Nokia 6021: Bluetooth místo fotoaparátu (test)

Připadá vám fotoaparát v telefonu zbytečný? Pak se vám možná zalíbí Nokia 6021, která jej nahradila podporou Bluetooth. Kompaktní telefon s velmi dobrou funkční výbavou a cenou těsně nad pěti tisíci korunami má ambice stát se ideálním mobilem pro práci.
Kapitoly článku

Takový budík máme rádi

Jen díky budíku si při popisu funkcí pro organizaci času nebudu připadat jako kolovrátek. Budík je totiž opakovaný, a na to jsme si u Nokií ještě úplně nezvykli. Můžete si dokonce nastavit dny, ve kterých se buzení bude opakovat. Telefon se ozve i v případě, kdy je vypnutý.


Základní nabídka funkcí pro organizaci času • nastavení budíku

Kalendář je ale úplně stejný jako dřív. Základem je měsíční zobrazení, které můžete přepnout na týdenní nebo denní pohled. Při synchronizaci se nepřenesou poznámky, jen základní údaje o předmětu, místě a čase schůzky, upozornění a opakování. Když budete chtít do kalendáře psát přímo v telefonu máte na výběr pět typů položek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka, Upomínka. Rovněž úkolovník je stejný jako dřív. Úkoly se v něm dají označit jako splněné.


Měsíční, týdenní a denní pohled do kalendáře

 
Editace položky v kalendáři • úkolovník

Funkce pro poznámky dokáže ukládat texty až do délky 3 000 znaků. Jsou propojeny s Poznámkami v Microsoft Outlooku, se kterými se dají synchronizovat. Na rozdíl od editoru textových zpráv, kde lze nastavit velikost písma, je font použitý v poznámkách až zbytečně velký.

Textová poznámka

Ve stejné nabídce jako funkce pro organizaci času je i Peněženka pro ukládání tajných údajů. Diktafon se ukrývá v nabídce Média a má stejně vlastnosti jako záznamník zvuku při hovoru: maximální délka jedné nahrávky je pět minut. V dalším menu je potom vedle sebe kalkulačka, stopky a minutka.

Diktafon

Co víc si přát?

Po stránce datových přenosů je Nokia 6021 skvěle vybavena. S počítačem můžete telefon připojit pomocí kabelu, infraportu nebo Bluetooth. Pro datovou komunikaci v síti slouží technologie GPRS ve třídě 10 a EDGE třídy 6.

Jakožto jediný přírůstek do výbavy oproti modelu 6020 jsem Bluetooth řádně prověřil. Se sluchátkem v režimu handsfree telefon příkladně spolupracoval a nezaznamenal jsem žádné problémy nebo nestandardní chování. Připojení k počítači prostřednictvím programového balíku Nokia PC Suite verze 6.5 proběhlo bez sebemenšího zaváhání. U synchronizace jsem narazil pouze na již zmíněný problém se záměnou jmen a příjmení. Při provozu telefonu jako hardwarový modem jsem byl v rámci testu připojen přibližně 15 minut - spojení se jevilo jako stabilní.

  
Bluetooth v nabídce telefonu a možnosti nastavení

Datových přenosů můžete využít pro připojení počítače k internetu, ale stále nové zprávy si díky wapovému prohlížeči můžete přečíst i přímo v mobilu. Nechybí samozřejmě ani čtveřice her a doplňková aplikace převodníku jednotek.


Nabídka her

Služební mobil

Nokia 6021 nemá „zbytečný“ fotoaparát, nechybí mu žádná důležitá funkce, má přehledné a osvědčené ovládání a design není nijak výstřední. Navíc je vybaveno praktickým Bluetooth, Push to talk, rychlými datovými přenosy EDGE a nabízí se za přijatelnou cenu. Má tak poměrně slušné předpoklady k tomu, že se uplatní ve firmách jako služební mobil.

Telefon se nabízí za cenu v podstatě stejnou jako u modelu 6020, tedy přibližně 5 400 Kč. Zákazník má tedy na výběr, zda chce mobil více pro práci či pro zábavu. Pokud byste chtěli obojí, musíte si připlatit na Nokii 6230.


Podrobné parametry Nokie 6020 najdete v katalogu mobilů

Plusy a minusy

+ střídmý design
+ Bluetooth
+ nemá integrovaný fotoaparát

- malý displej
- velmi jednoduchý e-mailový klient
- nemá integrovaný fotoaparát 


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 6020, Nokia 6021, Doplňková aplikace, Důležitá funkce, Bluetoot, Blue, BLU, F +, Test, Záměna, Foto, Drobný nedostatek, Nestandardní chování, Přesný počet, Stejná zkušenost, Místo