Nokia 6103: poznejte tři rozdíly (test)

Nokia přidala do původního modelu 6101 podporu Bluetooth, mírně inovovala baterii a změnila design spolu s klávesnicí. K tomu se počítá původní bohatá výbava zahrnující dva barevné displeje, MP3 vyzvánění nebo rádio. Bude to stačit na posílení prodejů oblíbeného véčka?

Textovky, multimédia i e-maily

Textové zprávy se píšou v přehledném editoru, ve kterém nechybí odpočet znaků a informace o počtu použitých zpráv. Nastavit můžete tři velikosti písma. Se psaním pomáhá slovník T9 píšící znaky s českou diakritikou, která je však před odesláním odstraněna a nedochází proto k nemilému zkracování zpráv. Do paměti telefonu se vejde 150 textovek.


Různé písmo při psaní textové zprávy

Stejný zůstal také editor multimediálních zpráv, ve kterém při tvorbě nejsou vidět vložené obrázky. Při vyvolání funkce náhled uvidíte a uslyšíte zprávu tak, jak ji dostane příjemce. Vkládat můžete text, zvuky, obrázky a také videa.

Potom tu jsou ještě tzv. zvukové zprávy. Jedná se o jednuduché multimediální zprávy, které nesou pouze zvuk. Výhodou je rychlé vytvoření a odeslání vzkazu. Z nabídky vyberete tvorbu nové zvukové zprávy a rovnou se octnete v prostředí hlasového záznamníku. Stisknete jednou tlačítko pro start záznamu, podruhé pro konec, potřetí pro odeslání, vyberete příjemce a zpráva letí pryč.

   
Tvorba MMS zprávy • náhled na MMS • také v nabídce zpráv jsou ikonky

Ani e-mailový klient nechybí, jedná se ale o javovou aplikaci, která je pevně zabudována do nabídky telefonu. Jde o vylepšenou verzi klienta, která se poprvé objevila v Nokii 6230i. Dokáže pracovat s přílohami a používat e-mailové adresy z telefonního seznamu. Žádné převratné funkce ale nečekejte, klient dokáže pracovat jen s jednou schránkou a je velmi jednoduchý.

Fotoaparát a zábava

Integrovaný fotoaparát má rozlišení VGA, nastavit můžete i menší formát, speciálně určený pro tvorbu portrétů do telefonního seznamu. Kvalita z hlediska komprese je nastavitelná ve třech krocích. K dispozici je samospoušť nebo noční ražim. Možnost kompenzace expozice nebo vyvážení bílé bohužel chybí, stejně jako digitální zoom. Kvalita snímků je oproti ostatním fotomobilům s VGA rozlišením nadprůměrná.

S telefonem je možné natáčet i video nevalné kvality. Pro obohacení MMS zpráv ale poslouží dobře.

Podrobné parametry k fotoaparátu Nokie 6103 najdete v katalogu fotomobilů.


Hledáček fotoaparátu • nabídka nastavení • hledáček v režimu natáčení videa

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro ukládání obrázků je k dispozici paměť 4,4 MB. Na fotografie to stačí, ale kapacita se brzy zaplní MP3 soubory s vyzváněním. Kvůli velikosti paměti je nemyslitelné telefon používat jako MP3 přehrávač. Soubory si můžete prohlížet díky přehlednému správci. Je možné je kopírovat, přesouvat, mazat nebo třídit do nově vytvořených složek.

 
Správce paměti • informace o kapacitě a obsazení paměti

Přestože MP3 přehrávač v telefonů chybí, hudbu do sluchátek si můžete dopřát díky vestavěnému rádiu. Sluchátka jsou samozřejmě k telefonu přibalena a kromě poslechu slouží jako anténa. Prostředí rádia je stejné jako u starších Nokií. Můžete ladit manuálně či automaticky, do paměti lze uložit dvacet stanic s textovým popiskem. Kvalita zvuku není nijak oslnivá, především basová složka by si zasloužila oživení. Zvuk je jinak poměrně čistý a nezkreslený.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí rádia • seznam uložených stanic • bez připojených sluchátek nelze rádio spustit

Pokud byste si ani s rádiem neužili dostatek zábavy, jsou připraveny tři javové hry. V jedné budete skládat potrubní systémy, ve druhé si zahrajete golf a ve třetí karty. Další si samozřejmě můžete dle libosti dohrát.


V telefonu jsou připraveny tři hry

Organizace času, doplňky a data

Kalendář je stejný jako u jiných Nokií této řady. Má přehledný měsíční, týdenní nebo denní náhled a umožňuje záznam pěti druhů poznámek. Zadat můžete interval opakování události a také předstih upozornění. Nechybí ani úkolovník a editor poznámek. Ty mohou mít až tři tisíce znaků. U budíku si můžete nastavit možnost opakování a také interval opakovaného buzení. Budit se můžete nechat svoji oblíbenou melodií.


Kalendář v měsíčním a týdenním náhledu • úkolovník • poznámky

V nabídce nechybí ani klasické doplňkové funkce jako diktafon, kalkulačka, stopky a odpočet. Zvláštní místo v hlavní nabídce má pak funkce Push to talk (PTT). Její funkčnost jsme s tímto telefonem neověřovali, ale nastavení je úplně stejné jako u jiných Nokií. Zcela jistě bude možné PTT využívat i se zavřeným telefonem jako u véček 6170 nebo 7270.

 
Hlasový záznamník • stopky zvládnou i mezičasy • kalkulačka • nabídka služby Push to talk

Telefon můžete spojit s počítačem prostřednictvím infraportu nebo datového kabelu, nově i přes Bluetooth. Pro správu telefonu poslouží softwarový balík Nokia PC Suite, který je na webových stránkách výrobce volně ke stažení. Práce s ním je velmi snadná a intuitivní. Ani méně zkušenému uživateli nebude činit žádný problém přenos multimediálních dat mezi počítačem a telefonem nebo synchronizace údajů v telefonním seznamu a v kalendáři s Outlookem.

Telefon poslouží také jako hardwarový modem. O datové přenosy se postará EDGE třídy 10 a pokud nebude EDGE dostupné, tak alespoň klasické GPRS třídy 10 vše zachrání. Pro surfování po internetu přímo v telefonu je připraven wapový prohlížeč.

Jde to i jinak

Nokia 6103 ve mně budí smíšené pocity. Na jednu stranu je to velmi dobře vybavený telefon střední třídy s atraktivním designem, ale ty kulaté tvary mi ke značce Nokia nějak nesedí. Když bych si měl vybrat, sáhl bych asi raději po modelu 6170, nebo si připlatil na 7270. Nokia 6103 ale v žádném případě není škaredý či okopírovaný telefon (vyjma kopie sebe sama). Na první pohled ji v řadě konkurenčních véček rozeznáte a jistě se bude většině uživatelům líbit. Nokia 6103 je momentálně už v prodeji za necelých šest tisíc (Cybex.cz).

Nokia 6170 Nokia 7270

Podrobné parametry Nokie 6103 najdete v katalogu mobilů, fotoaparát zvlášť popisujeme v katalogu fotomobilů


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Nokia, , Nokia 6101, Nokia 6103, Nokia 6170, Nokia 7270, Destička, Test, Rozdíl, Značné zpomalení, Hardwarový modem, Přibalená nabíječka