Nokia 5610 XpressMusic: spousta muziky (test)

Je určený hlavně pro hudbu, ale jistě nadchne i ostatní uživatele. Otestovali jsme zřejmě další bestseller značky Nokia.

Výrobci si zavčas uvědomili ohromný potenciál, který skrývá hudba v mobilu. Mnozí uživatelé, než aby s sebou tahali další krabičky, raději využijí multimediálních schopností svých telefonů. První vyloženě hudební Nokie nesly označení 5200 a 5300. Hlavně druhý jmenovaný model je přímým předchůdcem přístroje, o němž bude tento test.

Klíčové vlastnosti

  • kvalitní konstrukce, kovové prvky
  • telefonní seznam pro dva tisíce kontaktů
  • propracovaný e-mailový klient
  • videohovory vč. přední kamerky
  • špičkový QVGA displej s reflexivní fólií
  • fotoaparát 3,2 Mpx s autofocusem
  • GPRS, EDGE, HSCSD, UMTS
  • pokročilé hudební funkce, rádio s RDS
  • Bluetooth s podporou stereo profilu
  • kvalitní klávesnice

Hlavní nedostatky

  • absence Wi-Fi
  • přední strana náchylnější na otisky prstů
  • diodový blesk nelze použít jako svítilnu
  • nevyužitá přední kamera
  • nefunguje dobíjení přes USB
  • sklíčko čočky náchylné na poškrábání

Kingston_partner_small.jpg

Nokia 5610 XpressMusic
5610 XpressMusic Nokia XpressMusic 5610 je vysouvací hudební telefon s třímegapixelovým fotoaparátem a podporou UMTS. Písničky se ukádají na paměťovou kartu microSDrozměry a hmotnost: 99 × 49 × 17 mm, 111 g
displej: 2,2'', aktivní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 11, EDGE tř. 11, UMTS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 20 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 900 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio, stereorep.
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (640 × 480), autofocus, vestavěný blesk
68 %
(156. místo z 897)
katalogrecenze
cena: 6 140 Kč (koupit)

Příkladně pevná krása

Přiznám hned na začátku, že design minulého hudebného modelu Nokie mě nijak neuchvátil. K testu další XpressMusic jsem proto přistupoval poněkud rezervovaně. Již obrázky na krabici mne ale začaly vábit a dávaly tušit, že se bude jednat o zajímavý telefon. Jakmile jsem otevřel krabici, 5610 si moje sympatie získala úplně. Telefon hodnotím designově jako velmi zdařilý. Přední minimalistická strana je doplněna netradičně ztvárněným zadním krytem, který pokrývá celou zadní stěnu přístroje. Kryt je zdrsněn a velmi dobře se drží. I stylově vyvedená značka výrobce podtrhuje sportovní design „padesátšestdesítky“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Červená varianta 5610 XpressMusic a její srovnání s N95 8GB

K testování jsme od zastoupení Nokie obdrželi červenou variantu. Existuje ještě modré provedení, které jistě bude pro mnohé zájemce lákavější, já osobně bych ale volil červenou. Jedná se o elegantní odstín, který na kovových prvcích získává lehce metalizovaný nádech. Na přístroji najdeme celkem tři barvy. Již zmíněnou červenou, pak šedou a černou.

Černá barva byla použita jen na čelní straně přístroje. Naneštěstí se jedná o lesklý plast, takže se připravte na velmi časté leštění otisků prstů. Přední část zvýrazňují červené kovové proužky, které jsou u modré varianty trochu nepochopitelně vyvedeny tmavě šedou barvou, stejně jako zbytek mobilu. Vedle reproduktoru lze v horní části spatřit světelné čidlo a přední kamerku pro videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Červeno-šedé provedení Nokii 5610 sluší

Taktéž po obvodu celého telefonu je zřetelně vidět proužek červené barvy, který v levém dolním rohu poskytuje útočiště pro poutko. Na pravém boku nalezneme namačkávající spoušť fotoaparátu a dvojklávesu regulující hlasitost. Horní strana je nejzajímavější. Zde se nachází jak zdířka pro nabíječku, tak i konektor pro připojení telefonu k počítači. Byl použit zatím méně rozšířený typ microUSB, příslušný datový kabel ale pochopitelně dostanete s přístrojem. Výčet zdířek zakončuje 2,5mm jack konektor pro sluchátka. V balení naleznete redukci na velikost 3,5 mm včetně sluchátek Nokia s konektorem tohoto typu. Mikrofon headsetu se nachází na redukci, takže ani se svými vlastními sluchátky nepřijdete o funkčnost handsfree.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K telefonu je standardně dodáván USB kabel a stereo headset

