Nokia 500 Auto Navigace: mobily jdou Nokii lépe (první pohled + video)

Včera jsem poprvé vyzkoušel novou přenosnou navigaci od Nokie. Není to bohužel žádná sláva, jen průměrný přístroj s nepříjemnými chybami a vlastnostmi. Nepřehlédněte tři podrobná videa.

Tohle není test. Nokii 500 jsem dostal k vyzkoušení teprve včera, přidal její parametry do katalogu navigací, prozkoumal možnosti a funkce. Přístroj jsem vyfotil, připravil k němu ukázková videa. A do tohoto článku napíšu své první dojmy. Navigaci bude testovat David Polesný z Živě.cz, který ji potom ve svém článku mimo jiné porovná s mobilní aplikací, kterou Nokia přidává do svých telefonů.

Nokia 500 Auto Navigace: ve zkratce
cena 9 100–9 900 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 122 × 87 × 23 mm
hmotnost 226 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 94 × 54 mm, 480 × 272 bodů, 65 tisíc barev
paměť paměťová karta (SD)
mapy České republiky Navteq
mapy Slovenska Navteq
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC standardně
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Smart2Go už s Navteqem

Navigace jsou podobná zařízení jako mobilní telefony. Je to drobná a relativně levná elektronika, do jisté míry módní záležitost. A je to obor, který má vrchol ještě před sebou, proto se mu začala věnovat i Nokia. Do svých smartphonů montuje GPS přijímače a instaluje do nich mapové a navigační aplikace. Soustředí se ale i na přenosné jednoúčelové přístroje. První s označením Nokia 330 se u nás neprodával kvůli špatnému mapovému pokrytí. Za rok a půl od jeho představení se ale pokrytí změnilo, druhý model Nokia 500 Auto Navigace je proto v prodeji i v České republice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 500 Auto Navigace

Nokia mimochodem v loňském roce koupila firmu Navteq, která je jedním ze dvou důležitých výrobců map pro navigace. Ještě o rok starší je akvizice výrobce navigační aplikace Smart2Go. Ta sice donedávna používala mapy konkurenčního Tele Atlasu, viz třeba lednový test navigátoru Holux, v přístroji Nokie je ale už Smart2Go vybaven mapami od Navtequ.

Je to pro české uživatele špatná zpráva? Řekl bych, že není potěšující. Ačkoli silniční sít mají oba dva dodavatelé map kvantitativně srovnatelnou, u Navtequ je v ní mnohem víc chyb a třeba databáze bodů zájmu jsou často tragické. Podle Navtequ se ale dá jezdit, a v západní Evropě jsou mapy naprosto srovnatelné. V Nokii 500 jsou mapy kompletní pokryté Evropy.

Na prvním videu si prohlédnete Nokii ze strany hardwaru a příslušenství:

V autě se mi nepráší, nejezdím buldozerem

Kdo by čekal, že Nokia stejně jako u mobilů vsadí na vlastní hardware a navigační aplikaci pevně svázanou s přístrojem, bude na omylu. Nokia 500 je počítač s operačním systémem Windows CE a Smart2Go je do něj nainstalován. Není to žádná výjimka, takhle své navigace dělají všechny značky z levnější kategorie a výjimkou nejsou ani přístroje z nejvyšší třídy: Navigon, Panasonic, Sony, Becker.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hardwarová tlačítka • slot pro paměťovou kartu

Kdybych měl soudit podle designu a hardwaru, asi bych u Nokie neřekl, že jde o přístroj s cenou mezi devíti až deseti tisíci korunami. Nevidím mnoho rozdílů mezi navigacemi, které jsou o mnoho tisíc levnější. Oceňuji tlačítka na čelní straně, kterými se ovládá hlasitost a vstup do hlavní nabídky. Nerozumím ale, co Nokii vedlo k tomu, aby nad konektory přidala krytky.

Jakoby nestačilo, že držák přístroje není aktivní a že před každou jízdou je potřeba zastrčit USB konektor nabíječky do zdířky. Navíc je ještě nutné vyloupnout krytku, podržet ji, aby se nevracela, a trefit se na správné místo. Být majitelem Nokie 500, pryžový chránič USB konektoru utrhnu po dvou hodinách používání. Stejné je to i na horní straně, kde krytky chrání jack pro připojení sluchátek a konektor externí antény. Koho tohle napadlo...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Proč?

