Nokia 6070: klasika za příjemnou cenu (test)

Do redakce dorazil nový telefon od finského výrobce, který by měl navázat na modely 6020 a 6030. Má označení 6070 a díky klasickému vzhledu bez výstředností zaujme především konzervativnější část uživatelů. Ti tak za příjemnou cenu dostanou telefon určený zejména pro práci.

Zprávy: SMS, MMS i e-mail

Zprávy zvládá novinka prakticky dokonale. Editor SMS nabízí tři velikosti písma, přičemž při největším píšete zprávu na čtyřech řádcích, při malém na deseti. Obdobné je to při čtení. K dispozici je samozřejmě kvalitní slovník T9, který použitou diakritiku před odesláním ořeže. O plných 160 znaků tak nepřijdete. Od toho čísla se také při psaní znaky odpočítávají. Jedna esemeska může být rozdělena až do šesti částí. Díky podpoře Nokia Smart Messagingu lze do zpráv vkládat černobílé obrázky. Velmi praktický je seznam posledních příjemců, jednu zprávu také snadno odešlete více příjemcům najednou.


Nabídka zpráv • tři velikosti písma při psaní SMS

Na přijatou zprávu upozorní jakýkoliv zvuk v telefonu. Paměť na příchozí esemesky není výrobcem oficiálně určena, k dispozici je ale i archiv, který by měl být omezen jen velikostí volné paměti. Dále v telefonu najdete SMS chat, čítač zpráv a možnost posílat bleskové zprávy, které se ihned zobrazí na displeji příjemce. Nezapomnělo se ani na podporu u nás málo rozšířeného Push to talk.


Výpis přijatých zpráv • přijatá zpráva • e-mailový klient

Do multimediální zprávy se vejde maximálně 100 kB dat. Může to být text, obrázky, zvuky i videoklipy. Bohužel stejně jako u starších Nokií nevidíte vložené objekty ihned. Je nutné použít náhledu. Nokia zvládne i více stránkové MMS s nastavením času zobrazení jednotlivých stránek. Přímo v nabídce najdete i hlasovou zprávu, což je odeslání zvukového záznamu přes MMS.

  
Tvorba MMS • obrázky se zobrazí až v náhledu • nabídka Push to talk

Mnohé uživatele jistě potěší přítomnost e-mailového klienta, který je samozřejmě javový. Jeho spuštění tak déle trvá. Klient si rozumí s protokoly POP3, IMAP4 a SMTP a dokáže přijímat i odesílat přílohy. Ovládat můžete více účtů současně, jejich nastavení ale musíte hledat v úplně jiné části nabídky. Automatickou kontrolu nových zpráv telefon nenabízí.

Organizace času: budí, plánuje i stopuje

Jak již z mezinadpisu vyplývá, je Nokia 6070 pro organizaci času vybavena velmi slušně. Základem je samozřejmě kvalitní kalendář s měsíčním, týdenním a denním náhledem. Lze do něj vkládat pět typů událostí: jednaní, volání, narozeniny, poznámku a upomínku. U nejčastěji používaného jednaní pak můžete zadat předmět, místo, čas začátku, čas konce a signalizaci s libovolným předstihem. Vloženým událostem jednoduše nastavíte i opakování v cyklech denní, týdenní, dvoutýdenní, měsíční a roční. Dny s událostmi jsou v kalendáři zvýrazněny tučným písmem.


Týdenní a denní pohled na kalendář • úkolovník 

Do úkolovníku si snadno poznamenáte své úkoly, kterým lze nastavit priorita a zvukové upozornění, po splnění je odškrtnete. Jednoduše je také přesunete do kalendáře. Budík je opakovaný s možností nastavení dnů, ve kterých bude budit. Probouzet se můžete i pomocí hudby z vestavěného rádia. Vhod jistě přijdou i textové poznámky o maximální délce tři tisíce znaků. Z dalších funkcí v telefonu najdete jednoduchou kalkulačku, která zvládá převádění měn, mocninu i odmocninu, nezná však prioritu matematických operací, stopky s mezičasem, odpočet času a diktafon. Mezi Java aplikacemi pak nechybí převodník měn i jednotek a aplikace pro světový čas.

