Nokia 5100: odolný kostlivec (test)

Nokia 5100 je nový odolný telefon, který stejně jako předchůdce 5210 využívá konstrukčního řešení matrjošky. K tomu ale přidává nové funkce a možnosti a hlavně barevný displej. Dnešní recenze je ovšem trošku netradiční.

Jako matrjoška

Systém otevírání mobilu je převzat z modelu 5210 a opět tedy připomíná matrjošku. Nejprve je nutné sejmout spodní část krytu, poté horní. Oba kryty se překrývají, takže do zavřeného mobilu nemůže natéci voda, takže mobil by měl přežít nejen omytí vodou, ale také pád do kaluže nebo do mělké vody. Kryt je navíc dostatečně pevný, aby přežil i menší pády, případně „nakopnutí“.

 

Kryt má celkem čtyři otvory. Na spodní straně je to otvor pro datový konektor Pop-Port a nabíječku, ten je ale chráněn gumovou záslepkou, která je připevněna ke krytu, takže ji nemůžete ztratit. Druhý otvor je malá dírka reproduktoru nad displejem, dalším pak otvor pro žárovičky baterky (viz dále). Největší záhadou byl ten poslední – vede hluboko do mobilu. Jednoduchým pokusem byla nakonec odhalena i tohoto otvoru – je to vývod reproduktoru, který přehrává vyzvánění.

 
Vlevo vidíte jeden z úchytů.

Pod svléknutým spodním krytem se skrývá fikaně uchycená baterie. Nejprve je přes ni speciální tenký, ale pevný obal, který by měl podle všeho zabránit vodě, aby baterii poškodila; je to jakási druhá pojistka. Pod tímto obalem je stejná baterie jako u Nokie 6100, už to není bílý kvádřík jako obvykle. Když tento oba pomocí úchytu odklopíte, malinké „nožičky“ baterii podeberou a vysunou ven. Chytré. Baterie je typu Li-Ion s kapacitou 720 mAh a bez problému s ní můžete používat mobil i pět dní.

 

Infra jen s naháčem!

Podle specifikací má 5100 i infračervený port. Ovšem na krytu není nikde žádné okénko, kudy by mohl koukat na svět. Proto jsem přiblížil mobil k infraportu notebooku a pomalu s ním otáčel a čekal jsem, až se mobil „chytí“. Nic. Po chvílí jsem zkusil totéž, ale s nahým mobilem, bez krytu. A hle, infra je na horní straně u baterky. Pokud tedy chcete komunikovat s počítačem přes červené přenosy, musíte sejmout kryt, což je docela nepraktické. Kabel v tomto případě poslouží lépe. Přesto podle manuálu by v místě infra měl být kryt „průhledný“. Snad budete mít větší štěstí než já. 

Ve všech rozích mobilu jsou otvory pro poutko stejně jako na 5210. Slouží k připevnění speciálního úchytu na opasek, které se dodává v základním balení. Používají jej některé dívky na výše zobrazených obrázcích. Součástí balení nebude tedy šnůrka na krk, ale právě toto „pouzdro“. Z dalšího příslušenství uvedu např. datový USB kabel, foťáček, běžnou bondovku, stereo sluchátka k rádiu nebo lehkou sadu do auta.

Klávesnice: gumová a tvrdá

Klávesnice je kompletně z měkké bílé gumy, což je velký rozdíl oproti 5210, kde byly klávesy z tvrdého stříbrného plastu. Tlačítka jsou tuhá, zejména ovládací prvky, takže pro stisk musíte vyvinou dostatek síly. Takové psaní textovky tak není příliš pohodlné, asi nejlépe (nejlehčeji) se mačkají klávesy v prostředním sloupci.

 

Poznámka: Klávesnice není součástí krytu jako u 5210, ale dá se vyjmout. Pokud bude k dispozici jiná, lepší, doporučuji vyměnit. 

Ovládací prvky mobilu jsou stejné jako u Nokií řady 6100, 6610 a 7210, základem jsou čtyři kurzorové klávesy nahoru, dolů, vlevo a vpravo, dále dvě funkční klávesy a zelené a červené sluchátko. Funkční klávesa, zelené (červené) sluchátko a levá (pravá) kurzorová klávesa jsou fyzicky umístěné na jednom tlačítku, takže se občas „umáčknu“. Zejména se sluchátky je problém, jsou zapuštěná, takže je lepší je mačkat nehtem.

Posviťte si na cestu

V pohotovostním stavu slouží levá funkční klávesa pro vstup do menu, pravá funkční klávesa do menu telefonního seznamu, pohyb dolů vás dostane do seznamu, pohyb vlevo spustí editor nové textovky a pohyb vpravo zobrazí měsíční přehled kalendáře. Tyto funkce jsou zcela stejné jako u tria mobilů 6100, 6610 a 7210.

5100 má ovšem jednu specialitu – když se podíváte na obrázek horní strany, uvidíte zde dvě malé žárovičky. Ano, 5100 má baterku, která začne svítit po stisku kurzorové klávesy nahoru. Pokud stisknete klávesu jednou, bude svítit tak dlouho, dokud ji budete držet. Pokud ji stisknete dvakrát rychle za sebou, bude svítit bez držení a vypnete ji opětovným stiskem této klávesy. Světlo je bílé a má poměrně dobrou intenzitu. Baterka se vám může hodit v kempu, v jeskyni nebo třeba když vypnou doma elektrický proud.

 

Škoda, že klávesnice není stejná nebo alespoň podobná jako na modelu 5210, kde se mi psalo opravdu skvěle. Na 5100 jsem měl po několika zprávách otlačený palec.

Témata článku: Nokia, , Nokia 5100, Nokia 6250, Nokia 6610, Samsung S100, Stejná baterie, Kost, Matrjoška, Gumová klávesnice, Kostlivec, Test, Speciální úchyt, Dobrý jas