Nokia 3510i: barevná střední třída pro každého (test)

Cenově nečekaně příznivá a přitom funkčně nadstandardně vybavená, to je nová Nokia 3510i. Tento mobil má na to, aby zaujal masy a zařadil se mezi nejprodávanější telefony. Přesvědčte se sami, co můžete od Nokie 3510i očekávat.

Staré časy jsou zpátky!

Malá anketa: Kterou hru z mobilů Nokia považujete za nejpovedenější? Pro mě to byla určitě hra RacketBal ze stařičké Nokie 7110. Je zajímavé, že se objevila pouze v tomto mobilu a později už ne. Docela mě to mrzelo. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem se u íčka podíval do menu hry! Hádáte správně, RacketBal prožil velký comeback a to dokonce v barevném provedení. Pokud Racket náhodou neznáte, vezte, že jde o povedený tenisový zápas, který vás určitě chytí.

Kromě tenisového zápasu najdete v mobilu ještě dvě další hry – logický Backgamon a úplnou novinku – Sky Diver, v níž coby parašutista musíte propadávat kruhy ve vzduchu a nakonec přistát co nejblíže určenému místu. Pro všechny hry v mobilu můžete nastavovat několik společných kritérií – povolit zvuky, osvětlení, chvění (vibrace) nebo nové rozložení ovládacích tlačítek. Hry mě mile překvapily a to nejen svou hratelností, ale hlavně svou javovou podstatou. Java je dalším rozdílem oproti třipětdesítce a určitě jedním z těch nejžádanějších. Díky Javě tak můžete do mobilu stahovat i další hry a aplikace, buď přes přednastavenou cestu do Nokia Clubu (mobile.club.nokia.com) a Software Marketu(softwaremarket.nokia.com/wap) nebo z dalších wapových zdrojů. Pokud by vám tedy v íčku náhodou chyběla nějaká funkce, pravděpodobně najdete javovou aplikaci, která ji do mobilu dohraje.

Kde jsou všechny barvy?

Íčku, stejně jako třipětdesítce, nechybí grafický kalendář se standardními možnostmi. Zobrazuje se v měsíčním pohledu, umožňuje ukládat záznamy tří typů – Upomínka, Volat a Narozeniny a upozorňovat na ně v konkrétní čas. Záznamy v kalendáři lze automaticky mazat po jednom dnu, týdnu nebo měsíci. Den, u kterého je uložena nějaká poznámka, se zobrazí tučně. Nechápu ale, proč je kalendář pouze černobílý, když by v barvě získal daleko více na přehlednosti a snazší orientaci. Stejný problém je i u nových Nokií 6610/7210. Doufám, že příští mobil Nokia se už polepší.

Bylo, či vlastně nebylo?

Jako ohraná písnička v každé další recenzi nových mobilů Nokia působí naše melancholické konstatování u budíku: ano, ta a ta Nokia má budík, který budí i při vypnutém mobilu, ale proč opět není opakovaný? To stejné platí i bohužel také pro Nokii 3510i. Přitom už chybělo tak málo – z Nokie 3410, která jako jediná opakovaný budík uměla, si 3510i vzala mobilní Javu a klidně mohlo tedy dojít i na onen opakovaný budík. Nokia jej zřejmě nepovažuje za příliš důležitý pro většinu uživatelů. Možná nafukujeme nesprávnou bublinu, ale přesto – zkuste nám v diskuzi říct, jestli vám opakovaný budík také citelně chybí. Abych byl spravedlivý, musím říct, že opakovaný budík lze trošku komplikovaně vytvořit v kalendáři, to ale rozhodně není ono.

 

Choulostivé informace patří do Peněženky

A jdeme do finále. Poslední funkce, která mě zaujala a stojí za podrobnější zmínku, je Peněženka, kterou najdete v menu 11 (Další funkce) a podmenu 4. Nabízí ji mimochodem také některé manažerské Nokie a slouží převážně k zaznamenávání osobních informací. Abyste mohli peněženku použít, musíte si nejprve vytvořit kód, kterým se do ní budete přihlašovat. Volte jej ale uvážlivě tak, abyste ho určitě nezapomněli, jinak se do Peněženky už nepřihlásíte a budete muset z Peněženky buď smazat všechna data pomocí kódu *#3925538# (*#ewallet#) nebo dokonce obnovit tovární nastavení mobilu, jinak nebude možné vytvořit nový kód a Peněženku znovu používat.

Jakmile vytvoříte kód Peněženky, můžete do ní ukládat několik typů informací: Volba Karty umožňuje zadat informace až o pěti vašich platebních kartách a souvisejících údajích, které je také možné využít například pro elektronické online platby. Služeb, které by na tomto principu pracovaly, zatím není mnoho, ale budou rychle přibývat. Volba Osobní poznámky umožňuje uložit až třicet jakýchkoliv důvěrných informací, typicky nejrůznějších kódů, hesel apod.

