Nokia 5500 Sport: dovede vás k lepším výkonům (velký test)

Pokud si vás nezíská kombinace nejnovějšího operačního systému Symbian a odolného těla, podlehnete unikátnímu dotykovému ovládání, vestavěným funkcím pro zlepšení vaší fyzické kondice nebo nástroji, který vám bude předčítat příchozí textové zprávy. A to zdaleka není vše, čím dokáže nejmenší symbianový smartphone Nokia 5500 Sport zaujmout. 4× video!

Symbian jak jej známe

Neobvyklé rozlišení hlavního displeje nijak neomezuje zobrazovací schopnosti. Jen místy si všimnete rozdílů v použitém fontu. Pohotovostní displej je rozdělen do dvou základních sekcí. Horní stavovou část, v níž najdete informace o operátorovi, paketových přenosech, síle signálu, úrovni nabití baterie a čase příp. aktivním vyzváněcím profilu. Dolní část je buď prázdná nebo ji vyplňuje aktivní pohotovostní režim.

Až šest ikon zobrazených v aktivním pohotovostním režimu si zvolíte v nastavení telefonu. Pod ikonami vám bude aplikace zobrazovat aktuální záznamy z kalendáře, nedokončené úkoly a aktuální skladbu vestavěného hudebního přehrávače. Klepnutím na položku otevřete seznam záznamů příp. hudební přehrávač. Přímo z hlavního displeje lze také redukovat hlasitost přehrávání. Prakticky libovolnou akci pro vás podle nastavení udělá pravé a levé funkční tlačítko.

 
Hlav. obrazovka bez aktivního poh. režimu (APR) • s APR • přiřazení funkcí ikonám a klávesám

Nepoužíváte-li aktivní pohotovostní režim, lze každému směru navigační klávesy přiřadit jednu funkci. Přesto ale budete o jedno tlačítko ochuzeni, protože na rozdíl od ostatních symbianových smartphonů, Nokii 5500 chybí tzv. multimediální klávesa.

Všimli jste si roztříštěného okraje u digitálních hodin na pohotovostním displeji? Pak vězte, že na vině nejsou netradiční rozměry displeje, ale font použitý pro zobrazování textů. Důkazem budiž odkaz na recenzi Nokie N80, kterou trápí stejné problémy.

Rychlý sporťák

Čas na pohotovostním displeji si můžete nechat aktualizovat přímo od operátora. Při cestování se tak nemusíte starat o zjišťování časových posunů – o to se postarají provozovatelé mobilních sítí. I tuto službu ale musí operátor podporovat. Zda automatické nastavení hodin provede některý z českých operátorů se nám nepodařilo zjistit.

Hlavní nabídku lze zobrazit jako matici nebo seznam. Na jednu stránku se vejdou 3 × 3 ikony. Pro rychlou volbu lze použít stejně rozestavěné číslicové klávesy, nabídku lze opět přeskládat a využít složky. Nabídka je cyklická, nezarazí se na spodním řádku, ale skočí opět nahoru – a obráceně. Ikony jsou pěkně prokreslené a vyhlazené. Další možností, jak spustit aplikaci, je využít hlasové ovládání, které bez učení rozpozná všechny vestavěné funkce.

   
Různé úrovně nabídek

Celkový design prostředí telefonu se dá přizpůsobit prostřednictvím grafických témat – motivů. Stejně jako u aplikací ale ani ony nejsou kompatibilní a starší témata není možné použít. Dva motivy v telefonu a dva na kartě jsou připraveny už od Nokie, nepatří však mezi nejlepší.

 
Prostředí lze přizpůsobit grafickými tématy (na snímcích originální témata Nokie)

Nové aplikace se stejně jako u posledních modelů objevují ve složce Mé vlastní, odkud je lze ale posléze přesunout třeba do kořenové složky. Červené tlačítko opět zavírá programy, takže když je chcete nechat běžet na pozadí, musíte se na hlavní displej dostat jinak – například dvojím stisknutím tlačítka pro vstup do nabídky.

