Nokia 5610 XpressMusic: spousta muziky (test)

Je určený hlavně pro hudbu, ale jistě nadchne i ostatní uživatele. Otestovali jsme zřejmě další bestseller značky Nokia.
Kapitoly článku

Pětka pro hloupé telefony

Nokia svoji inovovanou Series40 páté generace použila již v několika telefonech z poslední doby. První vlaštovkou s tímto rozhraním byla 7500 Prism, pak dvojice 6500 classic a slide. Písmo na hlavním displeji může mít prakticky libovolnou barvu. Nehrozí tak jeho zánik na popředí tmavé tapety. Z hlavní obrazovky díky posuvné klávese můžete lehce a rychle vyvolat obrazovku rádia nebo přehrávače.

I jednotlivé směry navigačního tlačítka mohou vykonávat jakoukoli funkci. Na hlavním displeji pak může být zobrazen kříž s ikonkami, který prezentuje, jaké funkce jsou jednotlivým směrům přiřazeny. Nechybí ani aktivní pohotovostní režim.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktivní a pasivní pohotovostní displej • spořič obrazovky • rychlé volby kurzoru 

Hlavní nabídku telefonu je možné zobrazit čtyřmi způsoby: jako matici ikon s popisky nebo bez popisků, jako seznam nebo formou záložek. Nejlepší je matice bez popisků, při tomto způsobu zobrazení se totiž na displej vejdou všechny ikony. U režimu záložek lze zas efektně přistupovat k nabídkám druhé úrovně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídku lze zobrazit ve čtyřech provedeních

Velmi praktické je inteligentní hlasové ovládání, ke kterému nemusíte nahrávat své hlasové poznámky a kterým lze aktivovat mnoho funkcí. Firmware telefonu lze uživatelsky aktualizovat přímo přes GSM síť. Nová verze se stáhne přes datové přenosy a ihned nainstaluje. Počítač není potřeba. Potěšila mě také možnost kopírovat text mezi jakoukoliv aplikací. Část SMS zprávy si tak snadno zkopírujete třeba do kalendáře. Telefon reaguje na všechny povely prakticky ihned, i spouštění fotoaparátu je oproti některým mobilům téměř okamžité.

Telefonování na jedničku s hvězdičkou

U S40 páté generace dosáhla aplikace pro telefonování téměř dokonalosti. Telefonní seznam byl zvětšen a má tak nyní kapacitu dva tisíce jmen. Ke každému kontaktu můžete uložit mnoho údajů. Jméno je rozděleno na křestní jméno a příjmení. Díky tomu odpadnou problémy při synchronizaci telefonu s Outlookem. Kontakty lze odlišit rozdílnými vyzváněcími melodiemi a ke každému přidat obrázek nebo videoklip, který se zobrazí, pokud vám dotyčný zavolá. K dispozici je i hlasité handsfree. Co mně osobně velmi potěšilo je možnost nahrát probíhající hovor. Délka záznamníku je přitom omezena na celou jednu hodinu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tradičně propracovaný adresář kontaktů

Telefonní seznam zobrazuje kontakty uložené v telefonu, na SIM kartě nebo obojí společně. Vyhledávání mezi nimi probíhá postupným psaním. Možnost zvětšení písma jistě přijde vhod osobám s horším zrakem. Aby toho nebylo málo, kontakty se dají roztřídit do skupin, podle nichž můžete filtrovat hovory. Funkci Push to Talk, kterou Nokia implementuje téměř do všech svých telefonů, najdete i v 5610.

Telefon pracuje v sítích GSM na frekvencích 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Jedná se tedy o quadband. Kromě GSM ovšem dokáže využít i sítě třetí generace – UMTS – na frekvencích 2100 a 850 MHz. Pokud voláte protějšku vybavenému 3G telefonem, můžete zkusit videohovor, přední QVGA kamerka je určena k tomuto účelu. Hodnota SAR pro použití přístroje u ucha je 1,14 W/kg.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K videohovorům slouží malá VGA kamerka na přední straně

Přístroji chybí separátní vypínací tlačítko, které sloužilo i pro rychlé přepínání vyzváněcích profilů. Mobil se zapíná/vypíná delším podržením červeného tlačítka. S profily si musíte poradit klávesovou zkratkou. V telefonu je jich celkem sedm, díky nim můžete mimo jiné filtrovat hovory. Každý profil lze aktivovat i dočasně s nastavením doby, kdy má vypršet. Jeden z profilů má název Letadlo a po jeho aktivaci se zcela odpojí vysílací modul telefonu. Všechny další funkce ale zůstanou v provozu. Jelikož je tento mobil určen především jako hudební přehrávač, jistě se bude hodit. Telefon zvládne vyzvánět čtyřiašedesátihlasou polyfonií nebo jakýmkoliv souborem ve formátu MP3, AAC, WMA a AMR.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Profily • jeden z nich využijete i v letadle

Kvalita zvuku během hovoru je velmi dobrá. Hlas je zřetelný, dobře prokreslený. Stejně tak ani protistrana nezaznamenala žádné neduhy spojené s mikrofonem.

