Nokia 6060: uvnitř pulzuje cosi magického (test)

Nokia připravila nové véčko pro milovníky stylových telefonů. Má aktivní displej a velmi pohodlnou klávesnici, zvládá MP3 vyzvánění. Najdeme na něm ale i spoustu much, chybí vnější displej, má trčící anténu nebo nekvalitní polyfonii. Jedno ale nepostrádá - charisma.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
mobile phone in English catalogue  

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • elegantní design
  • velké funkční klávesy
  • pohodlná klávesnice
  • aktivní TFT displej
  • MP3 vyzvánění

Hlavní nedostatky

  • nemá vnější displej
  • trčící anténa
  • GPRS pouze ve třídě 6
  • nemožnost spojení s okolními přístroji
  • nekvalitní polyfonní vyzvánění



Nokia nám v červnu představila hned osm nových telefonů. Mezi nimi bylo i dnes testované véčko s označením 6060. Je zacíleno na uživatele vyžadující styl a slušnou funkční základnu. Nemá fotoaparát ani vnější displej, nemám ale strach, že by mělo o pozornost mezi uživateli nouzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Nokie 6060

Známe i menší a bez ocásku

Součástky Nokie 6060 jsou ukryty v těle o rozměrech 85 × 44 × 24 milimetrů. Výška je to ale bez antény, ta přidává ještě 1,5 centimetru. Telefony s vyčnívajícími anténami se dnes už nenosí, ale na druhou stranu je jistá skupina lidí naopak vyhledává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé obrázky Nokie 6060

Do minusových bodů jsme tuto vlastnost ale přesto započítali, protože dnes již není problém dosáhnout stejně dobrého příjmu signálu i s anténou vestavěnou. Ta na Nokii 6060 je náchylná ke zlomení a v kapse vytváří tajemné vybouleniny. Hmotnost telefonu je 93 gramů. I když jsou na trhu subtilnější véčka, tato Nokia patří ještě mezi ty malé a lehké.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6060 v rozevřeném stavu

Novinka se vyrábí ve dvou barevných variantách. Obě mají po obvodu mocné chromované lemování, liší se vykládáním krytů. To může být černé nebo stříbrné. Osobně se mi více zamlouvá stříbrná varianta, protože černý plast použitý je velmi lesklý a zůstávají na něm otisky. Vedle stříbrné navíc nevypadá okolní chromování tak lacině.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce  srovnání velikosti s platební kartou

Láva na čele

Zůstaneme ještě na vnější straně. Nejpoutavějším prvkem čela je úzký červený proužek. Je to stavová dioda. Ona sama je čistě světelná, žhnoucí rudý odstín jí dává červený štítek pod sklíčkem. Její výkon je výborný, je dobře vidět i v kanceláři za denního světla. Přitom Nokii 6060 v noci nemusíte otáčet bříškem dolů jako některé jiné telefony s „disko-diodami“.

Klepněte pro větší obrázek
Na čele má telefon stavovou diodu...

Je škoda, že dioda nemá rozlišení pro příchozí zprávu nebo zmeškaný hovor. Vždy bude jen tiše pulzovat jako oči Golemovy, v obou případech stejně. Při vyzvánění zase dvakrát problikne a do zopakování si dá pěkně načas. Inu, na její fungování se sice dá zvyknout, známe ale důmyslnější systémy.

Klepněte pro větší obrázek
... která červeně pulzuje

Po obvodu telefonu chybí jakýkoliv přídavný ovládací prvek, třeba pro hlasitost. Jen na spodní straně jsou konektory pro nabíječku a pro osobní handsfree. Mezi nimi zdířka Plug-and-play, kterou Nokia nejprve propagovala jako nové rozhraní vedle Pop-Portu. Výrobce dodnes nemá příslušný kabel. Že by byl konektor určen jen k servisním účelům? Proč by pak nesl tak „multimediální“ jméno?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6060 ze všech stran

Na opačném konci telefonu, hned vedle antény, je pod úrovní těla zapuštěn hlasitý reproduktor. Kryje ho jemná síťka. Zvukový projev při přepnutí na vestavěné handsfree během hovoru jednak není dostatečně hlasitý a při vysokých úrovních hlasitosti je slyšet nepříjemné syčení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější anténa a mřížka hlasitého reproduktoru

Pod zadním krytem se choulí zásobárna energie – akumulátor s kapacitou 760 mAh s maximální udávanou pohotovostní dobou 400 hodin a s údajnými 210 minutami hovoru. Skutečné hodnoty nemám za krátkou dobu testování možnost vyzkoušet, reálné budou tak poloviční časy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odsunutí zadního krytu • baterie • místo pro SIM • mechanismus zajištění karty SIM

Otevřeno nonstop

Po překonání odporu vratných pružin se rozsvítí displej a zapojí se druhá část mechanismu, která křídlo véčka odstřelí směrem vzhůru. Pro opačný pohyb jsou na krajích pod klávesnicí připraveny pryžové dorazy.

Klepněte pro větší obrázek
Pod klávesnici jsou dva malé pryžové dorazy

Tlačítka je třeba pochválit. Jsou nepatrně, pro pohodlné psaní však dostatečně vystouplá nad okolní povrch. Materiál použitý k jejich výrobě je čirý tvrdý plast. Bez výjimky všechny se mačkají jistě a odezva stisknutí je velmi dobrá. Nokia 6060 si vzala příklad z modelu 6030 a okopírovala rozměrově velkorysé ovládací klávesy. Mají extrémně nízký zdvih a je radost s nimi pracovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací klávesy jsou příjemně velké • tlačítka vystupují jen jak je třeba

Celá vnitřní část véčka je vyvedena v tmavém černém plastu. Vypadá dobře. Povrch je matný, takže na něm nezůstávají otisky prstů. Výsledný dojem kazí jen hlavní čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Na ní by se kriminalista s pudrem a štětečkem vyřádil.

Podsvětlení klávesnice je modrobílé, dostatečně silné v místech kláves s čísly a písmeny. Světelně orámována jsou vždy tři podélně sousedící tlačítka. Méně intenzity se ale dostalo klávesám pro ovládání hovorů, kontextovým tlačítkům a hlavnímu ovládacímu prvku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice ve tmě

Displej Nokie 6060 je vysoký 35 a široký 28 milimetrů. Je vyroben technologií aktivní TFT a zobrazí 65 tisíc barev. Kvalitou obrazu se řadí mezi dnešní průměr, 128 × 160 pixelů na výše zmíněné ploše není příliš, ani málo. Velice dobrá je jeho čitelnost na přímém slunečním světle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej telefony za světla • a za tmy

Vnější displej telefonu citelně chybí. Neustálé otvírání bude nutnost, v situacích s jedinou volnou rukou nepříjemná. Bez otevření neuvidíte čas, nepodíváte se, kdo vám volal, nepřečtete narychlo zprávu. Přitom ve stejné cenové kategorii se to konkurenty se dvěma displeji jenom hemží.


Ve druhé kapitole
se dozvíte, jak je na tom telefon s adresářem, telefonováním a zprávami, nejprve se ale podíváme na prostředí a nabídku nové Nokie 6060

Témata článku: Nokia, , Nokia 6060, Siemens CF75, Nízká hodnota, Materiál použitý, Syčení, Mág, Dlouhé stisknutí, Lava, Magi, Telefon a Zpráva, Velký text, Hlavní číslo, Štětec, Golem, Test, Skupina lidí, Tmavé schéma