Opravdu příjemně mě překvapila rychlost, s jakou telefon reaguje na podněty uživatele. Subjektivně se mi zdá Nokia 5500 rychlejší než předchozí typy N70 nebo 6681. Práce s menu, adresářem i zprávami je příjemně svižná, v jednodušších operacích dokonce stejně rychlá jako „hloupé“ telefony platformy S40.

Trochu záhadou je nejen pro mě velikost paměti. Oficiální stránky hovoří o tom, že telefon ukrývá 64 MB vnitřní úložiště. Když si ale ve správci souborů zobrazím detailní výpis místa k dispozici, telefon hlásí jen 10 MB. Stejný údaj je uveden i na webu Forum Nokia. Zbytek si pro sebe nejspíše ukrojí operační systém. Nástrojů pro diagnostiku paměti příliš mnoho není, FileExplorer mi ale dává za pravdu v tom, že systémový disk Z má velikost celých 37 MB. 37 + 10 je ale 47, a tak mi stále nejde na rozum, kde se chybějících 17 MB schovává.

 Tak jak je to s tou pamětí?

Spolu s telefonem je v balení přikládána paměťová karta typu microSD o kapacitě 64 MB. S paměťovými možnostmi se tedy Nokia příliš nepředvedla a budete-li si chtít užít např. hudby opravdu naplno, budete muset investovat do další paměťové karty.

S fotkami to příliš neumí

Čočka pro snímání objektů je umístěna na zadní straně telefonu bez jakýchkoliv doplňků v podobě blesku či autoportrétového zrcátka. Chráněna je jen vrstvou průhledného plastu. Nokia 5500 Sport dostala do vínku dvoumegapixelový fotoaparát – maximální rozlišení fotografií je tedy 1 600 × 1 200 bodů. Kromě nejvyššího rozlišení nabízí aplikace dvě menší velikosti – 1 152 × 864 a 640 × 480 bodů. U každé velikosti si dále můžete vybrat tři stupně kvality, výchozí název uloženého snímku a paměť, do níž bude uložen.

Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný fotoaparát

 
Hlavní okno • nastavení • funkční možnosti • vyvážení bílé

Samotná aplikace pro fotografování je ve srovnání s Nokií N80 značně ořezaná a připomíná spíše starší smartphony. Vůbec tedy nehledejte funkce jako vyvážení expozice před pořízením snímku (vybrat můžete jen ze čtyř připravených hodnot vyvážení bílé), autofocus nebo nastavení typu scény. Mezi dostupnými volbami je jen režim šero, sekvence, samospoušť, vyvážení bílé a barevný tón.

Čtyřnásobný digitální zoom přibližuje ve dvanácti krocích. Pokusy o makrosnímky nebo fotografování textových polí skončily rozmazanou ostudou. Z fotografií přečtete jen větší titulky, z obyčejného novinového fontu nebudete mít nic. Úpravy snímků v telefonu budou možné jedině s nějakou doinstalovanou aplikací.

Prohlédněte si ukázkové fotografie pořízené telefonem:
   
   
  
    

Práce s videozáznamy je velmi podobná fotografování. Do formátu 3GP uloží telefon video o maximálním rozlišení 176 × 144 bodů, alternativou pro MMS je menších 128 × 96 bodů. V hůře osvětlených prostorách přijde vhod jednoduchý režim šero, upravit lze vyvážení bílé a barevný tón, pro úsporu místa v MMS lze deaktivovat záznam zvuku, během nahrávání můžete obraz zoomovat. To jsou všechny možnosti videokamery, více jich nenajdete.

Prohlédněte si ukázkové video pořízené telefonem:


V další kapitole hudba, zvuk a telefonování

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5140i, Nokia 5500 Sport, Nokia N72, Siemens M65, Siemens M75, Siemens ME75, Velký test, Stisknuté tlačítko, Sportovní režim, Časový posun, První příčka, Názorná ukázka, Chytrá nokia, Zobrazovací vlastnost, Osobní nastavení, Velký, Šroubek, Lep, Výkon, Okamžité přepínání