Nokia 5800 XpressMusic: není to iPhone (recenze)

iPhone v podání Nokie není tak pohodlný ani stylový, zato je chytřejší, nechybí mu samozřejmosti a nejste s ním omezeni.

Symbianové smartphony pro mě byly vždy ideální nedotykovou alternativou ke komunikátorům s Windows Mobile dobře uzpůsobenou k ovládání jen pomocí kláves. Teď ale přišla Nokia 5800 XpressMusic, která tuto myšlenku staví na hlavu. Podobně jako iPhone klávesy úplně vyřadila a klade si za cíl přesvědčit nás o výhodách dotykového ovládání. iPhonu se to podařilo, ale zase má spoustu jiných nedostatků. Jak si vedla Nokia? Testovali jsme finální českou verzi.

Klíčové vlastnosti

  • jemný dotykový displej s vysokým kontrastem
  • vynikající stereoreproduktory
  • nízká hmotnost
  • odezva na dotyk v podobě vibrací
  • GPS modul
  • 3MPx fotoaparát natáčí plynulé VGA video
  • 8GB paměťová karta v balení
  • nízká cena

Hlavní nedostatky

  • chudá hlavní obrazovka
  • některé aplikace nejdou ovládat bez kláves
  • příliš citlivé polohové čidlo
  • laciné materiály
  • žádná licence pro navigování
  • nepřehrává videa DivX
  • displej je úzký a není kapacitní
  • procesor by mohl být rychlejší

Nokia 5800 XpressMusic
Tube
rozměry a hmotnost: 111 × 52 × 16,0 mm, 104 g
displej: 3,2", odporový TFT LCD, 360 × 640, 229 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1, GPS
paměť: 81 MB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 320 mAh
procesor: Freescale MXC300-30 (1× ARM1136, 0 GHz, 90nm)
operační systém: Symbian S60 5th Edition
fotoaparát: 3MPx, video (640 × 480), autofocus, blesk
25 %
vybavenost
cena: už se neprodává

 

Lehký tlouštík?

Nokia 5800 XpressMusic je v současné době nejlépe vybavená Nokia na trhu, přesto ji modelové označení řadí mnohem níž. Nejen označení, ale i provedení konstrukce. "Tube" se se 104 gramy řadí mezi ty nejlehčí symbianové telefony, zároveň má ale poměrně vysokou tloušťku 16 mm a když ji ještě dáte do dodávaného pouzdra, udělá vám v kapse pořádnou bouli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 5800 XpressMusic

Nízká hmotnost leccos napoví o použitých výrobních materiálech - jde o obyčejné plasty. Lesklý materiál s červeným nádechem podél boků přístroje už po týdnu působí trochu volněji a navíc se snadno ušpiní. Kvalitnější je matný hnědý kryt zadní strany, který typově odpovídá třeba tomu z modelu N73 a je dobře uchycený. Displej i celá přední strana je ukryta pod měkkým sklíčkem, které se snadno prohne, aby se dala ovládat dotyková plocha pod ním, která reaguje na tlak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
zadní kryt • stylus • horní plocha • krytka microUSB

Mechanismus zadního krytu je netradiční a při jeho snímání se neobejdete bez dlouhých nehtů a trochy cviku. Nehtem se uvolní spodní část krytu a pak po stranách sundáte celý kryt. Součástí krytu je i plastový stylus, který se z něj vysouvá. Pokud se vám kryt podaří sundat, najdete pod ním kromě baterie o kapacitě 1 320 mAh jen malou zdířku, kterou se pomocí stylusu vysune SIM karta. Ta se totiž výjimečně vkládá do telefonu z boku - bez nutnosti otevřít jeho kryt, podobně jako karta paměťová. Ta se ale dá za běhu telefonu i vysunout a vyměnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ovládání hlasitosti • spoušť fotoaparátu • krytky pro SIM kartu a paměťovou kartu

Sloty pro obě karty se nachází pod krytkami na levém boku telefonu, na pravém jsou pak tlačítka pro ovládání hlasitosti, posuvný zámek klávesnice a polohovatelná spoušť fotoaparátu. Spodní plocha obsahuje jen žlábek pro odejmutí krytu, na horní najdete tlačítko pro zapnutí přístroje a tři konektory - 3,5mm jack, který funguje i jako TV-out, konektor pro nabíječku a konektor microUSB schovaný pod krytkou. Přední stranu okupuje displej, pod ním klávesa pro vstup do menu, tlačítka pro příjem a ukončení hovoru a nad ním senzorová klávesa pro otevření multimediální nabídky. Vzadu je objektiv 3MPx fotoaparátu a dvojitý diodový blesk.

Bílá je opravdu bílá

Dominantním prvkem je u nové Nokie displej s velmi vysokým rozlišením 640 × 360 bodů a poměrně dlouhou 3,2" úhlopříčkou. Tyto dva parametry dávají dohromady jemnost kolem 8 tisíc bodů na čtvereční centimetr a po srovnání s jinými mobily mohu říct, že je to přesně ta hranice, při které již lidské oko nerozezná rastr. Jemnější displeje nemají smysl, hrubší by si naopak zasloužily lepší rozlišení. Displej 5800 má navíc výborné podání barev a vysoký kontrast - konečně soupeř pro iPhone.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pochválit ale nemohu krátkou šířku displeje a hlavně mě mrzí, že v době nástupu kapacitních displejů, které využívá kromě iPhonu třeba LG Prada nebo tablety, Nokia pro svůj dotykový debut v rámci S60 zvolila starší odporovou technologii (displej reaguje na tlak). Tu přitom třeba komunikátory s Windows Mobile používají už od pradávna. Citlivost displeje Nokie 5800 je sice na úrovni nejnovějších HTC, ale s kapacitními displeji, které využívají elektrický náboj mezi prstem a plochou displeje, se stejně nedá srovnat.

 

Témata článku: Nokia, , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, LG Prada 3.0, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia E71, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N96, Nokia N97, Nokia N97 mini, Nokia N-Gage, Vyskakovací nabídka, Duální procesor, Spodní plocha, Výborné podání, Lesklý materiál, Klasické zobrazení, Senzorová klávesa, Elektrický náboj, Jednoduchý systém, Čtvereční centimetr, Úprava fotek