Nokia 5210: povedený lowend do nepohody

První novou Nokií, která byla uvedena na včerejší tiskové konferenci, je 5210. Už z názvu je jasné, že patří do rodiny stylových telefonů, které jsou dostupné většině uživatelů. Výměnné kryty jsou samozřejmostí, stejně jako integrovaná anténa. Co dalšího může novinka nabídnout?

Nokia 5210 je asi nejvíce podobná modelům 3310 a 3330, má však odlišné ovládání. Zdá se, že Nokia i u lowendových modelů opustila populární NaviKey a používá klasické dvě funkční klávesy, šipky nahoru a dolů a tlačítka s telefonky pro příjem a položení hovoru. Toto ovládání se na první pohled může zdát složitější, ve skutečnosti je podstatně intuitivnější a podle mého názoru i lepší.

Celý mobil je podle Nokie „obalen“ do měkkého materiálu, díky němuž by nemělo vadit, když vám vypadne z kapsy. Nokia totiž předpokládá, že mobil budou používat zejména aktivní lidé, kteří běhají, skákají a … padají. Mobil také můžete v pohodě omýt, když vám na něj stříkne bláto. Prostě takový outdoorový mobilek.

Konečně prcek

Velikost mobilu je příjemná (je menší než 3310) a podle nejnovějších trendů nemá anténu. Ani hmotnost není k zahození a poprvé se lowendový mobil Nokie dostává pod sto gramů. Toho je dosaženo tím, že mobil nemá baterii typu Ni-MH, jak bylo doposud zvykem, ale Li-Ion. Ta zatím byla k vidění jen u dražších modelů. S touto baterií dosahuje sice nižší pohotovosti, ovšem o tu dnes zase až tolik nejde; tři dny bohatě stačí.

Kromě klasických funkcí jako kalendář nebo WAP umí mobil konečně zamknout automaticky klávesnici po určitém čase. Pokud ji chcete odemknout, musíte zadat kód. Je to podobné jako uzamykatelný šetřič displeje na nových mobilech Siemens. I když to Nokia uvádí jako novinku, ztišit příchozí hovory už umí i taková Nokia 6210; na tom tedy nic převratného není. Co mi však trošku vadí, je absence GPRS; wapování přes GPRS je velmi pohodlné a svižné a ti, kdo to zkusili, se ke klasickým datům asi těžko vrátí. Zvláštní také je, že mobil má infraport, což je v tomto segmentu nevídané. I právě proto chybějící rychlá data zamrzí, mobil totiž umí komunikovat jen rychlostí 14,4 kb/s.

Plno různých blbinek

Protože pětková řada patří mezi mobily pro zábavu, není divu, že v 5210 najdeme takové blbinky jako teploměr (měří teplotu venku), čínský lunární kalendář (opravdu netuším, jak může vypadat), editor obrázků, které lze následně posílat v textovce, možnost stahovat obrázky přes SMS a WAP (to umí dnes i Ericssony), proměnné podsvícení displeje závislé na vibracích - když někdo volá, mobil vibruje do rytmu a k tomu všemu ještě bliká displej; je to prostě jako malá diskotéka. Nechybí ani pět klasických her: Snake II, Space Impact, Pairs II, Bumper a Bantumi a také mobilní SMS chat, stejný, jako má např. 5510 nebo 3330 a dlouhé textovky.

Na trhu by se Nokia 5210 měla objevit začátkem prvního čtvrtletí příštího roku a cena se snad vejde pod deset tisíc. A i když bude vysoká, věřím tomu, že se najde dost lidí, kteří si tento mobil koupí. Nokia se totiž umí perfektně trefit do vkusu a potřeb šírokých mas.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Nokia 5210
  • Sítě: 900/1800 MHz 
  • Rozměry: 105,5 x 47,5 x 22,5 mm
  • Hmotnost: 92 g se standarní baterií Li-Ion
  • Baterie: Li-Ion 750 mAh 
  • Pohotovostní doba: 60 - 170 h 
  • Doba hovoru: 2 h 20 min - 3 h 50 min 
  • Displej: až pět řádků, oranžové podsvícení
  • Paměť: 250 pro jména, 100 pro poznámky v kalendáři
  • Zvonění: 35 + 7 vlastních, vibrace (rytmické podsvícení v závislosti na vibracích)
  • Barvy: Burned Orange, Thirsty Blue, Wave Blue, Flushed Yellow, Weathered Green
  • Funkce, které mobil podporuje: čas, datum, budík, stopky, minutka, kalkulačka, dlouhé textové zprávy, WAP, SIM Toolkit, hlasové vytáčení (10), kalendář, profily vyzvánění, filtrování hovorů, přiřazení vlastního zvonění kontaktům, datové přenosy, hardwarový modem, infračervený port, synchronizace s PC, automatické zamykání klávesnice, MMS
  • Funkce, které mobil nepodporuje: GPRS, HSCSD, vícepoložkový seznam, hlasový záznamník, Bluetooth, e-mailový klient
  • Zábavní funkce: pět her, termometr (teploměr), editor obrázků, čínský lunární kalendář

 

Diskuze (78) Další článek: 19.11.2001 23:30 Kolik bodu lze nahrát v "morseovce" a kolik bude potřeba na postup do finále?

Témata článku: Nokia, , Nokia 5210, Nokia 6210 Navigator, Low, Záznam bluetooth