Nokia 5310 XpressMusic: hudební štika (test)

Na trh přichází později než její sestra 5610, je méně vybavená a jednodušší. Přesto má něco, čím si vás získá.
Kapitoly článku

U funkcí pro telefonování se dostáváme k dalšímu rozdílu, který staví 5310 mírně pod svou starší sestru. Podporuje čtyři pásma GSM, ale nezavoláte si s ní v sítích UMTS. Telefonní adresář pojme už 2 tisíce kontaktů, stejně jako všechny Nokie Series40 páté generace. Bohužel ani tato verze neodstranila nešvar hloupých Nokií, který mi hodně vadí, a tím je nemožnost zapamatovat si původně nastavený profil po přechodu z tichého režimu. Vždy, když podržíte křížek a tichý profil deaktivujete, automaticky skočíte do profilu Normální a změnu na svůj personalizovaný musíte následně provést v menu. U symbianových Nokií to lze vyřešit editací profilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro psaní zpráv nebo MMS využívá 5310 univerzální editor, který po přidání multimediálního obsahu do textu (obrázek, fotografie, video, zvuk) automaticky zprávu přeznačí jako MMS. Pro text lze nastavit tři velikosti písma, tady je ale ve srovnání s 5610, která má přece jen o chlup větší displej, nejmenší font natolik drobný, že by mohl lidem se slabším zrakem činit problémy. Pokud ale nejmenší písmo použijete, vejde se vám při psaní SMS na displej až deset řádků textu. Editor samozřejmě nezkracuje zprávy s českou diakritikou, odtud by se mohly symbianové Nokie učit.

Ještě víc hudby

Nokia 5310 XpressMusic je zejména hudební telefon, proto byla velká pozornost věnována právě reprodukci hudby. K funkcím přehrávače nebo FM rádia se nejsnáze dostanete přes speciální hudební klávesy po levé straně displeje. Vysouvací Nokia 5610 má k tomuto účelu do stran posuvné tlačítko NaviSlide, u 5310 se spustí naposledy používaná funkce. Pokud chcete, aby hudební klávesy ovládaly právě tu druhou, musíte provést změnu privilegia v nabídce. Ostatní zůstává stejné jako v 5610 – přehrávání na pozadí, nastavení ekvalizéru se čtyřmi předvolenými profily a dvěma vlastními, třídění hudby a tvorba seznamu písniček, i několik nastavitelných vzhledů přehrávače.

Rádio má k dispozici opět několik nastavení vzhledu a možnost zobrazit informace z RDS. Spustí se pouze po připojení sluchátek, jejichž kabel poslouží jako anténa. Poslouchat FM vlny můžete i z reproduktoru. Ten, který je umístěn nad displejem, slouží pouze pro hovory. K přehrávání písniček jsou určeny dva malé reproduktory na zadní straně. Jejich zvuk je ostrý, s výškami nemají problém, při hlubších basech (poslední album Paula Van Dyka „In Between“) začínají lehce chrastit. Když mobil leží na rovné ploše, zvuk je zadušený, protože zadní kryt až příliš těsně přiléhá k podložce a zvuk nemá kudy „uniknout“. Maximální hlasitost reproduktorů je dostatečná.

S dodávanými sluchátky je poslech průměrný, dobrého hudebního zážitku se dá ale dosáhnout s bezdrátovými sluchátky s využitím stereo Bluetooth. Vyzkoušeno s headsetem Nokia BH-604.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí přehrávače • přehrávání videa

Zatím téměř ve všech oblastech srovnání dvou nejnovějších Nokií XpressMusic vycházela 5310 jako ta slabší. Je čas, aby srovnala skóre. Disponuje o 10 MB větší vestavěnou pamětí a k ještě většímu množství archivované hudby poslouží dodávaná 2GB paměťová karta microSD. Osobně tuto možnost velmi vítám, stačí několik dvouhodinových setů oblíbených DJs a gigabyte paměti, který dostáváte navíc oproti 5610, je zaplněn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stereo sluchátka se sponou a dálkovým ovládáním • přiložená 2GB paměťová karta microSD

Pro uložení dat je tedy místa dost, jak je ale do Nokie dostat? Standardem se pomalu stává datový kabel s konektorem microUSB, který najdete v balení. Použít můžete Bluetooth 2.0 s profilem A2DP nebo některou technologii přenosu ze sítě. Jak už jsme si řekli, 3G tato hudební Nokia neumí, vystačit si musíme s GPRS nebo EDGE, obojí třídy 11. V telefonu najdete hned dva prohlížeče internetových stránek. Vestavěný Web a Java aplikaci Opera Mini ve verzi 3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náhled na kalendář • instalované Java aplikace

O zábavu se postarají tři předinstalované hry: stavba města City Bloxx, hádání písniček Music Guess nebo nokiácká klasika Had 3D. Proti 5610 tedy jedna hra ubyla, nezahrajeme si závodní Rally 3D.

