Nokia 5.4 posílí střední třídu. Slibuje dvoudenní výdrž a kinematografické zážitky

Výrobce Nokií, společnost HMD Global, stihne ještě před Vánocemi jednu produktovou premiéru. Finská firma představila nejnovější model střední třídy Nokia 5.4. Má zacílit na ty, kdo nechtějí za chytrý telefon utratit jmění, ale požadují slušnou výbavu, kvalitu zpracování a pravidelné aktualizace softwaru. Do prodeje zamíří novinka s cenovkou okolo pěti tisíc korun, dostupnost pro český trh výrobce ještě upřesní.

Nokia 5.4 opět sází na prověřený „skandinávský“ design. Telefon má elegantně zaoblené tvary, kruhový modul fotoaparátu a přichází ve dvou příjemných barvách – tmavě modré a fialové. Záda jsou vyrobena z plastu s vroubkovanou texturou. Tento povrch maskuje otisky a navíc vytváří pod zdrojem světla zajímavé odlesky. Podobné zpracování nabízí i již prodávaný nižší model Nokia 3.4. Čtečka otisků je stejně jako u něj umístěna do středové osy zad.

Natáčení ve formátu 21 : 9

IPS displej s průstřelem pro 16MPx selfie kameru narostl na úhlopříčku 6,4 palce, ale stále má pouze HD+ rozlišení. To už je v dané cenové kategorii hraniční hodnota, spousta konkurence už nabízí Full HD+. Nižší rozlišení se ale může příznivě odrazit na výdrži baterie. Ta disponuje kapacitou 4 000 mAh a výrobce slibuje až dva dny bez nutnosti dobíjení. Výkon dodá procesor Snapdragon 662, vyrábět se budou hned tři paměťové verze (4 + 64, 6 + 64 a 4 + 128 GB). Která z nich bude dostupná u nás, v tuto chvíli ještě nevíme.

Čtyřnásobný zadní fotoaparát nabídne rozlišení 48 + 8 + 2 + 2 Mpx, kromě primárního objektivu bude k dispozici širokáč, makro a snímač hloubky ostrosti. Fotoaparát v režimu kamery přinese do střední třídy netradiční funkci – natáčení kinematografickým způsobem v poměru 21 : 9 s 24 snímky za sekundu s možností dodatečného filmového „dobarvení“ natočeného videa. Ve výbavě nechybí NFC, 3,5mm jack, USB-C a FM rádio. Wi-Fi je pouze jednopásmová (2,4 GHz). Telefon se začne prodávat s Androidem 10, slíbena je brzká aktualizace na verzi 11.

Diskuze (6) Další článek: T-Mobile jde proti proudu. Podpoří aktivity, které vytáhnou lidi od počítače

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , , , , , , Full HD +, Kamera, Otisk, Výbava, SLI, Třída,