Jeden editor vládne všem

V telefonu najdete jen jeden editor pro společnou tvorbu textových i multimediálních zpráv, který obsahuje lištu pro vložení obrázku, videa, vizitky, poznámky z kalendáře apod. Jakmile takovýto objekt do zprávy vložíte, automaticky dojde ke změně na zprávu MMS. Ručně lze typ zprávy změnit pomocí kontextové nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Společný editor pro SMS a MMS

Editor nabízí tři velikosti písma, přičemž nejmenšího fontu se na displej vejde deset řádků při čtení, resp. devět během psaní. K dispozici je slovník T9, který dokáže v případě potřeby diakritiku ořezat. Maximální délka textové zprávy je tisíc znaků. Od tohoto čísla se při psaní odpočítává. Indikován je i počet SMS, na který se zpráva rozdělí. Kromě přímého napsání čísla příjemce do políčka nad rozepsanou zprávou lze číslo vybrat také ze seznamu posledních příjemců. Jeden kontakt si lze nastavit jako oblíbený. Bude se pak vždy při výběru čísla objevovat na první pozici.

E-mailový prohlížeč není vestavěná Java aplikace, ale je zapracován přímo do nabídky telefonu. Rozumí si s protokoly POP3, SMTP a IMAP4 a dokáže obsluhovat až pět schránek zároveň. Nově lze nastavit i automatickou kontrolu a stahování celých zpráv nebo jen hlaviček. Maximální velikost odesílaných i přijímaných příloh není omezena. S nastavením e-mailového klienta vám pomůže wapový průvodce.

Organizér: špička ve své třídě

Organizační funkce jsou stejné jako u jiných Nokií Series40 poslední doby. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní náhled. Díky rozměrnému displeji ihned pod měsíčním náhledem vidíte poznamenané události ke zvolenému dni. Týden v kalendáři může začínat pondělím, nedělí nebo sobotou. Vkládané události jsou pěti typů: jednání, volání, narozeniny, poznámka a upomínka. Každý typ má pak svoje specifické položky. Neděle jsou v měsíčním náhledu zvýrazněny červenou barvou, dny s poznačenou událostí pak tučnějším písmem, které ale není na první pohled patrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář, upomínky, budík

Úkolovník umožňuje poznamenávat úkoly s třemi prioritami důležitosti. Je možné jim nastavit i upozornění a po splnění je odškrtnout. Snadno je také přesunete do kalendáře. Poznamenat si můžete i textovou poznámku o maximální délce tři tisíce znaků. Budík je opakovaný s možností nastavení dnů týdnu, ve kterých se má ozvat, a umí budit i při vypnutém telefonu. Probouzet se můžete i pomocí vaší oblíbené rozhlasové stanice. V tomto případě nezapomeňte zasunout sluchátka, která poslouží jako anténa.

Z ostatních organizačních funkcí v telefonu ještě najdete diktafon, jehož maximální délka záznamu je stejně jako u záznamníku hovorů šedesát minut, stopky, odpočet času a povedenou kalkulačku. Již ve standardním módu disponuje například mocninou nebo odmocninou. Kdo ovšem potřebuje trigonometrické funkce, logaritmy, faktoriál a další funkce, pak se může přepnout do kalkulačky vědecké. Mnohým se může hodit kalkulačka půjček.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
5610 nabízí kalkulačku normální, vědeckou a kalkulačku půjček

Ve složce s Java aplikacemi je u Nokie 5610 předinstalován převodník jednotek, aplikace pro světový čas a oblíbená Opera Mini, byť ve verzi 3. Dále v mobilu najdete aplikaci Sensor pro textovou komunikaci přes Bluetooth a Yahoo! Go, která vám služby tohoto internetového portálu přenese až na displej vašeho telefonu. V nastavení zemí ale Česká republika chybí.

Pro chvíle oddechu jsou v mobilu přichystané čtyři podařené hry. Nesmrtelný had již ve třetí verzi (ovšem na atmosféru hada z černobílých Nokií stejně nemá), City Bloxx, kde je vaším úkolem postavit co nejstabilnější mrakodrap, akční 3D rally a poslední hra je Music Guess. Ta čerpá z vaší hudební knihovny a její kouzlo oceníte ve hře více hráčů. Aplikace zahraje úryvek ze skladby a nabídne vám několik možných názvů, které postupně mizí a vy máte v co nejkratším čase správně určit její název.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hry jsou pěkně graficky vyvedeny

Témata článku: Nokia, , Nokia 5610 XpressMusic, Nokia 6500 classic, Nokia 6500 slide, Přisvětlovacích led, Vysílací modul, Hloupá nokia, Test, Toolbox, Členitost, Přímé zadání, HSCSD, XpressMusic, Celá obrazovka, Potřebný software, Spousta