Nokia 5100: lehký outdoor s barevným displejem a baterkou

Nokia 5100 je určena těm, kteří žijí aktivní životem - škola, práce, sportovní aktivity, rande, výlety do přírody. Co byste řekli na teploměr nebo malou baterku a obojí v mobilu?

Musíte se hýbat!

Nová Nokia 5100 zaujme na první pohled svým pestrobarevným vzhledem, který koresponduje s jejím posláním - dělat společnost aktivně žijícím uživatelům. Pod pojmem aktivně žijící uživatel si představte člověka, který neprosedí veškerý svůj volný čas před televizí, ale raději se bude pohybovat - buď ve společnosti, ale především bude svůj volný čas trávit aktivním pohybem.

Právě pro ně je primárně určena nová Nokia 5100. Dvojbarevná kombinace telefonu je samozřejmě účelová. Odlišuje a přiznává ochranné prvky vyrobené z gumového materiálu. Výměnný kryt, či spíše skořepina, dokáže telefon ochránit před škrábanci, prachem nebo troškou vody. Nečekejte však vodotěsnost do 100 metrů. Chráněné jsou dokonce i systémové konektory Port-Pro na spodní straně mobilu. Výhodu krytů Xpress-on oceníte v okamžiku, kdy bude chtít změnit vzhled svého mobilu.
 
Pestrobarevnému vzhledu sekunduje barevný displej. Ten má rozlišení 128 x 128 pixelů a dokáže zobrazit 4 096 barev. Jedná se o ten stejný displej, který se vyskytoval i u ostatních barevných modelů značky (vyjma N7650). Z vlastní zkušenosti mohu kvality displeje jen pochválit.

 

Zdá se, že nic nechybí

Nokia 5100 nabízí kromě zvýšené odolnosti také vyčerpávající seznam funkcí. Začneme popořadě u základních parametrů. Telefonní seznam využívá sdílenou paměť telefonu a proto zde můžete zanechat až 300 kontaktů. Pro textové zprávy je vyhrazeno 150 míst nebo jen 50, pokud jste uložili textovky i s obrázky nebo se jednalo o dlouhé textovky (až tři klasické dohromady). Z tradičních funkcí si paměť nárokuje i 250 položek v kalendáři, 30 v úkolovníku nebo 11 napevno uložených melodií.

Sdílená paměť disponuje 725 kB a kromě výše vyjmenovaných „žroutů“ ji budou využívat i ostatní aplikace. První z nich jsou multimediální zprávy MMS. Pro jednu MMS-ku je vymezeno 45 kB, což by mělo bohatě stačit, neboť běžně se velikost MMS-ek pohybuje okolo 30 kB. K MMS-kám patří i foťáček. Uživatelé N5100 o něj nebudou ochuzeni, neboť si ho mohou dokoupit jako přídavné příslušenství. Například včera představená HS-1C je pro to jako dělaná. Dalším „požíračem“ paměti budou Java aplikace. Velikost jedné Java aplikace je omezena hranicí 64 kB. Neználkové naleznou v telefonu čtyři předinstalované Java aplikace a mohou se tak mimo jiné s touto technologií seznámit. Řeč je samozřejmě o hrách – Sky Diver, Triple Pop a Bounce. Další si může stáhnout například z webu Klubu Nokia.
Kromě napevno uložených melodií si můžete stáhnout dalších dvacet - jak jinak než polyfonních. Bude vás to ale stát další prostor v paměti. 

 

A teď jsou na řadě špeky

Nokia 5100 se odlišuje několika specifickými funkcemi, které nejsou v mobilní branži až tak běžné. První z nich je lampička – velmi praktická záležitost a jestli se nepletu, tak Nokia je první výrobce, který se odhodlal něco takového integrovat. Další na řadě je počítadlo kalorií. Tato funkce telefonu vám dá jasně najevo, kolik kalorií jste spálili díky pohybové činnosti, kterou právě ztěžka rozdýcháváte. Získané hodnoty můžete uložit do kalendáře, kde budete mít vše přehledně na očích.

Nemůžete bez hudby žít ani vteřinu? Nokia ani zde nezklamala a v telefonu se ukrývá stereo FM rádio. Nechybí ani hlasitý odposlech s funkcí, která zaznamenává okolní hluk a podle toho upravuje hlasitost hovoru. Funkce je aktivní i při běžném hovoru. Stejnou vymožeností disponovala i odolná Nokia 6250. Stejně jako u ní i zde naleznete podružnou funkci a tou je měřič okolní hlasitosti – kdo zná uplatnění, nechť se přihlásí. To ještě není konec měřičů v telefonu – poslední z nich snímá venkovní teplotu. Následující záležitosti jsou čistě praktické – stopky a minutka. Poslední vymožeností je IrDA port pro jednoduchou komunikaci s ostatními mobily nebo pro snadnou výměnu vizitek.

   

První seznámení s telefonem vyznívá velmi pozitivně. Nyní jen můžeme čekat, s jakou cenou se objeví na pultech. Bude-li cena pod deset tisíc korun, nebude mít moc konkurentů. 

Základní údaje

  • Mobilní telefon Nokia 5100
  • Rozměry:  108.5 x 49.5 x 22mm
  • Hmotnost: 104 g
  • Pohotovostní doba: až 300 h
  • Doba hovoru: až 5 h
  • Síť: GSM 900/1800/1900 MHz
  • Displej: 128 x 128 bodů, 4 096 barev
  • Paměť: sdílená – 725 kB
  • Vyzvánění: polyfonní – 31 melodií
  • Další funkce a vlastnosti: MMS, Java, IrDA, kalkulačka, stopky, minutka, počitadlo kalorií, teploměr, automatická regulace zvuku, hlasitý odposlech, vestavěná baterka a stereo FM rádio, WAP, GPRS, HSCSD
Diskuze (23) Další článek: Nokia 2100: ještě větší lowend než Nokia 3310

Témata článku: Nokia, , , Nokia 5100, Nokia 6250, Barevný model, Barevný displej, A/B, ? Displej, Displej, Bar, Aktivní pohyb