Nokia 5100: na skálu i do jeskyně (krátké zkušenosti)

Před třemi měsíci jsem se rozhodoval, jaký si koupím nový mobilní telefon. Když jsem srovnal všechny současné telefony, zvítězila Nokia 5100, a to hlavně díky odolnému provedení. Zde je stručný článek popisující mé zkušenosti s mobilem.

Kamarád do nepohody

Na Nokii 5100 jsem se opravdu velmi těšil. Přinesl jsem ji domů a konečně vybalil. V krabici najdete kromě nabíječky i lehkou HF sadu, která rovněž umožňuje poslouchat vestavěné rádio. Dále je tu ještě speciální poutko a baterie, která je stejná jako u Nokie 6100. Už to není bílý kvádřík, je typu Li-Ion s kapacitou 720 mAh a bez problémů s ní můžete mobil používat i pět dní. Záleží na tom, jak hodně využíváte barevný displej, Javu nebo GPRS. Ukazatel stavu baterie není zrovna moc přesný. První čárka drží asi dva dny, ostatní ubývají velmi rychle.

Tip: Detailní recenzi Nokie 5100 včetně několika desítek fotografií naleznete v tomto článku

     
Cílové skupina Nokie 5100 je naprosto zřejmá, outdoorem je tento model živ

    
Říkejme mu baculatý kostlivec, konektor je chráněn gumovou krytkou

Baculatý kostlivec

Příjemně jsem byl překvapen zpracováním odolných krytů, které se překrývají, takže do zavřeného mobilu nemůže natéci voda. Jen mě překvapilo utěsnění otvorů pro reproduktor a mikrofon. Není zde žádná těsnící síťka jako u starší Nokie 5210, je tu prostě jen nekrytá díra do útrob mobilu. Je sice pravda, že vnitřek mobilu je také částečně odolný proti vodě, ale stejně se mi to zdá divné. Jinak co se týče odolnosti proti nárazům, mobil je opravdu dostatečně pevný.

  
Různá barevná provedení Nokie 5100

Displej v barvě 

Dalším překvapením byl displej. Má čtvercový půdorys, rozlišení 128 bodů v obou směrech a zobrazí 4 096 barev. Je stejný jako v modelech 6100, 6610 a 7250i. Kvalita pasivního displeje samozřejmě nedosahuje kvalit např. Samsungu S500, který má TFT a pětašedesát tisíc barev, na druhou stranu je stále nadprůměrná. Obrázková tapeta na displeji vypadá docela věrně. Jen je nutné používat světlé motivy, aby byly viditelné informace jako síla signálu a baterie nebo čas a datum. Novinkou u Nokie 5100 je teploměr, přičemž teplotu si můžete nechat zobrazit v horním řádku na displeji vedle hodin. Teploměr je celkem přesný.

 
Displej je opravdu dobrý, jasný a kontrastní, barevně věrný.
Nahoře je aktuální teplota.

Nabídka telefonu je graficky opravdu velmi povedená. Je stejná jako u ostatních Nokií, jen trochu pomalejší. Není to ale tak zřetelné, jako u některých jiných současných mobilů. Nabídka má celkem čtrnáct položek, přičemž ta poslední obsahuje funkce SIM Toolkitu. Další úrovně menu jsou klasické, položky máte vypsány pod sebou. V menu se lze pohybovat pomocí číselných zkratek. Je zde i možnost změnit barevné provedení menu, k dispozici máte celkem osm barev.

   

     

   

   

 Kompletní přehled ikon v menu bez SIM Toolkitu

  Nastavte si barvy menu. 

Rádio, teploměr i stopky

Co se týče funkcí, je na tom 5100 velmi slušně. K barevnému displeji patří MMS, které nejsou zrovna moc propracované. Při odesílání můžete do MMS přiložit jen jeden obrázek nebo fotku a nelze ani odesílat zvuk. Snad to napraví nový firmware. Dále zde máme klasické SMS, chat a obrázkové SMS. Do paměti telefonu se vejde 150 SMS a 50 obrázků. Při psaní můžete nastavit dvě velikosti písma. K dalším funkcím patří propracovaný kalendář, budík (není opakovaný), stereo rádio, kalkulačka, stopky, odpočítávání času, zmíněný teploměr, měřič kalorií a hluku a wap s podporou GPRS.

   
Píšeme MMS...

   
Píšeme SMS... 

Velkým plus je jistě podpora javových aplikací. V telefonu jsou nainstalované základní hry, které jdou naštěstí smazat. Aplikace a hry můžete stáhnout z wapu nebo nahrát přes kabel z počítače. Jste ale omezeni malou pamětí telefonu - asi 500 kB. Hry fungují téměř bez problémů a poměrně svižně.

   
Je libo nějakou hru? 

Dostáváme se k reprodukci zvuku. Reproduktor je hlasitý a čistý, je zde i možnost hlasitého odposlechu. Se zvukem také souvisí podpora polyfonního zvonění. Je sice jen čtyřhlasé, ale zní opravdu pěkně. Telefon má vibrační vyzvánění, které vibruje do rytmu melodie. Ale když vás někdo prozvoní, neuslyšíte to, protože telefon zvoní až po delší době.

 
Vestavěná svítilna se vám může hodit v kempu i jeskyni

Plusy a mínusy

+ odolné provedení
+ vestavěná svítilna (osvítí menší místnost)
+ možnosti personalizace (barevné kryty)

- gumová klávesnice
- absence Bluetooth
- paměť na aplikace a obrázky

Diskuse: jaké jsou vaše zkušenosti s odolnými telefony?

Diskuze (16) Další článek: Další chytrý telefon s Windows je od Asusu

Témata článku: Nokia, Nokia 5100, Kostlivec, Gumová klávesnice, Zkušenost, Odolné provedení, Odolný kryt, Jeskyně, Dobrý jas