 
Nabídka organizéru • diktafon • budík je opakovaný

Nokii 6070 lze pomocí datového kabelu nebo infraportu snadno synchronizovat s programem Outlook. Zvládá i vzdálenou synchronizaci se serverem.

Zábava: rádio pro jednouché

Funkce pro zábavu a levné telefony – to nejde moc dohromady. Podobné je to i zde. Pro soubory MP3 je v telefonu tragicky málo místa a telefon ani klasický hudební přehrávač nemá. „Empétrojky“ lze přehrávat pouze v Galerii. Zábavu tak zachraňuje vestavené FM rádio, které údajně hraje stereofonně. To však stěží ověříte. Nokia totiž k tomuto telefonu zcela nepochopitelně přibalila místo stereofonních sluchátek jen jednoduché handsfree pro jedno ucho. Tento krok nedokážu pochopit, protože napřiklad i mnohem levnější Nokia 2310 s vestavěným rádiem má v základním balení stereofonní sluchátka. Bondovka alespoň dobře drží v uchu a má na kabelu umístěn mikrofon a tlačítko pro příjem hovorů a spuštění hlasového vytáčení.


Hlavní displej rádia • rádio hraje na pozadí

Rádio zvládá manuální i automatické ladění i přímé zadání frekvence. Pro stanice, které lze i pojmenovat, je připraveno dvacet paměťových pozic. Reprodukce na pozadí i přes hlasitý reproduktor je samozřejmostí. Jméno stanice je pak napsáno na pohotovostním displeji. Handsfree slouží jako anténa a musí být při hraní neustále připojeno.

 
Ukázka předinstalovaných her

Při chvílích nudy přijdou vhod i Java hry. Od výrobce jsou v telefonu přeinstalovány tři. Jedná se o stále populárního hada, graficky nepříliš povedený golf a skládání potrubí, kterým teče voda. Díky Javě 2.0 lze další hry snadno doinstalovat. Bohužel podle výsledků aplikace jBenchmark je Java v telefonu velmi pomalá. Když se k tomu přidá ještě malá paměť a pomalý displej, nemůžu telefon pro hraní her doporučit.

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0: 760 bodů
  • jBenchmark 2.0:   36 bodů

Data: EDGE ano, Bluetooth ne

Pro spojení s blízkým okolím je Nokia 6070 vybavena datovým konektorem Pop-port a infraportem. Bluetooth bohužel chybí. Datové technologie jsou zastoupeny ve velké míře. V novince najdete GPRS třídy 10, EDGE třídy 6 i archaické HSCSD.

 Nabídka wapového prohlížeče

K dispozici je také vcelku povedený wapový prohlížeč, který zvládne zobrazit i jednoduché internetové stránky. Nabízí tři velikosti písma, přímé zadání adresy i záložky. Nastavení datových služeb je ale velmi složité a provádí se hluboko v nabídce na úplně jiném místě. Bez návodu to zvládne opravdu málokdo.

Spíše pro práci než pro zábavu

Nokia 6070 je telefon nižší střední třídy s klasickým designem, který se zalíbí zejména konzervativnějším a starším uživatelům. Ty jistě potěší propracované funkce pro volání, posílání zpráv i organizaci času. Práce je totiž Nokii 6070 bližší. Lze ji tak s úspěchem využít i jako levný pracovní nástroj pro méně náročné zákazníky. Zato zábavy si s ní příliš mnoho neužijete. Brání v tom totiž hlavně velmi malá paměť, nekvalitní fotoaparát, pomalý displej a absence sluchátek v základním balení.

Konkurence mezi levnými telefony je samozřejmě veliká, Nokia by ale mohla prorazit zejména díky klasickému designu bez výstřelků. Na trhu se již objevily první kousky za cenu okolo 3 700 Kč, což je vzhledem k výbavě cena vcelku přijatelná.

Plusy a mínusy

+ konzervativní design
+ pohodlná klávesnice
+ EDGE třídy 6

- absence Bluetooth
- velmi malá paměť
- bondovka místo sluchátek


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Nokia, , Nokia 2310, Nokia 6070, Test, Rychlé vyvolání, Příjem, Esemeska, Absence bluetooth, Klasika, Klasik