RDS v kabelu nabíječky

Pasivní držák v této cenové kategorii už také nemá co dělat. Nokia sice není jediná, kdo k němu sahá, ale to neznamená, že to je pro uživatele praktické. Navíc nevím o žádném dalším přístroji, kde bych pro smontování držáku musel použít šroubovák. Držák je jinak velmi masivní, dostatečně pevný, ale opět ho musím srovnávat s výrobky, které jsou téměř o polovinu levnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držák je pevný, bez šroubováku ho ale nedáte dohromady a polohování není příliš přesné

Zase ale oceňuji přijímač RDS-TMC v ceně. Je přímo součástí kabelu nabíječky, není potřeba lepit na čelní sklo žádný drátek. Na praktické zkušenosti s příjmem ale počkejme až na plnohodnotný test. Jsem rád také za jednoduché transportní pouzdro – textilní váček.

Po jeden kilometrů odbočte doprava

Díky většímu a širokoúhlému displeji u Smart2Go už tolik nevadí velké informační prvky. U malého displeje přístroje Holux na mapu zbývalo jen velmi málo prostoru. Smart2Go je poměrně dobrá navigační aplikace s rychlými reakcemi, logickým ovládáním a celkem pěkným uživatelským prostředím. Chybí jí ale některé užitečné funkce: nelze navigovat na souřadnice, do paměti z počítače nevložíte vlastní body, neumí vyhledávat POI na trase ani upozornit na blížící se bod.

Uživatelské prostředí, ovládání, hledání adresy, práci s body zájmu, multimedální funkce a možnosti nastavení ukazuje toto video:

Hodně špatná je hlasová navigace. Ženský hlas mluví s jakýmsi přízvukem a doslova trestuhodné je skloňování. Povely typu „Pokračujte touto silnicí pět kilometry“ bych odpustil Holuxu za čtyři tisíce, ale ne přístroji za dvojnásobnou cenu.

A takhle vypadá navigace, včetně zvukových povelů:

S FM vysílačem

Multimediální funkce nesmí chybět mobilům ani navigacím. Prohlížeč obrázků je nepoužitelně pomalý. Než se načtou náhledy snímků v paměti (což se navíc provádí vždy, Nokia si je nezapamatuje), prohlížení si rozmyslíte. Kdy už konečně některý z výrobců tuto funkci dotáhne k praktické použitelnosti? Přehrávač videa bez problémů zvládnul nahrávku z telefonu Nokia, vylámal si ale zuby na Simpsonech v Divx.

Přehrávač MP3 se mi ale líbil. Je jednoduchý a funkční, dělá přesně to, co jsem od něj čekal. Akorát zvukové vlastnosti přístroje nejsou příliš dobré, malý reproduktorek na zádech na to nestačí. Je třeba použít sluchátka, nebo aktivovat FM vysílač, který zvuk přenese do autorádia. Od této funkce ale nečekejte zázraky, kvalita zvuku není tak dobrá jako z CD nebo silné rozhlasové stanice.

Nokii 500 je možné přes Bluetooth propojit s mobilním telefonem. Navigace potom funguje jako handsfree. I zde bude možné využít FM vysílač a zvuk přenést do reproduktorů autorádia.

Nokia tady ještě není značka

Samozřejmě, že Nokia 500 řidiče dovede tam, kam ho má dovést. To by už bylo hodně špatné, kdyby tuto základní věc navigační přístroj nezvládal. Ale s cenou mezi devíti až deseti tisíci korunami jsme už v cenové kategorii, kde lze vybírat ze špičkových navigací. A to Nokia bohužel není.

Po hardwarové stránce je přístroj srovnatelný s mnohem levnějšími navigacemi, navigační aplikace Smart2Go je v Holuxu GPSmile 53CLife za 4 200 Kč. Nesmím samozřejmě zapomenout na nadstandardní funkce jako Bluetooth a propojení s mobilem, FM vysílač. Nokia si ale přesto velmi nechává zaplatit za značku, která přitom v navigacích zatím ještě vůbec nic neznamená.

Jsem zvědavý na závěry Davida Polesného, který bude Nokii 500 Auto Navigaci od zítřka testovat. Těším na další navigační přístroj z dílny Nokie, a doufám, že bude mít rozumnou cenu, anebo se funkce a provedení dostanou na úroveň konkurentů z této cenové třídy.

Diskuze (18) Další článek: Americký gangster a boj s tučňáky (Java hry)

Témata článku: Nokia, , Nokia 500, Módní záležitost, Mobil, Simpson, Pohled, Skloňování, MOBI, Auto, První pohled, Malý reproduktor