Dvojvaječná dvojčata

V záběru ještě jednou shrňme hlavní rozdíly mezi mobily Nokia 3510 a Nokia 3510i:

Parametr Nokia 3510 Nokia 3510i
Hmotnost 105 g 106 g
Rozměry 118 x 50 x 21 mm 118 x 49 x 17 mm
Display černá/bílá, 4 řádky 4 096 barev, 5 řádků
MMS pouze příjem příjem, posílání, předávání
Pozadí na displeji ne ano
Dlouhé SMS ano, až 459 znaků ano, až 761 znaků
Java ne ano
HSCSD ne ano
Hry 5 pevně nahraných 3, stažitelné a javové

Za značku už neplatíte

Nokia 3510i je jedním z nejlepších mobilů ve střední třídě, některými svými funkcemi dokonce atakuje třídu nejvyšší. Kdybychom tyto informace promítli do odpovídající ceny, odpovídala by zhruba jedenácti tisícovkám i s příplatkem za značku. Mobilům Nokia byla vždy vyčítána vysoká cena, i když kdekoliv ve světě je naprosto obvyklé, že za „velkou“ a známou značku se připlácí, tentokrát je ale vše jinak. Nokia nasadila neobvykle nízkou cenu – například MobilHouse ji nabízí za 7 292 Kč. Co dodat? To je další citelně hozená rukavice konkurenci. Nokia 3510i se vyplatí a už teď je zřejmě jasné, že vzhledem k množství funkcí a ceně si na nezájem uživatelů určitě stěžovat nebude.

Parametry a funkce: Nokia 3510i

Mobilní telefon Nokia 3510i
Zapůjčil: MobilHouse.cz
Cena: 7 292 Kč s daní

Rozměry, hmotnost, displej

Hodnocení: 67 % vůči ideálnímu telefonu

rozměry telefonu: 118 × 50 × 17 mm
hmotnost telefonu: 106 g
barevný displej: ano
rozměry displeje: 30 × 24 mm
rozlišení displeje: 96 × 65
počet řádků pro psaní | čtení SMS | WAP: 4 | 4 | 4
počet znaků „m“ a „i“ na řádek: 10 | 31

Výdrž, hardware, ovládání

Hodnocení: 39 % vůči ideálnímu telefonu

pohotovostní doba: 312 h
doba hovoru: 270 min
doba nabíjení: 4,75 h
typ baterie: Li-Ion
vyzařování SAR: nezjištěno
anténa: vestavěná
konektor pro externí anténu: ne
větší odolnost: ne
připojení k PC přes kabel: ne
uživatelské menu: ne

Telefonování

Hodnocení: 69 % vůči ideálnímu telefonu

paměť na čísla v telefonu: 500
vícepoložkový seznam: ano
odlišení volajících zvoněním: ano
skupiny volajících: ne
vyzváněcí profily: ano
filtrování v profilech: ne
vibrační vyzvánění: ano
vícehlasé vyzvánění: ano
hlasité handsfree: ne
hlasové ovládání: ne
hlasové vytáčení: ano
minutové pípání: ne
americká síť (GSM 1900): ne
záznamník hovoru: ne

Práce s SMS

Hodnocení: 92 % vůči ideálnímu telefonu

paměť na SMS v telefonu: 50
rychlé psaní SMS v češtině: T9
dlouhé SMS: ano
odpočítávání při psaní SMS: ano
EMS: ne
Smart Messaging: ano
MMS: ano
SMS Chat: ano

Organizace času

Hodnocení: 82 % vůči ideálnímu telefonu

časové funkce: ano
budík: ano
upomínky: ano
kalendář: ano
úkolovník: ne
kalkulačka: ano
minutka: ano
stopky: ano
synchronizace s počítačem: ne
diktafon: ne

Zábava

Hodnocení: 70 % vůči ideálnímu telefonu

hry: ano
Java: ano
loga na displej: ano
vlastní vyzváněcí melodie: ano
výměnné kryty: ano
digitální fotoaparát: ne
přehrávač MP3: příslušenství
rádio: příslušenství

Informační a datové funkce

Hodnocení: 47 % vůči ideálnímu telefonu

SIM Toolkit: ano
WAP: ano
datové přenosy: ne
GPRS: 3+1
HSCSD: ne
hardwarový modem: ne
infraport: ne
Bluetooth: ne
e-mailový prohlížeč: ne
internetový prohlížeč: ne

Celkové hodnocení telefonu: 68 %

Vysvědčení

rozměry, hmotnost, displej: chvalitebný
výdrž, hardware, ovládání: dobrý
telefonování: chvalitebný
práce s SMS: výborný
organizace času: výborný
zábava: výborný
informační a datové funkce: dobrý

celková známka: výborný

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3510, Nokia 3510i, Nokia 6610, Pro +, Velký comeback, Poslední funkce, Str, Bar, Parašutista, Malá anketa, Ohraná písnička, Třída, Test