Nejzajímavějším prvkem vrchní strany je černé čtvercové tlačítko. Po jeho zmáčknutí se uvolní horní zobáček krytu baterie. Nyní je potřeba ho použitím síly demontovat. Plast se při této operaci značně prohýbá a opravdu jsem měl strach, abych ho nezlomil. Je ovšem pružný tak akorát pro bezpečné sundání krytu. Ani následné nasazení není triviální záležitostí. Odměnou za obtížnější manipulaci je ale pevné uchycení, kryt ani náznakem nezavrže, ostatně jako celý telefon. Jedná se o velmi příkladnou konstrukci, u které očekávám velkou trvanlivost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všechny zdířky se sešly na horní straně, proto už nezbylo místo na vypínací tlačítko  

Zajímavostí krytu je i detekce jeho sundání. Při přehrávání MP3 se přehrávač přerušil, očekávajíc manipulaci s paměťovou kartou. Po opětovném nasazení automaticky proběhne aktualizace hudební knihovny. Zatímco paměťovou kartu vyměníte bez nutnosti vyndání akumulátoru, pro SIM kartu je tento úkon nezbytný. Vysunutí SIMky je umožněno páčkou. Anténa se čím dál častěji umísťuje do spodnějších zón. Nesmíme opomenout na čočku fotoaparátu a dvojici přisvětlovacích LED diod. Čočka je ovšem jen nepatrně zapuštěna a samotný kryt není vybaven krycím sklíčkem, to je až přímo na objektivu. Proto se obávám jejího poškrábání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový způsob uchycení SIM a paměťové karty • microSD jde vyjmout bez vypnutí přístroje, SIM už ne

Rozměry telefonu jsou na dnešní dobu průměrné hodnoty 98,5 × 48,5 × 17 mm. Ani hmotností 111 gramů se 5610 nezařadí na přední příčky v katalogu mobilů. Akumulátor s kapacitou 900 mAh vydrží při 20 SMS denně a pár minutách hovorů, s častým posloucháním MP3 nebo rádia, tři až čtyři dny. Na plnou kapacitu se dobije za zhruba hodinu a půl.

NaviSlide: co jiní nemají

Na klávesnicích si Nokia dává tradičně záležet a ani 5610 není výjimkou. Numerická část klávesnice je z černého lesklého plastu. Tudíž opět náchylná na otisky prstů, které se ale v členitosti mezi jednotlivými tlačítky ztratí. Psaní je ale jedním slovem vynikající. Lehký a zřetelný stisk kláves velmi pomáhá zpětné vazbě palci. I horní řada je dobře dostupná, ačkoliv hned nad ní končí vrchní díl slideru. Na klávesnici se píše rychle a rozhodně ji doporučuji všem pisálkům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Doprava doleva, sem tam – to je nový ovládací prvek NaviSlide

Novinkou této Nokie je posuvná klávesa NaviSlide. Na krajích posuvníku se nalézá dvojice bílých světélek. Ty podle nastavení blikají v době nečinnosti, indikují zmeškanou událost nebo dotváří zvukovou kulisu v přehrávači. Jinak je tato klávesa určená pro rychlou a snadnou aktivaci hudebních funkcí. Posunutím vpravo se dostaneme na obrazovku rádia, vlevo zase do hudebního přehrávače. I k navrácení na hlavní obrazovku lze tento posuvník použít. Chválím podsvícení všech tlačítek, které je bílé a rovnoměrné. Křížový ovladač má kolem obvodu slabou linku, kterou světlo indikuje jeho polohu. I když lze většinu funkcí ovládat při zavřeném telefonu, v tomto stavu je podsvícení kláves vypnuté.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní klávesnice je stejně jako okolí displeje náchylná na otisky prstů

Displej: špička na slunci i pro video

O displeji ve spojitosti s Nokií lze jen málokdy psát negativně. Prozatím je to jediný výrobce, u něhož lze s jistotou prohlásit, že jeho displeje nemají problém s čitelností na přímém slunci. Díky přítomnosti reflexní fólie je čitelnost ještě vylepšena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvalitní displej a rovnoměrné podsvícení kláves

Aktivní TFT displej má standardní rozlišení QVGA (240 × 320 bodů), velikost zobrazovače je 33,5 × 44,7 mm. Rastr je téměř nepozorovatelný, jemný. Barevné podání je vynikající, barvy jsou syté a kontrastní. 5610 jich může zobrazit více než šestnáct miliónů. Displej díky kvalitě lze bez problému použít i na nenáročné přehrávání filmů nebo krátkých animovaných seriálů.

Témata článku: Nokia, , Nokia 5610 XpressMusic, Nokia 6500 classic, Nokia 6500 slide, Vysílací modul, Test, Celá obrazovka, Spousta, Toolbox, Potřebný software, HSCSD, XpressMusic, Přisvětlovacích led, Přímé zadání, Členitost, Hloupá nokia