Nokia 5500 Sport: první smartphone v gumě a oceli (představení)

Nokia dnes představila nový mobilní telefon 5500 Sport. Je to smartphone postavený na Symbianu S60 s displejem o netypickém rozlišení 208 × 208 bodů. Odolnost není stoprocentní, telefon není obrněný, ale měl by odolat prachu a cákancům.

Nokia právě představila vůbec první odolný smartphone. Jeho plný název zní Nokia 5500 Sport. Je postaven na systému Symbian S60, přičemž čtvercový displej má netypické rozlišení 208 × 208 pixelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Nokie 5500 Sport

Se žlutou linkou na čele

Přesné rozměry těla telefonu jsou 107 × 45 × 18 milimetrů a váží 103 gramů. Rám konstrukce je vyroben z nerezavějící oceli, vnější pláště jsou pogumované a spáry pečlivě uzavřeny. Neměl by se tak dovnitř dostat ani prach, ani drobné kapky vody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé obrázky z oficiálního blogu Blogs.S60.com

Design telefonu je zajímavý. Originálním prvkem je žlutá linka obepínající displej. Ta končí uprostřed bloků funkčních kláves a její konce pracují jako další tlačítko. Zatím není jasné která, ale některá z tlačítek na telefonu by měla fungovat jako přímé vstupy do funkcí klasického telefonu, hudebního přehrávače a sportovního režimu.

Doplněno: Podle prvních zkušeností redaktorů ze serveru Blogs.S60.com je nový odolný smartphone vyroben z opravdu kvalitních materiálů, navíc v tmavé barevné variantě působí naživo velmi hodnotně. Dále doplním, že tlačítko pro přepínání aplikací je na pravém boku telefonu, hudební přehrávač i režim pro sportování jsou aktivní stále, běží na pozadí současně se samotnou aplikací telefonu. S podobným řešením jsme se setkali třeba už u modelu N91.

Zajímavé je podsvícení hlavního ovládacího prvku - když je aktivní klasický režim telefonu, je bílé. Červeně se podsvítí ve sportovním módu, a když posloucháte muziku, je podsvícení zelené.

 
Základní displej • nabídka je přizpůsobena čtvercovému displeji do matice 3×3

V módu určeném pro sport umí 5500 měřit spálené kalorie, rychlost chůze či běhu, vzdálenosti apod. Nejspíš nebude chybět aplikace pro akurátní životosprávu. Nokia 5500 umí počítačovým hláskem předčítat text. Takže i když budete cvičit, můžete si nechat hlásit stavy kalorií, a při zavalení prací v kanceláři třeba nechat přečíst příchozí zprávu bez toho, abyste telefon drželi v ruce.

Na muziku myslíme

Nezapomnělo se na funkce hudebního přehrávače. Spolu s mobilem budou v krabici i sluchátka HS-29 s dálkovým ovladačem na kabelu. Telefon si poradí s formáty AMR, WMA, MP3, AAC a eAAC. Baterie by podle údajů výrobce měla být schopná živit telefon energií při přehrávání hudby až po dobu deseti hodin.

Písničky se do telefonu dostanou snadno a rychle, to díky podpoře Mass Storage. Je pro ně připraveno úložné místo v podobě slotu pro paměťové karty microSD. Nokia zatím neprozradila, jakou kapacitu hodlá k telefonu přibalit.

 
Sportovní režim • hudební přehrávač

Na zádech nese nová 5500 optiku 2Mpx fotoaparátu. Kromě maximálního rozlišení 1 600 × 1 200 obrazových bodů nabídne i záznam videa v rozlišení 176 × 144. Zatím netušíme, jestli bude k dispozici kompenzace expozice a podobné funkce.

Pro komunikaci s okolím je připravena podpora GPRS i EDGE, obojího ve třídě 10. Na krátké vzdálenosti poslouží infraport a Bluetooth. Hry budou zábavnější při využití funkce pohybového senzoru.

Telefon se dostane do prodeje v létě a oficiální cena byla stanovena na 300 eur. U nás ji odhadujeme na deset tisíc korun.

Diskuze (33) Další článek: Operátoři snižují ceny za roaming. Všichni. Čím to?

Témata článku: Nokia, , Nokia 5500 Sport, Pře, Představení, Plný název, Netypické rozlišení, Klasický režim, Ocel, První smartphone, Smartphone, SMA, Sportovní režim, Spor