Nokia 6101: umíme to jako Samsung (test)

Po hranatých véčkových modelech s různorodými materiály Nokia překvapila docela obyčejným telefonem s plastovými kryty a zaoblenými hranami. Rozhodně se však v davu neztratí, už třeba díky bohaté výbavě zahrnující dva barevné displeje, MP3 vyzvánění nebo rádio. Bonus: telefon na videu

Véčkové telefony značky Nokia byly známé díky svému originálnímu designu, který podtrhují netradičně volené materiály a většinou ostré hrany. Oproti záplavě stříbrných, zaoblených véček od asijských výrobců je bývala příjemná změna. Ale uživatelé mají takové telefony v oblibě a to si zřejmě zvědomila i Nokia (a její akcionáři). Připravila proto nové véčko s označením 6101, které je pěkně zaoblené, nemá kožené ani kovové kryty a trčí z něj malá anténka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nová Nokia 6101 na oficiálních fotografiích

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
parametry telefonu v katalogu fotomobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • elegantní, decentní vzhled
  • vestavěné rádio
  • dva barevné displeje, vnitřní velmi kvalitní
  • bezproblémová komunikace s PC

Hlavní nedostatky

  • anténa není integrovaná
  • nekvalitní zvuk MP3 vyzvánění
  • malá kapacita paměti
  • hodilo by se Bluetooth

Nokia se u svých véčkových modelů nebojí experimentovat. Vzpomeňme například model 7200 s látkovými kryty, kovový kvádřík 6170 nebo ohebný model 2650 bez klasického kloubu. Vrcholným telefonem véčkové konstrukce je v současnosti 6260 s operačním systémem Symbian, otočným displejem a kovovými kryty. O něco dráž se však prodává stylovka 7270 s výměnným koženými kryty a solidní funkční výbavou.

Nokia 7200 Nokia 6170 Nokia 7270 Nokia 2650 Nokia 6260

Bylo tedy velkým překvapením, když Nokia letos v únoru představila zaoblené véčko s plastovými kryty, které vypadá na první pohled docela obyčejně. Ať už ale chceme nebo ne, takový telefon se bude jistě prodávat lépe než designové výstřelky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová a kulatá, Nokia 6101

Jednorohý čert

Na telefonu najdeme tři typy povrchů – matný stříbrný plast, lesklou černou plochu a chromované doplňky. Černá je větší část předního krytu a je tedy velmi náchylná k zašpinění otisky prstů. Oživujícími prvky jsou čtvercové okénko fotoaparátu a vnější displej s chromovanými rámečky. Nad displejem tradičně nechybí logo výrobce. Černá plocha přední strany je orámována chromovým lemem a zasahuje přes zaoblenou horní hranu až na vrchní stěnu. K dostání bude i druhá barevná varianta s bílým povrchem namísto černého.


Video: prohlídka telefonu ze všech stran (AVI, 8,2MB)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na černém povrchu můžete studovat své otisky prstů • efektní okénko pro fotoaparát •
chromové orámování dělá divy • přední strana se „přelévá“ až nahoru

Kraje přední strany jsou stříbrné a kolem kloubu se stříbrný povrch dostává až na zadní stranu, která je celá vyvedená v tomto odstínu. Jediným oživujícím prvkem je zde logo výrobce zasazené na černém podkladu. Středem bočních stěn se táhne černý pás. Černý je totiž povrch vnitřní části telefonu a zasahuje až do boků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana je docela nudná.. • ..až na malé logo • boční partie telefonu

Levý bok oživuje úzké chromové dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti, na pravém boku stejně provedené tlačítko pro ovládání funkce Push to talk, které doplňuje tmavé okénko infraportu. Vypínací tlačítko jako u modelů 6170 a 7270 zde chybí a tím i možnost snadného přepínání profilů při zavřeném telefonu. Na spodní straně je systémový konektor Pop-Port, který doplňuje konektor pro nabíječku. Ten je menší než konektory současných Nokií a také nabíječka je zcela nová (viz bleskovka).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti • tlačítko pro PTT a infraport •
konektory ve spodní části • nová nabíječka má menší konektor

Na horní hraně můžete najít nenápadnou mřížku hlasitého reproduktoru a jistě nepřehlédnete vyčnívající anténu. Nevím, co Nokii vedlo k tomu, že anténu nechala vystoupit z obrysu telefonu. U modelu 2650 přitom ukázala, že to není žádný problém. Externí anténa se dnes již „nenosí“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čertovský růžek naštěstí není moc velký

Stačí třepnout a je zavřeno

Uživatelé, kteří telefon rádi nosí na šňůrce, se možná polekali, že k Nokii 6101 ji nebudou moci připevnit. Poutko ale nechybí, jen je schováno pod zadním krytem a štěrbinou u konektoru pro nabíječku lze šňůrku vyvést ven. Pod zadním krytem dále najdete lithium-iontový akumulátor s kapacitou 760 mAh, který by měl přístroji zabezpečit výdrž až 240 minut při hovoru a 350 hodin v pohotovosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní kryt a co se pod ním schovává

Telefon působí solidně nejen z hlediska designu. Také konstrukční zpracování je na velmi dobré úrovni a vrzání se od telefonu nedočkáte. Výhradu bych ale měl k aretaci výklopné části. V zavřeném stavu je dostatečně silná a při zavírání se horní část sama dovře již z úhlu přibližně 60°. V krajní poloze je ale zajištění docela slabé a konstrukce telefonu proto nepůsobí příliš pevně. Při běžném používání to nijak nevadí a získáte tím výhodu snadného zavření pouhým třepnutím ruky.

 
Video: zavírání telefonu třepnutím (AVI, 2,1MB)

Rozměry telefonu jsou průměrné, v ruce se neztratí, ale nebude ani příliš překážet. V číslech vyjádřeno: 85 × 45 × 24 mm. Hmotnost 97 g je oproti asijské konkurenci o trošku větší. Otevírání jednou rukou chce chvilku zvyku, ale na rozhraní obou částí je výrazná rýha, která tento úkon značně usnadňuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon svými rozměry zapadá do průměru.. • ..a také do ruky


V druhé kapitole se blíže podíváme na klávesnici a oba displeje. Prohlédneme si nové, barevné ikonky v nabídce a vrhneme se na popis funkcí. Začneme samozřejmě telefonováním a adresářem

Témata článku: Nokia, Samsung, , Nokia 2650, Nokia 6101, Nokia 6170, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 7200, Nokia 7270, Snadné přepínání, Značné zpomalení, Kožený kryt, Dostatečné podsvícení, Velká částka, Test, Sam, Stříbrný povrch, Samsun, Růže, Růžek, Jak, Nová nabíječka