Nokia 6085: malá šedá myš (test)

Nevýrazný véčkový telefon s vynikající klávesnicí pro textovkáře, FM tunerem, podporou EDGE a vestavěným překladačem.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • pohodlná klávesnice
  • přehledný vnější monochromatický displej
  • paměťové karty typu microSD
  • EDGE třídy 10
  • FM tuner
  • podpora Bluetooth profilu A2DP

Hlavní nedostatky

  • vrzající kloub
  • pasivní hlavní displej
  • jen 4 MB vnitřní paměti
  • fotoaparát má jen VGA rozlišení

Přelétnete-li zrakem portfolio mobilních telefonů finské Nokie, najdete jen několik modelů, které se liší véčkovou nebo sliderovou konstrukcí. Jedním z nejnovějších véček pyšnících se logem Nokia je i jednoduchý model 6085.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie: černé a stříbrné provedení

Zatímco u luxusních modelů vyšších tříd se Nokia nebojí experimentovat (důkazem budiž Nokia 7390 nebo plánovaná Nokia N76), levnější telefony jsou typické mírně jednotným a tím pádem i trochu okoukaným vzhledem. Designem proto 6085 nikoho nenadchne, někteří možná nostalgicky zavzpomínají na podobné modely CF62 a EF91 zaniknuvšího (Benq-)Siemensu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie: zlaté a růžové provedení

Co to vrzání?

Nokii 6085 jsem testoval asi týden a stále jí nemohu odpustit první dojem, který na mě udělala. Když jsem véčkový telefon poprvé otevřel, ozvalo se výrazné skřípění kloubu držícího u sebe spodní a horní část krytu. Otáčím tedy telefon, zda jsem špatně nedocvaknul krytku baterie, ale nikde nic. Zkouším proto otevřít telefonu podruhé, potřetí…a stále stejný problém. I když se otevírání po několika dnech „zaběhlo“, stále se nepříliš pevný kloub (i když ne tak výrazně) ozývá.

IMG_0484.jpg IMG_0486.jpg IMG_0489.jpg
Tohle nenápadné véčko toho umí docela dost

Ne zrovna pevně drží horní kryt v kloubu i v zavřeném stavu. Mírně vychylování z ideální pozice na hodnocení rozhodně nepřidá. Nevím, zda se jedná o jediný vadný kousek nebo se Nokia s tímto problémem potýká v celé sérii. Jste-li puntičkáři a chcete-li za svoje peníze jen to nejlepší, doporučuji před koupí telefon vyzkoušet. Naproti tomu kryt baterie doléhá na výbornou a nehne se ani o píď.

Ani velikostní či váhou na tom není Nokia 6085 nejlépe. Rozměry 92 × 46 × 23 mm a hmotnost 107 g jej řadí po bok Nokie 6131 do kategorie středně velkých a těžkých telefonů.

Stříbrňák

Povrch telefonu je vytvořen ze stříbrného hladkého plastu. Výjimku tvoří jen bočnice, kde je použita barva černá (příp. stříbrná na horní straně) a matnější plastový povrch než na zbytku zařízení. I přes hladký materiál nezachytává Nokia 6085 otisky prstů a zbytečně se tak neušmudlává. Tedy téměř. Lem prostřední části, v níž je umístěn malý displej, na přední straně a logo společnosti s vestavěným reproduktorem na straně zadní má trochu více „zrcadlovité“ zpracování a zachytává otisky dosti viditelně. Podobně je na tom kvůli tmavému podkladu i vnější displej a čočka vestavěného fotoaparátu.

IMG_0487.jpg IMG_0488.jpg IMG_0490.jpg
Kloub se ozývá nepříjemným vrzáním

Na pravé boční straně vyniká jediný prvek – krytka zdířky pro umístění paměťové karty typu microSD. Zavřená krytka splývá s povrchem telefonu, odklopíte ji jednoduše pomocí nehtu. Krytka drží pevně v kloubu, takže se nemusíte bát, že by vám, podobně jako je tomu u jiných modelů, mohla odpadnout. Na spodní straně jsou již tradiční zdířky pro systémový konektor Pop-Port a nabíječku. Tlačítko pro spuštění fotoaparátu a kolébkovou klávesu regulace hlasitosti najdete nalevo.

IMG_0498.jpg IMG_0499.jpg
Slot pro paměťové karty

Mezi postranními prvky už jsem si u společnosti Nokia zvyknul na tlačítko pro vypnutí/zapnutí sloužící také k rychlé změně aktuálního vyzváněcího profilu. Nokia 6085 žádné takové nemá, vypínání a zapínání se provádí červenou klávesou pro ukončení hovoru. Rychle přepnout profil lze tedy jen díky menu Jdi na příp. pomocí některé z klávesových zkratek.

