Nokia 3610 Fold: stylově i z plastů (test)

19. prosince 2008
Jak poslat SMS do vesmíru
Výborný displej, solidní výbava, osvědčený design převzatý z úspěšného modelu 6555 a nižší cena. To je nová Nokia 3610 Fold.
Kapitoly článku

Zdá se vám, že označení 3610 nevidíte poprvé? Správně, kdysi před šesti lety Nokia toto označení využila pro svůj telefon klasické konstrukce. Nicméně s tím nemá nový Fold vůbec nic společného. Jedná se o vzhledovou kopii véčka 6555, která je ochuzena o některé funkce a zpracována z „horších“ materiálů. Nicméně design neutrpěl, většina funkcí zůstala a navíc potěší příjemná cena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Klíčové vlastnosti

  • rozměry: 100 × 44 × 20 mm, 97 g
  • 1,3 MPx fotoaparát
  • vnitřní paměť telefonu 30 MB
  • slot pro paměťovou kartu microSD
  • hudební přehrávač a videopřehrávač
  • GPRS a EDGE třídy 10
  • Bluetooth 2.0
  • podpora Javy

Hlavní nedostatky

  • vlastní sluchátka pouze s redukcí
  • fotoaparátu chybí krytka i přisvětlovací dioda
  • chybí podpora 3G sítí 

Nokia 3610 Fold
3610 Fold Stylové véčko, které se dělá ve čtyřech barevných provedeních, podporuje EDGE a 4 pásma GSM. Má megapixelový fotoaparát a dva barevné displeje - vnitřní QVGA a vnější s rozlišením 128 × 160.rozměry a hmotnost: 100 × 44 × 20 mm, 97 g
displej: 2'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS, EDGE
konekt.: microUSB, Bluetooth
paměť: 30 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1020 mAh
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 1MPx (1 024 × 1 280), video (176 × 144), autofocus
55 %
(294. místo z 994)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 3 740 Kč (koupit)

„Opsaný“ vzhled

Ani úplně jiné typové označení nedokáže zastřít podobnost s jiným modelem vlastního portfolia. Není pochyb o tom, že Nokia 3610 Fold je kopií Nokie 6555, která byla představena na konci minulého roku. Na první pohled telefony odlišíte podle stříbrného ozdobného rámečku u modelu 6555. Novinka také působí poněkud plastověji, než její vzor. Rozměry se nezměnily ani o milimetr a tak zůstávají na hodnotách 100 × 44 × 20 mm při hmotnosti 97 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 6555

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 3610 Fold

Fold je tedy pořádný kus telefonu, relativně velký je hlavně na výšku, do šířky je spíš užší, ale na druhou stranu se aspoň dobře drží. K dispozici jsou celkem čtyři barevné varianty, u nás je standardně dostupná modrá a červená, ostatní se v obchodech příliš nevyskytují. Barva je zde spíš brána jako doplněk vzhledu, protože telefon má většinu povrchu ze stříbrného/šedého plastu a barevně je proveden pouze rámeček okolo horního dílu véčka a okolo zadního krytu baterie. Celkově telefon vypadá poněkud obyčejněji, než jeho předchůdce, ale přitom si zachovává jeho funkčnost a užitnou hodnotu. Drobnější výhradu mám ke konstrukci telefonu. Kloub je trochu volnější a tak mají oba díly véčka zvláště v zavřeném stavu značnou vůli.

Netradiční je umístění tlačítek na horním části véčka. Na levém boku jsou zde obsažena dvě tlačítka - spoušť fotoaparátu a regulace hlasitosti/ovládání zoomu. Zato konektorů zde najdeme požehnaně, jsou rozmístěny po celém obvodu telefonu. Vpravo nahoře se nachází zdířka pro 2,5 mm jack sluchátek, vpravo dole otvor pro nabíječku, vlevo dole microUSB konektor a vlevo nahoře pak štěrbina pro provlečení šňůrky. Otvor reproduktoru je umístěn uprostřed, těsně nad „bradou“ telefonu. Nemůžu si odpustit srovnání vzhledu s telefony Motorola, které podobný výstupek zavedly a Nokia z něj vychází s nelichotivým výsledkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Obhlídka boků telefonu

Design zavřeného véčka doplňuje mřížka hlasitého reproduktoru pod vnější displejem. Optika 1,3 Mpx fotoaparátu je umístěna v drobném výstupku na horní straně, opět je ale bez přisvětlovací diody, krytky nebo zrcátka. Při položení přední částí na stůl však zjistíte, že onen výstupek pouze dorovnává zaoblenost předního krytu a jako ochrana sklíčka fotoaparátu nefunguje. Hladký kryt baterie kromě samotné Li-Ion baterie o kapacitě 1020 mAh ukrývá slot pro paměťovou kartu, ke kterému se však nedostanete bez vyjmutí baterie. Hladká rovná plocha zadního krytu však působí jako magnet na drobné škrábance, nedoporučuji proto telefon vůbec odkládat na stůl, stačí sebemenší drobek a drobné posunutí telefonu po stole a nehezké rýhy jsou na světě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduchý fotoaparát, jako zrcátko můžete použít plochu vnějšího displeje

Klávesnice také zůstala zachována z modelu 6555, což je jenom dobře. Proč taky měnit už jednou vyzkoušené a ověřené. Funkční část klávesnice se skládá ze dvou soustředných bloků a potvrzovacího středu. Vnitřní blok je navigační klávesa, vnější blok je tvořen dvěma kontextových a dvěma „telefonními“ tlačítky. Škoda jen, že navigační klávesa a potvrzovací střed nejsou nijak podsvětleny, naštěstí hmatově rozlišitelné jsou celkem dobře. Jednotlivým směrům navigačního tlačítka lze Numerická klávesnice je tvořena velkými tlačítky oddělenými drobnou mezerou. Jednotlivá tlačítka jsou dostatečně velká, s dobrým zdvihem a solidní odezvou. Celkově se na klávesnici píše velmi pohodlně, čemuž napomáhá i rovnoměrné bílé podsvícení numerické části.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zoomujeme na klávesnici

Témata článku: Nokia, , Nokia 3610 fold, Nokia 6555, Plast, Fold, Jednoduchý fotoaparát, Styl, PLA, Dobrý zdvih, Pořízený mobil, Test, Příjemná cena, F +, Hlavní zobrazovač, Normální velikost, Jednotlivý směr, Plášť, Rovná plocha