Nokia 5800 XpressMusic: není to iPhone (recenze)

iPhone v podání Nokie není tak pohodlný ani stylový, zato je chytřejší, nechybí mu samozřejmosti a nejste s ním omezeni.
Kapitoly článku

Starý známý v novém hávu

Vedle displeje je důležitou novinkou u Nokie 5800 systém přizpůsobený k jeho ovládání. Při pohybu v nabídce si vystačíte s prsty, stylus budete muset vytáhnout pro psaní na menší verzi QWERTY klávesnice nebo na aplikace, které ještě nejsou pro nový systém dobře uzpůsobeny. Například položky nabídky Opery Mini jsou pro prsty příliš malé. Jedinou klávesou, bez které se neobejdete, je ta prostřední pod displejem, která slouží pro vstup do menu a pro přepínání mezi spuštěnými aplikacemi. Využijete i červené tlačítko, které většinou ukončí aplikaci, výjimečně jen minimalizuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
hlavní menu • přepínání aplikací • výpis hovorů • nastavení • nastavení dotykového ovládání

Struktura menu je podobná jako u Symbianu třetí edice, snad jen v hlavní nabídce ubylo složek, a tak teď víc připomíná nabídku hloupých Nokií, a v nastavení přibyly položky související s dotykovým ovládáním. Celkově ale počítejte s tím, že pokud jste zvyklí na běžný Symbian, zorientujete se rychle i v tom dotykovém. Dokonce lze použít i stará témata určená pro QVGA displeje. Na novém rozlišení ale nevypadají optimálně, proto už vznikají nová právě pro pátou edici Symbianu. V nastavení si můžete vybrat ze tří velikostí písma. Při nejmenším už z položek hlavního menu zbudou jen ikony bez textu.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
hlavní menu • tři velikosti písma • nejmenší písmo

Největší změnou, paradoxně spíš k horšímu, prošel aktivní pohotovostní režim. Nově má dva typy. První chválím - na hlavní obrazovce si můžete nechat zobrazit čtyři oblíbené kontakty a snadno jim zavolat nebo poslat zprávu. K tomu se na hlavní obrazovce u každého zobrazí obsah poslední komunikace. Pokud ale chcete zůstat u režimu s ikonami oblíbených aplikací, počítejte jen se čtyřmi. Ve srovnání se šesti u dnešních symbianových smartphonů je to bída, o konkurenci ani nemluvě. Widgety přinese až Nokia N97. Domovská obrazovka lze vylepšit funkční placenou aplikací Handy Shell.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
volba aktivního pohotovostního režimu • režim s kontakty • volba aplikací • doplněk Handy Shell

Každý dotek s aktivním prvkem na obrazovce je doprovázen krátkým zavrněním telefonu. To oceníte hlavně při psaní na virtuální klávesnici, kdy dostanete odezvu, jakoby klávesnice byla složená ze skutečných tlačítek. Navíc nikdy nejste v nejistotě, zda jste daný prvek opravdu stiskli. Do takové nejistoty byste se mohli dostat v částech nabídky uspořádaných do seznamu, kde je pro volbu položky možná trochu nelogicky nutný dvojí stisk. V klasickém maticovém menu stačí jeden stisk stejně jako ve vyskakovacích nabídkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
maticové zobrazení • zobrazení v seznamu • nastavení senzorů

Telefon je vybaven polohovým senzorem, který mimo jiné rozpozná, zda chcete mít obsah displeje zobrazen na šířku nebo na výšku. Je ale hodně citlivý a třeba při prohlížení internetu na šířku stačí mobil jen mírně naklonit a jste zpět v klasickém zobrazení, které ale vzhledem k úzkému displeji není pro webové stránky vhodné. Čidlo má ale i další funkce - např. přiložíte-li telefon k uchu, zhasne displej, nebo zvoní-li budík, stačí telefon otočit pro zastavení. Funkce senzoru se dají jednotlivě deaktivovat.