Fotoaparát – aby se neřeklo

Ochuzena byla 5310 i v případě fotoaparátu. Spokojit se musíme se 2 Mpx, přisvětlení diodou ani automatické ostření nečekejte. Nastavit se dá pouze vyvážení bílé, rozlišení (maximálně 1 600 × 1 200 pixelů) a jemnost snímku. Pohrát si můžete s pár efekty, nastavit samospoušť a tím funkce fotoaparátu končí. Použít se dá i jako pořizovač krátkých videoklipů, maximální rozlišení je v tomto režimu proti 5610 sníženo na 176 × 144 obrazových bodů.

Klepněte pro větší obrázek
Nechráněná čočka fotoaparátu 

Čočka fotoaparátu na zadní straně vyčnívá asi 1 mm nad povrch krytu, není nijak chráněna, takže jí časem hrozí poškrábání. Fotografie nijak nevybočují z průměru snímačů této kategorie, vzhledem k absenci autofocusu nebo alespoň makro režimu fotoaparát není vhodný pro pořizování detailních snímků a fotografování textu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předvánoční atmosféra v obchodních domech • exteriér • noc
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro makro snímky se fotoaparát nehodí
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka efektů

Pro koho?

Nová hudební Nokia 5310 je zacílená zcela jasně. Oblíbí si ji hlavně mladí lidé se zalíbením v muzice, kteří dávají přednost modernějšímu designu telefonů. Největší konkurence se paradoxně objevuje ve vlastních řadách, ve vybavenější, ale zase objemnější XpressMusic 5610. Kdo čekal na hudební telefon klasické konstrukce, nezaváhá. Ostatní musí zvážit, co od telefonu očekávají a které provedení jim bude víc vyhovovat.

5610 má větší displej, lepší fotoaparát a zvládá 3G. Ve prospěch 5310 zase mluví rozměry a hmotnost, větší paměťová karta, 3,5mm jack na sluchátka a nižší cena. Ta je ale přesto nastavena docela vysoko na 7 a půl tisíce korun. V některých obchodech je Nokia 5310 XpressMusic k dostání už dnes, oficiální prodej by měl být podle Nokie zahájen až v lednu 2008.

Nokia 5310 XpressMusic ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 103,8 × 44,7 × 9,9 mm; 70,2 g
  • displej: QVGA, 16 milionů barev, aktivní TFT, úhlopříčka 2 palce
  • fotoaparát: 2 Mpx, čtyřnásobný zoom
  • paměť: vnitřní paměť 30 MB + paměťová karta microSD, 2GB karta v základním balení
  • sítě a datové přenosy: GSM 850/900/1 800/1 900 MHz, GPRS, EDGE
  • hudební funkce: hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC+, WMA); FM rádio s RDS, 3,5mm jack
  • další funkce: internetový prohlížeč, e-mailový klient, přehrávání videa, Java
  • připojitelnost: Bluetooth 2.0, microUSB
  • výdrž: pohotovostní režim 300 hod., doba hovoru 324 min., baterie BL-4CT 860 mAh
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah balení

Plusy a mínusy

+ výborný displej
+ malé rozměry
+ hudební funkce

– neumí 3G
– horší fotoaparát
– vyšší cena

Témata článku: Nokia, , Nokia 5310 XpressMusic, Nokia 5610 XpressMusic, Používaná funkce, Největší konkurence, Hádání, Test, Šedá černá, Vinyl, Nejmenší písmo, Hud, Malý otvor, Tichý profil, Číselná řada, Profil normální, Optimální velikost, Zpracovaná klávesnice, XpressMusic, Velká pozornost, Štika, Čtyřnásobný zoom, AR-HUD, Následující recenze, Moderní vzhled