Nokia 5800 XpressMusic: není to iPhone (recenze)

iPhone v podání Nokie není tak pohodlný ani stylový, zato je chytřejší, nechybí mu samozřejmosti a nejste s ním omezeni.

Multimediální královna

I když 5800 zvládá vše od navigace po datové přenosy Wi-Fi,  zaměření na hudbu a multimédia je zřejmé. Stereoreproduktory jsou opravdu vynikající a představují to nejlepší, co pro reprodukci zvuku v dnešních mobilech najdete. Zaměření na multimédia kromě názvu naznačuje i nenápadná senzorová klávesa nad pravým horním rohem displeje, která otevře převážně multimediální menu s odkazy na hudební přehrávač, galerii, službu Share online (aktivace služeb jako Ovi, Flickr), video přehrávač a webový prohlížeč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
hudební přehrávač

Hudební výstup Nokia 5800 dělá čest značce XpressMusic a subjektivně je lepší než u řečeného nejlepšího iPodu, tedy iPhonu. Rádio podporuje RDS a po prvním spuštění během několika vteřin prohledá spektrum FM a uloží nalezené stanice a u některých i jména. Pokud se týče hudby, s přihlédnutím ke kvalitním stereoreproduktorům mám z Nokie výborný pocit a nebál bych se ji označit za nejlepší hudební mobil současnosti. Snad jen sluchátka (model HS-45 v ceně 520 korun) by si 5800 XpressMusic zasloužila lepší, ale na plastové špunty už jsme u Nokie zvyklí. Aspoň že mají zvukový ovladač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
rádio

Horší je to s videem. V mobilu zůstává přehrávač Real Player ze starších smartphonů a ten si neporadí s DivX soubory. Z externích aplikací funguje jen Smartmovie, zatím je ale na Nokii 5800 velmi trhaný. Coreplayer ani DivX Player nefungují. Všechna videa proto musíte převést do formátu MPEG4.Zobrazení má tři módy - v prvním se video roztáhne na celý širokoúhlý displej nehledě na jeho rozlišení, ve druhém se dotýká širších stran (u videa s poměrem stran 4:3 jsou po levé a pravé straně černé pruhy), ve třetím stran užších (video 4:3 je ořízlé o horní a dolní část). Videa se vždy přehrávají na šířku displeje a lze je pohodlně a rychle přetáčet tahem prstu po posuvníku.

Pokud jde o kvalitu přehrávaného videa, test JBenchmark HD vykazuje při přehrávání videa VGA o bitratu 2 000 kb/s nějaké 3 snímky za sekundu. Video o polovičním bitrate však telefon zvládá bez problémů, takže hranice bude někde mezi těmito hodnotami.

Fotoaparát

Nokia kromě konstrukce u 5800 šetřila i na fotoaparátu, který je jen třímegapixelový, ale alespoň nese značku Carl Zeiss. Fotky ale i při nejvyšší nastavené kvalitě trápí vysoká komprese. Je to škoda, protože jinak jsou obrázky docela povedené, funkce fotoaparátu bohaté a nechybí autofocus a dvojitý diodový blesk, který v interiérech dobře odvádí svoji práci.

Fotky vytvořené při slabém osvětlení velmi výrazně vylepší noční režim. Diodový blesk využijete hlavně v interiérech. Zaostřené fotky textu jsou použitelné, není problém přečíst vyfocenou stránku A4. Při focení venku si budete muset trochu vyhrát s nastavením, pokud nechcete mít přesvětlené nebe. Úplně ideálních výsledků ale u 5800 asi nikdy nedosáhnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pochvalu si zaslouží video. Fotoaparát točí ve VGA rozlišení nebo širokoúhlém 640 × 360 a počet snímků za vteřinu se pohybuje těsně pod třicítkou. Je tedy perfektně plynulé. V průběhu natáčení lze bez výraznější ztráty kvality scénu digitálně přiblížit stejnou měrou (trojnásobně) jako při tvorbě fotek. Video se dá v telefonu poměrně jednoduše oříznout (co se týče délky), spojit s jiným a dokonce k němu můžete přidat jinou zvukovou stopu. Ještě širší možnosti má editor obrázků, s nímž je práce díky dotykovému displeji mnohem jednodušší než dřív.

Ukázkové video

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
galerie • úprava fotek • úprava videa

Internet

Internetový prohlížeč je v zásadě stejný jako u starších symbianových telefonů, ale dotykový displej s vysokým rozlišením ho staví na jinou úroveň a konečně může konkurovat Windows Mobile a iPhonu i co se týče ovládání. Pohyb na webu bohužel ale nefunguje stejně jako u ostatních - dvojí poklepání u Nokie text jen zvětší na pevnou velikost, zatímco u ostatních prohlížečů jej přesně přizpůsobí šířce displeje. V režimu na šířku displeje mezi ovládacími prvky nezbývá moc prostoru pro samotný web a pokud je chcete skrýt, musíte jít do menu - po každém zadání adresy znovu. Přechod na celou obrazovku by mohl být vyřešen lépe. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
prohlížení stránek

Symbianový prohlížeč má sice nový háv, ale nesundám mu nálepku prohlížeče, který je nejméně úsporný a který načítá stránky nejdéle. Tu jsem mu dal v nedávném srovnání prohlížečů napříč platformami. Díky většímu rozlišení displeje si ale polepšil, co se týče věrnosti zobrazování stránek. Už žádné překryté řádky. Nebýt ale podpory flashe, na Nokii 5800 bych místo vestavěného prohlížeče používal výhradně Operu Mini, která výborně využívá dotykové ovládání, jen často vyžaduje stylus.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
nastavení prohlížeče a Opera Mini

GPS

Asi nejvíc oceníte velký a dotykový displej Nokie 5800, pokud vám jde u mobilů o navigaci. Nokia ale k Nokii 5800 nedává zadarmo ani zkušební licenci navigačního software. V telefonu tak sice jsou nainstalované tradiční Mapy Nokia od Navtechu, skutečného navigování se ale nedočkáte. Alespoň si tak můžete zdarma stáhnout mapy kteréhokoli kouta světa a nechat si zobrazit, kde se právě nacházíte. Nejdelší, tedy roční licence pro navigování vás budete stát 630 korun, nejkratší měsíční pak 125 korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mapy Nokia

Z doinstalovatelných alternativ k Mapám Nokia fungují jen Google mapy. Tomtom ani Garmin zatím ve verzi pro dotykový Symbian neexistují. Google mapy fungují spolehlivě a jsou zdarma, jediná potíž je v tom, že všechny mapy si telefon musí stahovat z internetu. Naštěstí je stačí stáhnout jen jednou a aplikace je pak uloží do paměti. Trasu Google mapy rychle vypočítají a pak ji zobrazí přímo na mapě nebo krok po kroku v textové formě. Pohyb na mapě je plynulejší než v Mapách Nokia. Citlivost GPS v Nokii 5800 je srovnatelná se staršími Nokiemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google Mapy

Témata článku: Nokia, , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, LG Prada 3.0, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia E71, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N96, Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia N-Gage, Duální procesor, Nen, Roční licence, Vyskakovací nabídka, Týdenní přehled, Lesklý materiál, Úprava fotek, Elektrický náboj, XpressMusic, Spodní plocha, Klasické zobrazení