňovat společnou paměť můžete mazáním dat ze všech těchto položek.

Bohaté možnosti

Do telefonního seznamu se rychle dostanete z pohotovostního displeje stiskem pravé funkční klávesy nebo jedné ze dvou šipek a zdá se mi proto zbytečné, aby byl seznam také součástí menu, a to navíc hned na prvním místě, kde komplikuje práci s textovými zprávami – k tomu se dostanu za chviličku. Můžete si zvolit, zda bude mobil upřednostňovat při zobrazování a ukládání záznamů svou vnitřní paměť nebo prostor na kartě SIM, případně může pracovat s oběma současně.

Při listování v seznamu lze vybrat dva pohledy. Buď uvidíte pouze jmenný seznam, nebo bude u každého jména i telefonní číslo, v tomto případě je navíc trochu větší font písma. K vybraným jménům můžete přidat hlasové vytáčení (hlasové vytáčení nemůžete použít jen v případě, že mobil zrovna využívá aplikaci GPRS), vlastní vyzváněcí tón nebo rychlé vytáčení pod klávesy 2 až 9 (jednička je totiž jako obvykle rezervována pro hlasovou schránku).

SMS, MMS, prostě MS

Nokia 3510i je plně multimediálním mobilem, což se dá vzhledem k barevnému displeji předpokládat. Nabízí tedy nejen všechny možnosti práce s klasickými textovkami, ale také s multimediálními zprávami. To je další z rozdílů proti Nokii 3510, která uměla ememesky pouze přijímat.

O povedené klávesnici jsem už mluvil, první krok k pohodlnému používání textových služeb už byl tedy splněn. Íčko umí navíc všechny další vychytávky k tomu, aby byla práce s SMS co nejpohodlnější. Abych byl konkrétní: pro rychlé psaní je třeba český slovník T9, pro lepší orientaci odpočítávání napsaných znaků, hodí se co největší paměť na přijaté textovky (nejlépe 150 jako u manažerských Nokia) a zároveň možnost vytvořit si v ní pro přehlednost více složek. Stává se, že určitý text posíláte v malých obměnách častěji několika uživatelům, potřebujete tedy prostor na předdefinované zprávy.

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3510, Nokia 3510i, Nokia 6610, Test, Parašutista, Třída, Poslední funkce, Malá anketa, Str, Pro +, Velký comeback, Ohraná písnička, Bar