Nokia 6060: uvnitř pulzuje cosi magického (test)

Nokia připravila nové véčko pro milovníky stylových telefonů. Má aktivní displej a velmi pohodlnou klávesnici, zvládá MP3 vyzvánění. Najdeme na něm ale i spoustu much, chybí vnější displej, má trčící anténu nebo nekvalitní polyfonii. Jedno ale nepostrádá - charisma.

Ještě zapíšu rande

Týden začíná na Nokii 6060 v sobotu, neděli, nebo až v pondělí. Podle volby. Zobrazení kalendáře je velmi přehledné, náhledy jsou všechny – měsíční, týdenní i detaily dne. Mezi událostmi k zařazení do kalendáře nechybí ani upomínka a poznámka, obě mohou mít délku vždy jedné klasické SMS, tedy 160 znaků.


Měsíční • týdenní pohled na kalendář

V kalendáři jsou i narozeniny, uvítal bych ale, kdyby byly přímo u kontaktů, aby se zobrazovaly i v adresáři, a do kalendáře se potom zapisovaly automaticky. Všechny typy událostí (nejen dny narození) se mohou v pravidelných intervalech opakovat a je možné jim nastavit upozornění v libovolném čase dopředu.

 
Zadávání upomínky její náhled

Úkolovník je jednoduchý, ale účelný. Zadané povinnosti, které jsou úspěšně vykonány, se dají odškrtnout, ze samotného kalendáře mohou události mizet samovolně. Samostatné poznámky mají oproti těm kalendářním podstatně větší délku, až tři tisíce znaků.


Poznámka může mít až tři tisíce znaků

Jakékoli mazání, a to i u zpráv a vlastně při veškerém zadávání textu, se oprostilo od náhlého odstranění všech znaků při dlouhém stisknutí korekční klávesy. Veškeré mazání tedy probíhá postupně, u zpráv je v menu nabídka kompletního smazání. Ta mi chyběla u jiných velkých textových bloků, třeba u dlouhých poznámek by přišla vhod.


Denní náhled událostí • detail vybrané události • úkolovník • detail vybraného úkolu

Další položky organizátoru nepřekvapí. Kalkulačka stále nedává přednost matematickým operacím násobení a dělení, má zabudovaný jednoduchý konvertor měn a pro výsledek je nachystáno deset míst, ani o chlup víc.

 
Kalkulačka a její možnosti

Za časové funkce jsou v telefonu stopky s mezičasem a časem na jedno kolo. K tomu minutka a budík s možnostmi nastavení opakování v libovolné dny týdne, výběrem vyzvánění a prodlevou opětovného buzení od jedné sekundy po sto hodin.

Byly v plánu bavorské vdolky?

Komu by nestačil konvertor měn v kalkulačce, jistě se spokojí s aplikací „Converter II“. Na výběr je vše podstatné, co můžete někdy potřebovat – měny, hmotnosti, délky, plochy a objemy. Plus navíc vlastní definovatelný koeficient.


Převodník měn a jednotek Converter II

Někdo snad ocení správce „Expense Manager“. Ten pomáhá uživateli spočítat denní a měsíční výdaje. Jsou rozděleny do různých kategorií, na obrazovce „Plán“ se dá hned po výplatě zadat předběžný rozpočet, do něhož byste se rádi vešli. Není problém používat více měn, třeba při častém cestování, ale musíte je nejprve nadefinovat. V případě, že na tom záleží, dá se celá aplikace zaheslovat, aby třeba známí, kteří si budou prohlížet nový telefon nezjistili, kolik si měsíčně dovolíte utratit.

 
Správce výdajů Expense Manager

Kdo surfuje, nezlobí

Nokia 6060 podporuje GPRS třídy 6. To je dostatečně nízká hodnota na to, abyste si při načítání wapu nejednou povzdychli a přešlápli. Po načtení stránky je vidět až deset řádků textu, barevné obrázky a opravdu české znaky, čtverečky se díkybohu nekonají.


Zadávání adresy • jednoduchá webová stránka

Pro zábavu jsou připraveny čtyři hry. V Canal Control stavíte vodovodní potrubí, Galaxy Balls je kuličkový tetris, Miki’s World povedená hopsačka a Solitaire netřeba představovat.

   
Canal Control • Galaxy Balls • Miki's World • Solitaire

Nespojím se s přístroji, ale s lidmi ano

Cedulku s tímto sloganem bych rád viděl na krabici Nokie 6060. Vysvětlím: Bluetooth nemá, infraport chybí. To je ohromná škoda. Telefon je jinak připraven na maximální přizpůsobení vzhledu a chování svému majiteli. Jenže co naplat, těžko budete moci být originálnější než zbylí vlastníci 6060. Do telefonu totiž nedopravíte nové zvuky nebo obrázky jinak než z drahého wapu. Přitom by vám přátelé tak rádi poslali „tu novou hitovku“.

Nespojí se tedy s okolními přístroji, ale lidem bude nová Nokia velmi blízká. Na náš trh přijde v říjnu s cenou kolem čtyř a půl tisíce korun a ve výkladních skříních se usadí vepředu, na světle. Je to přesně takový ten průměrný, jednoduchý telefon, který je vzhledem ke svým možnostem dražší, než by mohl být. Tady jde ale o styl, eleganci a o značku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6060 má něco do sebe

Zarytí „Nokiáci“ budou spokojení majitelé. Jiní začnou pokukovat třeba po produkci Samsungu, který je na véčka expert – X640 s fotoaparátem, E330 přidává ještě i barevný vnější displej. Oba s cenou pod pět tisíc, oba bez trčící antény. Kdo má rád hrany, zváží nedávno recenzovaný ušatý Siemens CF75.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů; or in English mobile phones catalogue

Plusy a minusy

+ elegantní design
+ pohodlná velikost tlačítek
+ rychlost telefonu

pomalé GPRS
absence infraportu
nemá vnější displej


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, , Nokia 6060, Siemens CF75, Dlouhé stisknutí, Magi, Golem, Velký text, Syčení, Tmavé schéma, Hlavní číslo, Štětec, Telefon a Zpráva, Lava, Mág, Test, Nízká hodnota, Materiál použitý, Skupina lidí