Kompatibilita aplikací

K ovládání některých aplikací vám budou stačit prsty, někde je nutné vytáhnout stylus, u jiných ale budete mít smůlu. Zejména u těch, které využívají vlastní nabídky, vlastní grafiku (např. DivX Player, Qip, navigace Garmin, Tomtom). Takové aplikace zkrátka nereagují na dotyk a musíte je zavřít červeným tlačítkem, pokud to jde. Nokia přitom měla připraveno docela elegantní řešení. Podobné aplikace se zobrazily ve vrchní části displeje v rozlišení QVGA a pod nimi byla klávesnice s prvky klasických symbianových mobilů. Jenže ve finální verzi firmware tato funkce není a všechny symbianové aplikace se zobrazí na celou obrazovku. Virtuální klávesnice se zobrazí jen při spuštění Java her.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
nefunkční DivX Player a QIP • zrušená podpora nedotykových aplikací • ovládání Java her

Přizpůsobit své programy dotykovému Symbianu by naštěstí mělo pro vývojáře být mnohem snazší než při přechodu ze druhé na třetí edici. Nový Symbian vůbec vychází vývojářům hodně vstříc a přidává podporu Open C++ a FlashLite 3.0. Své programy už pro pátou edici upravili například vývojáři Epocware (nástroje Handy Shell, Handy Weather a další), Lonely Cat Games (Slick pro ICQ, přehrávače Ultra MP3, Smartmovie, správce souborů X-Plore) a Google (Google mapy).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
funkční Slick, Smartmovie, X-Plore a Handy Taskman

Přímo v Nokii 5800 najdete několik předinstalovaných aplikací, ale jde vesměs o samozřejmosti a dvě nepříliš hratelné hry. Kupodivu chybí prohlížeč dokumentů QuickOffice, ale snadno jej i další funkční programy zdarma stáhnete přímo v prostředí telefonu pomocí položky Stáhnout!. Stejně jako v Nokiích Nseries si ale za možnost editovat dokumenty musíte připlatit. Další programy přímo pro Nokii 5800 se objevily na hongkongských stránkách Nokie. Dále mě zaujala kalkulačka, do které se čísla zadávají ručním psaním a byla původně určená pro Linuxové tablety od Nokie. S dotykovým displejem má ale smysl i u Symbianu a funguje spolehlivě, i když zná jen základní operace. Její betaverzi najdete zde.

Klepněte pro větší obrázek
Stáhnout!

Telefonování a zprávy

Čísla se vytáčejí pomocí virtuální numerické klávesnice, na kterou se dostanete klepnutím na příslušnou ikonu na hlavní obrazovce. Hned vedle ní se nachází ikona pro otevření adresáře, který je shodný s tím z nedotykového Symbianu. Přijmout, odmítnout a ukončit hovor můžete buď příslušným tlačítkem pod displejem nebo virtuální klávesou přímo na displeji. Vyzvánění může být díky výborným reproduktorům velmi hlasité a lze ztlumit bez nutnosti odmítnout hovor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
vytáčení čísla • kontakty • výpis hovorů • příjem hovoru

Při psaní zpráv máte na výběr ze čtyř způsobů - rozpoznání ručně psaného textu, malá QWERTY klávesnice, velká QWERTY klávesnice a alfanumerická klávesnice. U malé QWERTY a pro rozpoznání textu je lepší použít stylus nebo tak zvané "trsátko", u ostatních stačí prsty. Rozpoznání textu není bezchybné - potíže mu dělá hlavně rozlišení znaků "c", "e" a "o". Máte-li aktivovanou velkou QWERTY klávesnici pro prsty, displej se při psaní automaticky přetočí na šířku - v režimu na výšku ji kvůli úzkému displeji není možné použít. Mimochodem QWERTY je opravdu QWERTY, nikoli česká QWERTZ. Alespoň na kusu, který jsme dostali od české Nokie. V únoru může být vše jinak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
rozpoznání textu • malá QWERTY • numerická klávesnice • zprávy • přijaté

To samé, co pro psaní zpráv, platí i pro zadávání textu v jiných aplikacích. Vždy se ale nejprve objeví řádky pro text a až po té, co na ně klepnete, se otevře ten typ klávesnice, který jste aktivovali naposled.

Klepněte pro větší obrázek
velká QWERTY

Témata článku: Nokia, , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, LG Prada 3.0, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia E71, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N96, Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia N-Gage, Duální procesor, Elektrický náboj, Výborné podání, Denní přehled, Vyskakovací nabídka, Týdenní přehled, Nejmenší písmo, Jednoduchý systém, Slabé osvětlení, Čtvereční centimetr, Spodní plocha