IMG_0496.jpg IMG_0497.jpg
Tlačítka na levém boku • systémový konektor Pop-port

Pod zadním krytem, který, stejně jako krytku paměťové karty, odstraníte nehtem, ukrývá Nokia baterii BL-5C typu Li-Ion a kapacitě 970 mAh. Na jedno nabití vydrží podle oficiálních údajů až 5 hodin hovoru a 240 hodin v pohotovosti.

Mezera mezi oběma částmi krytu telefonu je dostatečně velká na to, aby se do ní vešla špička palce ruky. Zpočátku klade horní polovina mírný odpor. Jakmile ale překonáte úhel asi 60 stupňů, protitlak povolí a o dovření se postará vnitřní mechanismus kloubu. Do stejné polohy musíte telefon dostat i při zavírání. Ve spodní krajní poloze drží 6085 výborně. Horní poloha umožňuje kvůli méně kvalitnímu kloubu mírné výchylky dopředu a dozadu.

IMG_0500.jpg
Slot pro SIM kartu

Psaní jedna radost

Otevřením do úhlu, který je dostatečný na to, aby displejem neodrážel dopadající sluneční světlo, na vás vykoukne klávesnice vyvedená, jak jinak než, ve stříbrné barvě. Zatímco konstrukce kloubu se Nokii příliš nepovedla, klávesnice je doslova a do písmene vynikající. Pro náruživé textovkáře jako stvořená.

IMG_0493.jpg IMG_0494.jpg IMG_0495.jpg
Pohodlná klávesnice pro rychlopsavce

Při bočním pohledu zjistíte, že tlačítka prakticky nevystupují nad povrch. Přesto jsou už na první pohled hodně vysoká a jejich výška je znát i při používání. Horní část klávesnice tvoří funkční blok, spodní je tradičně numerická. Stisk tlačítek je výrazný a doprovázený slyšitelným cvaknutím.

Hlavní ovládací prvek poznáte už na první pohled. Čtyřsměrná klávesa se odlišuje barvou i použitým materiálem. Každé její straně lze přiřadit specifickou funkci, alespoň jeden ze směrů si vyžádá zpřístupnění aktivního pohotovostního režimu. Samozřejmě jen v případě, že je povolen. Vlastní funkčnost lze přiřadit i dvěma výběrovým klávesám přímo pod displejem. Potvrzovací střed navigačního tlačítka slouží již tradičně pro vstup do hlavního menu telefonu.

IMG_0316.jpg IMG_0317.jpg
Podsvícení klávesnice je dostatečné

I když je navigační klávesa více zapuštěna, díky sníženému profilu jejího bezprostředního okolí se snadno najde i poslepu. Potvrzovací klávesa ve středu je dostatečně velká a pohodlná i pro bříško většího palce. Všechny klávesy s popisky jsou podsvětleny dostatečným bílým světlem.

Stavy bez barev

Osobně nejsem přílišným příznivcem vnějších barevných displejů, a tak chválím Nokii 6085 za to, že pro vnější zobrazovač použila černobílý displej s modrými podsvětlovacími LED diodami. Jeho rozlišení je 96 × 68 bodů, zobrazuje informace o volajícím, příp. zmeškaných hovorech a zprávách. Umožňuje také nastavení spořiče, vybrat si můžete mezi analogovými a digitálními hodinami.

IMG_0491.jpg IMG_0492.jpg IMG_0314.jpg
Hlavní displej je sice velký, ale bohužel pasivní

To u hlavního displeje už by to v dnešní době bez barev šlo asi jen stěží. 262 tisíc barevných odstínů na ploše o rozlišení 128 × 160 bodů je běžný standard, z fotografií je ale zřejmé, že by se do vrchní části krytu vešel i displej větší. Při výrobě byla navíc použita pasivní technologie CSTN, takže především na ostřejším světle nečekejte žádné zázraky. Lesklý povrch hlavního zobrazovače, stejně jako některé vnější části, zachytává otisky a občasnému otírání se neubráníte.

Témata článku: Nokia, , Nokia 6085, Nokia 7390, Nokia N76, Sony Ericsson W300i, Sony Ericsson Z550i, Snímaná scéna, Jistá dávka, MALA, Vybraný objekt, Bezprostřední okolí, Libovolný zvuk, Digitální hodina, Jediný prvek, Měření času, Hlasité přehrávání, Hlavní zobrazovač, Test, Myš, Horní polovina, Jednoduchý model